Lifestyle

Veilig werken in de bouw: 6 tips

veilig werken in de bouw
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het werken in de bouw brengt nu eenmaal de nodige risico’s met zich mee. Je werkt vaak met zware, scherpe of simpelweg gevaarlijke materialen, die op grote hoogten of rare manieren verwerkt moeten worden. Het is dan ook niet voor niets dat een branche als de bouw de nodige veiligheidsmaatregelen met zich meebrengt. Met deze tips kun je veilig werken in de bouw.

  1. Professionele werkkleding

Het dragen van professionele werkkleding is een absolute must. De kans is zelfs groot dat je niet eens aan de slag mag zonder de juiste werkkleding. Fijne werkkleding zit aangenaam, geeft je alle mogelijkheden om soepel te kunnen werken, en houdt je ook nog eens veilig en beschermd. De werkschoenen met stalen neuzen van engelbert strauss bieden je bijvoorbeeld niet alleen comfort, maar vooral een veilig gevoel. Valt die baksteen op je tenen; houd je er geen fysieke klachten aan over!

  1. Maak het bekend

Zet alles op alles om veilig werken bekend te maken op de werkvloer. Hoe meer medewerkers weten van de maatregelen die genomen zijn om veilig werken te bevorderen, hoe makkelijker er veilig gewerkt zal worden. Maak kenbaar dat veilig werken belangrijk is. Niet alleen voor een enkele medewerker, maar ook voor collega’s en leidinggevenden.

  1. Houd elkaar in de gaten

Om veilig werken te bevorderen, moet iedereen hier aan meedoen. Houd elkaar dus ook in de gaten en geef het even netjes aan wanneer iets niet veilig aangepakt wordt. Het is namelijk niet alleen de veiligheid van je collega, maar de veiligheid van iedereen er omheen die hierin meespeelt.

  1. Risico analyse

Vanuit het management kan vervolgens met risico analyse en eventuele meldpunten gewerkt worden. Zie jij ergens een risico, of heb je een incident gezien? Meld dit dan direct zodat er vervolgens op tijd de juiste stappen ondernomen kunnen worden. Risicomanagement zorgt ervoor dat ongelukken in de toekomst voorkomen kunnen worden.

  1. Ruim op!

Een schone, vrije werkomgeving brengt minder risico’s met zich mee dan een werkplek waar je zomaar over gereedschappen en materialen kan struikelen. Ruim iets op direct nadat je het gebruikt hebt en houdt de werkruimte leeg en overzichtelijk. Niet alleen werk je zo veilig, maar je kan alles ook nog eens makkelijk terugvinden.

  1. Neem voldoende rust

Waar hard gewerkt wordt, moet ook voldoende uitgerust worden. Neem regelmatig pauze en werk niet te lang door om ervoor te zorgen dat je jouw concentratie bij je werk kunt houden. Even gamen of een korte wandeling op zijn tijd kan veel goed doen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like