Lifestyle

Moet ik investeren in gereedschap of niet?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Naast dat er af en toe iets te schroeven of te timmeren valt, breekt bij tijd en wijle het moment aan dat er grotere klussen in huis aangepakt moeten worden. Dat gaat van schapjes maken tot het verleggen van pijpen en het schilderen van de buitenkant van je huis. Ben je bereid dat allemaal zelf aan te pakken, of besteed je het liever uit? Kies je voor het eerste, dan heb je ook goed gereedschap nodig.

Is klussen mannelijk?

Een echte man zaagt zijn eigen planken. Althans, dit soort stereotiepe gedachten lijken nog steeds een beetje te heren. Als je mannelijk bent, dan uit je dat door zelf te klussen in huis. Met Vaderdag vraag je een boormachine, en als er verbouwd moet worden ben jij de aangewezen persoon om het te doen. Maar het is natuurlijk ook gewoon zo dat sommige mannen handig zijn met de handen en anderen niet, en daar is helemaal niets mis mee. Moet je je als man dan schamen als je het niet in je vingers hebt? Uiteindelijk is het resultaat belangrijker dan de manier waarop het tot stand gekomen is.

Zo veel mogelijk je eigen klussen doen

Wanneer jouw instelling is dat alles wat je zelf kunt fixen ook door jou gedaan gaat worden, betekent dit ook dat je jouw eigen arsenaal aan gereedschap nodig hebt. Dat vergt een flinke investering, maar dat is een investering die je er ook weer uithaalt als je blijft volharden in het zelf klussen. Je spaart immers een professional uit, en dat scheelt nogal wat. Hoe verleidelijk het kan zijn om te investeren in ‘meer voor minder’, is het bij gereedschap zonder meer zo dat goedkoop duurkoop is. Koop materialen die van hoge kwaliteit zijn van een merk zoals Dewalt. Zo ontloop je de frustratie dat je gereedschap de eisen van jouw klus niet aankan en snel kapotgaat.

Af en toen iets zelf doen

Wanneer je af en toe een klusje doet, kun je je afvragen of het zin heeft om te investeren in duur gereedschap. Het ligt dan vooral in de weg wanneer je er geen gebruik van maakt, en of je iets uitspaart door af en toe iets zelf te doen met je zelf gekochte gereedschap valt te betwijfelen. Dit terwijl je ook kwalitatief goed gereedschap kan huren. Natuurlijk is dat relatief duur, dus je zult de afweging moeten maken wat het voordeligst is voor jou. Koop je toch zelf je eigen gereedschap, dan ben je het ook wel een beetje aan jezelf verplicht om zoveel mogelijk klusjes in huis zelf te gaan doen. Misschien blijkt wel dat je toch meer een klusser bent dan je zelf dacht, en is er goed gereedschap voor nodig om dat bloot te leggen.

Uitbesteden heeft zijn voordelen en zijn nadelen

Het feit je het klussen niet in het bloed hebt zitten is een goede reden om het aan een ander over te laten. Wat heeft het immers voor zijn om bloed, zweet, tranen en veel tegenzin te steken in een project waarvan de uitkomst niet helemaal naar tevredenheid is. Timmerman en schilder zijn immers ambachten die het verdienen om in stand gehouden te worden door de echte experts. Natuurlijk kan het gewoon zo dat je simpelweg geen tijd hebt om zelf te gaan klussen en daarom professionele hulp inschakelt. Het voordeel van professionele hulp is dat je ervan uit kunt gaan dat het goed gebeurt en je niet met rommel blijft zitten. Het grootste nadeel ligt voor de hand: het kost fors meer geld dan wanneer je het zelf doet. Ook ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van je timmerman, loodgieter of schilder, waardoor je niet geheel zelf kunt bepalen wanneer de werkzaamheden gaan plaatsvinden.

Wat je sowieso in huis moet hebben

Ook wanneer je besluit zelf je handen niet vuil te maken aan klusjes in huis moet je wat basisgereedschap in huis hebben. Je kunt immers niet iedere keer dat er iets losgeschroefd of weer even vastgetimmerd moet worden dure hulp van buitenaf inschakelen. Zorg in ieder geval voor een set schroevendraaiers en inbussleutels, en een of meerdere verschillende hamers. Ook een nijptang kan af en toe goed van pas komen. Ook hier is goedkoop duurkoop. Kies voor gereedschap waar je lang plezier van kunt hebben.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like