Vooral in de zomer of met mooi weer is het heerlijk om je vakantiedag, zij het met de familie of met vrienden, op het water te besteden. Wij mannen besturen graag een voertuig en zijn dan ook met alle liefde kapitein van het schip. Toch is varen niet zonder gevaar en is de verdrinkingsdood al helemaal niets om mee te lachen. Dat is een altijd aanwezig gevaar wanneer je je op (of in) het water begeeft, en het is iets om zeer serieus te nemen. Helaas gebeuren er nog meerdere malen per jaar noodlottige ongelukken tijdens de pleziervaart. Dit terwijl pleziervaart er niet eens per se minder plezierig van hoeft te worden wanneer je een reddingsvest draagt. Dus waarom zou je dan niet het zekere voor het onzekere nemen wanneer je gaat varen? We vertellen wanneer een reddingsvest in ieder geval verplicht is en hoe je reddingsvesten het beste kunt gebruiken.
Wanneer is een reddingsvest verplicht?
Begeef je je op een boot die niet sneller kan varen van 20 km/uur? Dan is het voor geen van de opvarenden een reddingsvest verplicht, wat natuurlijk niet betekent dat je er niet alsnog voor kunt kiezen. Kan de boot wél sneller varen dan 20 km/uur, dan komen we in de categorie ‘snelle motorboten’ terecht, waarbij een stuurman die zich in staande positie aan het roer bevindt wel verplicht is een reddingsvest te dragen. Voor de andere opvarenden moet er verplicht een reddingsvest aan boord zijn. Toch is het raadzaam voor hen om deze te dragen. Op het moment dat onverwacht iets gebeurt, is het vaak te laat om het vest nog aan te trekken. Voorkomen is altijd beter dan genezen, als van genezen überhaupt nog sprake kan zijn.
Reddingsvest met vast drijflichaam
Reddingsvesten bestaan in twee verschillende vormen, namelijk opblaasbaar of juist met een vast drijflichaam. Een reddingsvest met een vast drijflichaam ‘doet’ het altijd omdat deze niet opgeblazen hoeft te worden, maar is door de vorm wel ongemakkelijk om te dragen. Daardoor nodigt deze er eerder voor uit om hem niet bij voorbaat aan te trekken, en dat is natuurlijk gevaarlijk. Opblaasbare reddingsvesten zitten een stuk comfortabeler en brengen meer voordelen met zich mee, die we hieronder bespreken.
Automatisch reddingsvest
Het type reddingsvest dat de meeste veiligheid biedt, is een automatisch reddingvest. Een automatisch reddingsvest blaast automatisch op wanneer de drager in het water valt, maar kan doorgaans ook door middel van handbediening opgeblazen worden. Ook is er doorgaans een beveiliging ingebouwd die ervoor zorgt dat het vest zichzelf niet ten onrechte opblaast bij bijvoorbeeld regen of spatwater. Een automatisch vest zorgt ervoor dat de drenkeling snel op de rug en uit het water gedraaid wordt. Dat is prettig in de golven, maar zeker ook wanneer de drenkeling bewusteloos raakt. Het hoge boord zorgt er daarna voor dat de luchtwegen zoveel mogelijk vrij blijven van water. Het drijfvermogen van het vest bepaalt hoe zwaar de drenkeling en diens kleding kunnen zijn om de automatisch draai naar de rug te kunnen realiseren.
Belangrijke tips voor het gebruik
Belangrijk is om te realiseren dat een reddingsvest bedoeld is om aan te trekken. Ze werken niet als reddingsboei, dus probeer dat zeker ook niet uit. Wees niet eigenwijs en trek je vest gewoon aan. Zorg voor het beste comfort voor een vest dat je perfect past. Ook je drijfvermogen verbetert daarmee. Wanneer je je vest aantrekt, moet je ervoor zorgen dat alle sluitingen én de ceintuur bevestigd zijn, waarbij de kruisbanden éxtra belangrijk zijn. Deze zorgen er immers voor dat je vest om je lichaam blijft wanneer je te water raakt. Al je kleding, dus ook je jas, draag je onder je reddingsvest en zeker niet eroverheen. Draag je zware kleding, zoals winterkleding of een zeilpak? Zorg dan voor een reddingsvest 275N. Dat getal verwijst naar het drijfvermogen van 275N; dit is de noodzakelijke waarde om ook met zware kleding snel op je rug gedraaid te worden. Draag voor je eigen veiligheid je vest altijd aan boord, maar in het bijzonder wanneer de temperatuur relatief laag is, het zicht slecht is of er sprake is van windkracht vier of erger. Ook in het geval van zeeziekte is het van belang dat je je reddingsvest draagt, omdat je dan minder controle hebt over je evenwicht en mogelijk overboord moet hangen om over te geven.