Lifestyle

Tweedehands auto kopen? Pas op voor heling en oplichterij!

Tweedehands auto kopen Pas op voor heling en oplichterij!
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ben je op zoek naar een nieuwe auto maar heb je niet te middelen voor een gloednieuwe auto? Ook tweedehands kun je prima auto’s vinden, maar dan voor een betere prijs. Over het algemeen kun je een auto kopen tweedehands veiliger doen bij een dealer dan bij een particulier. Kies je er toch voor om van een particulier te kopen, let dan op de volgende zaken om heling en oplichterij te voorkomen.

Vergelijk naam op kentekenbewijs met identiteitsbewijs

Wanneer je interesse hebt in een tweedehands auto van een particuliere verkoper, vraag de verkoper dan of je het kentekenbewijs en zijn identiteitsbewijs mag zien. Vergelijk of de naam op beide documenten overeenkomt. Is dat niet het geval, dan heb je dus niet te maken met de wettelijke eigenaar van de auto. Dat betekent ook dat de kans bestaat dat je te maken hebt met een gestolen auto. Bovendien kan het overschrijven van de auto niet plaatsvinden zonder de eigenaar en diens identiteitsbewijs.

Chassisnummer

Op het kentekenbewijs van de auto, kun je ook het chassisnummer of voertuigidentificatienummer (VIN) terugvinden. Deze moet uiteraard overeenkomen met het chassisnummer van de auto in kwestie. Dit nummer kan op twee mogelijke plekken terug te vinden zijn: achter de vooruit van de auto of onder de motorkap. Zowel het niet overeenkomen van de chassisnummers als het ontbreken van een chassisnummer op de auto is een indicatie van het feit dat je met een gestolen auto te maken hebt.

Check kilometerstand

Check kilometerstand

Wat ook van belang is, is om erachter te komen of de kilometerstand van de teller van de auto wel klopt. In sommige gevallen wordt namelijk de kilometerstand teruggedraaid om te doen voorkomen dat de auto minder kilometers heeft gemaakt dan dat daadwerkelijk het geval is. Ga hiervoor naar de website van de RDW. Daar kun je de huidige stand op de teller invoeren. Vervolgens krijg je antwoord op de vraag of deze kilometerstand logisch is op basis van de gegevens die bij de RDW bekend zijn over deze auto. Zo niet, dan kun je ervan uitgaan dat de teller is teruggedraaid.

Uiteraard is het ook van belang dat je de staat van de auto goed controleert en een proefrit maakt. Vertrouw je het niet? Overweeg dan om toch bij bekende dealers op zoek te gaan naar een goede tweedehands auto. Kijk bijvoorbeeld voor een mooie Ford Kuga occasion als je op zoek bent naar een robuuste doch compacte SUV.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like