Lifestyle Sports

Het positieve effect van cardiotraining

Het positieve effect van cardiotraining
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Cardiotraining is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Het gaat hierbij niet om spiertraining, maar om activiteiten zoals hardlopen, fietsen, zwemmen en roeien, waarbij je de hartslag gedurende een langere periode verhoogt. Deze vorm van lichaamsbeweging heeft verschillende van voordelen voor de fysieke én mentale gezondheid. We gaan dieper in op het positieve effect van cardiotraining en hoe je het in je routine kunt opnemen.

Gunstige invloed op hart en bloedvaten

Een heel belangrijk voordeel van cardiotraining, is de gunstige invloed die het heeft op je hart en je bloedvaten. Als je regelmatige traint, versterkt dat het hart, waardoor het efficiënter kan pompen. Als gevolg daarvan gaat je rusthartslag omlaag en verbetert je bloedcirculatie. Ook goed om te weten: cardiotraining helpt ook om de niveaus van het goede HDL-cholesterol te verhogen en het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Zo kun je met behulp van cardiotraining het risico op hartaandoeningen verminderen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen die regelmatig aan cardiotraining doen een lager risico lopen op hartaanvallen en beroertes.

Vetverbranding

Een ander belangrijk effect van cardiotraining, en de reden voor veel mensen om eraan te beginnen, is de rol die het kan spelen bij gewichtsbeheersing en vetverbranding. Tijdens jouw cardiosessie verbrand je calorieën, wat kan helpen om een calorietekort te creëren, zodat je vetvoorraad aangesproken wordt en je gaat afvallen. Ook is het zo dat regelmatige cardiotraining je metabolisme stimuleert. Dat houdt in dat je lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs als je ‘in rust’ bent. Zeker als je wilt afvallen of je gewicht op peil te houden, is dat gunstig.

Positief effect op je longcapaciteit

Ook je longen en je ademhalingssysteem profiteren van het effect van cardiotraining. Deze vorm van training verhoogt namelijk de zuurstofopname en verbetert de efficiëntie van de longen. Door te trainen, neemt je longcapaciteit toe. Dit kan resulteren in een betere ademhaling en een beter uithoudingsvermogen. Daardoor kun je ook steeds langer trainen en merk je ook in het dagelijks leven dat je minder snel buiten adem bent als je bijvoorbeeld de trap op moet.

Het positieve effect van cardiotraining

Endorfine: meer energie, minder stress

Cardiotraining kan ook veel goeds doen voor je stemming en je energieniveau. Dit heeft te maken met de endorfine die afgegeven wordt tijdens het sporten. Dit is een zogenaamd ‘feel good’ hormoon dat maakt dat je je tevreden en opgewekter voelt. Daardoor merk je dat je na een goede cardiosessie doorgaans minder gestrest zult zijn. Bij angst en depressie is het daarom een goed instrument om in te zetten. Ook kan regelmatige cardiotraining je energieker maken, omdat je je er fitter door gaat voelen.

Beter slapen

Wat ook een positief effect (of misschien bijeffect) van cardiotraining kan zijn, is dat je slaapkwaliteit erdoor verbetert. Zeker als je last hebt van slaapproblemen zoals slapeloosheid, kan regelmatige lichaamsbeweging daarbij helpen. Het helpt om je te vermoeien, waardoor het de diepte en de duur van je slaap verbetert. En dat is belangrijk, want een goede nachtrust is van vitaal belang voor algemene gezondheid en welzijn. Cardiotraining kan hier dus aan bijdragen.

Immuunsysteem versterken

Ook je immuunsysteem profiteert van regelmatige cardiotraining. Deze verdedigingslinie tegen ziekten en infecties kan versterkt worden door cardiotraining. Omdat het de bloedcirculatie verbetert, kunnen witte bloedcellen en antilichamen efficiënter door je lichaam bewegen om ziekteverwekkers te bestrijden. Zo kun je met regelmatige lichaamsbeweging het risico op verkoudheid en andere ziektes door infecties verminderen.

Hoe krijg je cardiotraining in je routine?

Het valt niet mee om te beginnen aan cardiotraining als je niet zo sportief ingesteld bent. Toch is het waardevol om het te integreren in je routine. Kies daarom ten eerste voor een activiteit die je (enigszins) leuk vindt. Bouw geleidelijk op. Verwacht niet te veel van jezelf in het begin, maar blijf jezelf telkens wel pushen om iets meer te doen. Problemen met motivatie? Probeer het samen met iemand anders te doen. Dat is een goede stok achter de deur. Wil je verveling voorkomen, wissel dan verschillende soorten cardiotraining op. Blijf in ieder geval consistent en probeer bij voorkeur drie keer of vaker per week te trainen. Luister wel naar je lichaam om overbelasting en blessures te voorkomen.

Hoewel cardiotraining dus veel voordelen heeft, is het niet voor iedereen is. Sommige mensen moeten oppassen met deze vorm van training. Als je ernstige gezondheidsproblemen hebt, zoals hart- of longaandoeningen, is het van groot belang om eerst met een arts te overleggen voordat je aan cardiotraining begint. Kun je het wel doen, dan kun je er veel profijt bij hebben.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like