De wereld van speciaalbier heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld, ook op het gebied van donkere bieren. Waar voorheen de beste donkere bieren traditionele Belgische bieren betroffen, zoals de welbekende donkere Leffe variant, zijn op verschillende plekken in de wereld nieuwe brouwerijen ontstaan die een kunst hebben gemaakt van het produceren van bieren met een smaakbeleving waar je nooit tevoren van had durven dromen. Vaak gaat het om zware bieren met een flink prijskaartje, maar het zijn dsan ook geen biertjes die je zomaar even achterover tikt. Nee, het gaat om echte genietbiertjes. Wij zetten onze 8 favoriete donkere bieren die een smaakexplosie in je mond veroorzaken op een rijtje.
Chocolate Macaroon Imperial Stout van Untitled Art, 12% (Pastry Stout)
Untitled Art brouwde een heel palet aan variaties op haar imperial stouts, waarvan de Chocolate Macaroon wat ons betreft het beste bevalt. Het is ook weer één van die bieren waarvan de naam niet geheel de lading dekt. Ondanks de belofte van chocolade, denken wij namens heel ergens anders aan bij de smaak van dit bier: Engelse drop! In het bijzonder de kokosrondjes met de drop in het midden. Genieten!
Barista Chocolate Quad van Kasteel, 11% (Quadrupel)
Dat ze bij Kasteel aardige donkere bieren kunnen brouwen, werd al bewezen met de Kasteelbier Donker (wat vooral zoet donker bier is) en de wat complexere Cuvée de Chateau. Beide verbleken echter qua smaak bij de Barista Chocolate Quad. Het is een quadrupel die overloopt van de koffie- en mokkatonen en heerlijk wegdrinkt. Het is allerbeste nieuws is dat verschillende grote supermarkten hem in het assortiment hebben voor ergens tussen de 1,90 en 2,40 euro. En dat is dik genieten voor weinig geld. Inslaan dus.
Piime Öö van Pohjala, 13,6% (Russian Imperial Stout)
De Piime Öö, Ests voor ‘melknacht’ (de allerdonkerste nacht), is wel eens omschreven als ‘een kannetje schenkstroop’. Het is pikzwarte, stroperige, zoetige stout met een explosie van gebrande mout in het smaakpalet. Voor een biertje waar je de hele avond van kan genieten zit je met de Piime Öö helemaal goed. Het mooie is dat er zelfs nog een luxere variant bestaat die op Pedro Ximenez-vaten is gerijpt, de Piime Öö PX. Die kost nog iets meer, maar biedt dan nog een extra laag aan de smaakbeleving.
Coconuts van Lervig, 12,5% (Coconut Imperial Stout)
Geen enkele stout is ooit viezer geworden van kokos (tenzij je natuurlijk niet van kokos houdt). De Coconuts doet zijn naam eer aan en biedt een heerlijke, volle kokossmaak bovenop de donkere gebrande tonen, vanille en ahornsiroop. Het goede nieuws is dat hij voor de smaakbeleving die hij biedt niet eens zo verschrikkelijk duur is.
King Kegwa van Ghost Brewing, 10,7% (Coffee Imperial Stout)
De Deens brouwerij Ghost Brewing slaat een homerun met dit donkere brouwsel. Vooral erg geslaagd voor mensen die van koffie houden. Verder is de King Kegwa wat rokerig en zoet. De smaak is erg vol, en dat is precies waar we van houden.
Hazel’s Nuts van Odd Side Ales, 12,1% (American Imperial Stout)
Je kent Nutella wel, de chocoladepasta met hazelnootsmaak? Hier is de vloeibare variant. Het is de brouwer uitstekend gelukt om de smaak van hazelnoot te vangen in zijn bier, en als je daarvan houdt ben je met dit juweeltje een tijdje zoet. Het bier is gerijpt in bourbonvaten. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wel iets moois.
Midnightporter van Bronckhorster, 11% (American Imperial Stout)
Dit juweeltje is helaas niet meer in productie, maar als je hem vindt is het de moeite waard om aan te schaffen. Mits je van rokerig bier houdt tenminste, want de Midnightporter is als een vloeibare rookworst. Wel nog in productie is de Nightporter, maar dat is een light-variant van de Midnightporter te noemen. Misschien was de laatste wel te heftig voor de meesten.
ItaloBänger van Pohjala, 12,5% (Russian Imperial Stout)
Pohjala begon deze serie met de Bänger, een fantastische, pittige stout die helaas niet meer in productie is. Nu produceert met varianten op dat bier, waaronder de uitstekende ItaloBänger. De smaak is het best te omschrijven als vergelijkbaar met Haagse Hopjes. Zoet en vol. Gebrouwen met fijgen, steranijs, bloedsinaasappel en druiven. Erg mooi biertje.