Lifestyle

7 tips om snel te besparen op energiekosten

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Velen van ons hebben te maken met een energiecontract dat ergens dit jaar afloopt of is afgelopen en worden geconfronteerd met flink hogere energietarieven. Dat betekent dat als je geen verandering maakt in je verbruik, je met een enorme energierekening kunt komen te zitten. Daarom is het ten eerste al verstandig om je maandbedrag flink omhoog bij te stellen. Maar bovenal is het goed om verstandig om te gaan met je energieverbruik. We geven zeven tips om snel en zonder veel kosten te maken te besparen op energiekosten.

Overdag meeste stroom verbruiken

Heb je zonnepanelen? De meeste mensen die ze hebben, hebben geen accu in huis om hun zelf opgewekte energie op te slaan. Deze zijn immers erg prijzig. Dat betekent dat je je stroom meteen moet verbruiken, omdat het anders teruggeleverd wordt aan het net voor een aanzienlijk lagere vergoeding dan jij betaalt om stroom af te nemen van het net. Dat is een goede redenen om grote stroomtrekkers zoals wasmachines, wasdrogers en afwasmachines te laten draaien bij daglicht in plaats van ’s avonds of ’s nachts.

Radiator dicht in weinig gebruikte ruimtes

Heb je een cv-ketel, dan is er gas nodig om je huis te verwarmen. Gas is momenteel extreem duur, dus is het zonde om veel geld te betalen voor warmte die eigenlijk niet nodig is. Draai daarom de radiatoren dicht in ruimtes waar je niet hoeft te zijn. Zo hoeft er minder water opgewarmd en rondgepompt te worden door de ketel en verbruik je dus minder.

Radiatorfolie

Het best is het om de verwarming zo lang mogelijk uit te laten en gewoon iets warms aan te trekken. Wil je toch de verwarming aanzetten, breng dan eerst aan de achterzijde van al je radiatoren (als mogelijk) radiatorfolie aan. Dit kost niet veel en kan een hoop verbruik schelen. Het zorgt er namelijk voor dat er aanzienlijk minder warmte aan de achterzijde van de radiator meteen via de muur ontsnapt. Zo hoef je minder hard te stoken om je huis op te warmen.

Minder water verbruiken onder de douche

Ook onder de douche verbruik je relatief veel gas, omdat het water opgewarmd moet worden. Minder vaak douchen is daarom een manier om te besparen, maar daar worden velen van ons niet gelukkig van. Het devies is als je dan toch wilt douchen om kort te douchen. Ook kun je overwogen om de straal minder hard te maken door de kraan niet helemaal open te zetten. Zo verbruik je ook minder water. De aanschaf van een waterbesparende douchekop kan ook helpen.

Tochtband en tochtstrippen

Rondom je deuren en ramen kunnen mogelijk kieren zijn waardoor kou binnenkomt en warmte wegvloeit. Het is verstandig om deze kieren te dichten. Dat kan met behulp van tochtband, dat in verschillen profielen bestaat. Voor een schuifpui heb je een V-profiel nodig, voor een opdekdeur een E-profiel en bij een stompe deur of raam gebruik je een D-, E- of rechthoekig profiel. Kieren onder een deur kun je ook afsluiten door een tochtstrip aan te brengen.

Andere kieren dichten

Overgebleven naden en kieren die je niet kunt dichten met tochtband of tochtstrippen, kun je eventueel wel dichten met siliconenkit. Koop of leen een kitpistool, deze zijn niet duur en loop je hele woning grondig langs op eventuele naden en kieren die je dicht kunt kitten. Ook als je niet handig bent, kun je dit zelf doen. Spuit de kit in de naad of kier en veeg het uit met je vinger om het sluitend te maken. Laat het vervolgens een paar uur drogen.

Niet onnodig stroom trekken

Probeer een scherp oog te ontwikkelen voor onnodig stroomverbruik. Een telefoonoplader die in het stopcontact blijft zitten na het opladen van je telefoon blijft stroom trekken. Apparaten die op standby staan. Trek stekkers waar mogelijk uit het stopcontact om sluimerend verbruik van elektriciteit in huis te verminderen.

Leuk is anders, maar we moeten het doen met de energieprijzen zoals ze zijn. Ook hulp vanuit de overheid gaat niet voorkomen dat je veel meer kwijt gaat zijn aan stroom en gas. Probeer dus te voorkomen dat je bij je jaarafrekening duizenden euro’s moet bijbetalen door verstandig om te gaan met je energieverbruik met de winter op komst. En probeer ook op waar mogelijk elders te besparen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like