Lifestyle

5 mooie bieren voor de donkere dagen van het jaar

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De dagen worden weer korter en het weer guurder. De tijd van witbier en sours ligt weer even achter ons en de tijd van bieren om het van binnen warm van te krijgen is aangebroken. Wat moet je de komende maanden gaan drinken? We bespreken vijf mooie bieren voor de donkere dagen van het jaar.

Decadent & Dutch (Brouwerij De Molen), gerstewijn 10%

In het tijdperk van craft beer is niets te gek. Overal wordt mee geëxperimenteerd om verschillende smaken te creëren of na te bootsen. Maar van stroopwafels kun je toch zeker geen bier maken? Toch wel, zo bewijst Brouwerij De Molen. De zware gerstewijn (oftewel barley wine) Decadent & Dutch is een onvervalst stroopwafelbier. Het smaakt er écht naar. Het bier is behoorlijk zoet en stroperig. Heerlijk voor de donkere dagen, maar we raden we aan dit bier te delen met één of twee anderen. Anders is het toch iets te veel van het goede.

Winterbok (Grolsch), bokbier 7,5%

Wat is speciaalbier en wat niet? Anno 2021 is men niet meer zo snel onder de indruk van een bokbiertje van een brouwerij als Grolsch, die toch vooral bekend staat voor het brouwen van gewoon pils. De Winterbok van Grolsch, gelukkig jaarlijks terugkerend in de supermarkten, is echter toch echt wel wat speciaals. Waar andere bokbieren vooral donker zijn en zich vooral kenmerken door droptonen, is de Winterbok een koperkleurig bier dat gebrouwen is met honing en speculaaskruiden. Een heerlijk en lichtelijk verslavend bier dat zich uitstekend leent voor de maand december.

Öö (Põhjala), porter 10,5%

Hoewel de Estse brouwerij Põhjala zich ook ‘schuldig’ maakt aan het produceren van eenmalige batches, lijkt de Öö vrij constant verkrijgbaar te zijn. Zelfs in sommige supermarkten. Deze porter is zo zwart als de nacht (dat is dan ook wat Öö betekent), en we hebben hem wel eens omschreven horen worden als ‘een kannetje schenkstroop’. Het is zeer smaakvol, zoetig en vooral stroperig bier met uiteraard de smaak van geroosterde mout. Voor sommige is het net iets te veel van het goede, maar als je van een heftig bier met een zeer volle smaak houdt, is dit er een waar je zeker een halve avond van kan genieten.

QDH Citra Lupomax x Mosaic Lupomax QIPA (Ārpus), quadrupel IPA 12%

Het jammere van de donkere en koude dagen van het jaar, dat deze tijd zich niet zo leent voor het drinken van lekkere, frisse en hoppige IPA’s. Maar niet elke IPA hoeft fris te zijn, bewijst de Letse brouwerij Ārpus, die overigens echt de koning van uitstekende én betaalbare IPA’s met allerlei verschillende hopsoorten zijn. Men brouwt double IPA’s (DIPA), triple IPA’s (TIPA) en zelfs dus deze quadrupel IPA (QIPA). Wil je toch ook in deze tijd iets hoppigs, maar wel iets waar je van binnen warm van wordt, dan is deze QIPA gebrouwen met de hopsoorten Citra Lupomax en Mosaic Lupomax een aanrader. Het is een zoet en subtiel en tóch hoppig bier, dat wel gevaarlijk doordrinkbaar is gezien het hoge alcoholpercentage.

Willy Tonka Chocolate, Vanilla, Cardamom & Nutmeg (De Moersleutel), imperial stout 13%

Een – zoals men dat tegenwoordig noemt – blubberdikke stout mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Brouwerij De Moersleutel maakt die als geen ander. Een recente toevoeging aan de Willy Tonka-serie is deze variant met chocolade, vanille, kardemom en nootmustkaat én natuurlijk de beloofde tonkabonen. Die laatste zijn door de wat parfumachtige geur en smaak niet voor iedereen, maar in deze variant is hij niet erg aanwezig. In plaats daarvan heeft deze volle en rijke imperial stout een kruidige smaak die wel wat doet denken aan kerstbieren. Dat heeft het vooral aan de kardemom en de nootmuskaat te danken, want de vanille en de chocolade zitten wat verder verstopt. Ook dit is een biertje waar je een halve avond mee zoet kunt zijn.

Meer dan genoeg opties dus om de donkere dagen van het jaar mee door te komen. Tot de tijd van lenteboks weer aanbreekt en het seizoen van de IPA’s, sours, witbieren en blonde bieren op komst is. En zo zijn er voor elke periode van het jaar wel bieren te bedenken die dan extra lekker smaken. Gelukkig maar.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like