Lifestyle

6 leuke dingen om te doen met de kinderen in de herfst

6 leuke dingen om te doen met de kinderen in de herfst
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het is weer herfst in Nederland. De bladeren verkleuren, het weer betrekt, maar wat niet verandert is dat de kinderen geamuseerd moeten worden. Het is altijd weer een uitdaging om te bedenken hoe je samen de tijd kunt vullen op een aangename manier die niet te veel geld kost, maar het seizoen zelf kan een aanknopingspunt zijn. De herfst is in die zin namelijk zeker ook een grote bron van inspiratie. We bespreken zes leuke dingen om te doen met de kinderen in de herfst.

Kastanjes verzamelen

Kastanjes verzamelen met de kinderen is ook zo’n typische herfstactiviteit die – mits goed weer – altijd leuk is. Gewapend met een mand of een zak ga je samen op zoek naar de glanzende bruine schatten die onder de bomen liggen. Je kinderen hun ogen scherpstellen op het vinden van de mooiste en grootste kastanjes. De kastanjes kunnen later worden gebruikt voor knutselprojecten of gewoon zelfs opgegeten worden. Dan is het wel van belang dat je eetbare en giftige kastanjes van elkaar weet te onderscheiden. Tamme kastanjes zijn eetbaar en hebben een glanzende, donkerbruine schil met dunne, scherpe stekels. Giftige paardenkastanje zijn over het algemeen groter dan eetbare kastanjes en hebben een dikke, groene schil met stekels die niet zo scherp zijn als die van de tamme kastanje. Ze hebben in tegenstelling tot de tamme kastanje ook geen pluimpje op de schil.

Bladeren verzamelen

De herfst is natuurlijk ook de tijd van kleurrijke herfstbladeren die van de bomen vallen. Ook die kun je gaan verzamelen met je kinderen. De zoektocht naar de mooiste bladeren is vaak al genoeg om ze een tijd bezig te houden. Eenmaal thuis kun je samen van de verzamelde bladeren bijvoorbeeld een herfstbladencollectie maken, of je kunt ze natuurlijk gebruiken voor knutselprojecten.

6 leuke dingen om te doen met de kinderen in de herfst

Paddenstoelen zoeken

Als je toch in het bos bent, kun je net zo goed genieten van de mooie paddenstoelen die de natuur ons biedt in de herfst. Het zoeken op zich is al leuk, evenals het bewonderen van de schoonheid van de natuur. Maar het kan ook een leerzame ervaring zijn voor kinderen, want je moet ze natuurlijk wel vertellen dat sommige paddenstoelen giftig kunnen zijn, en dat het dus belangrijk is om niet zomaar alles aan te raken. Uiteraard gaan jullie samen op zoek naar de heilige graal: een paddenstoel die rood met witte stippen is!

Pompoen snijden

Hoewel Halloween een Amerikaans feest is en hier nog niet echt is ingeburgerd, vinden toch steeds meer Nederlanders het leuk om er ‘iets’ mee te doen. Een leuke activiteit die je met de kinderen kunt doen rondom Halloween, is het snijden van een pompoen om er een gezicht van te maken. Bezoek je plaatselijke pompoenboerderij om een paar mooie grote pompoenen uit te kiezen om uit te snijden. Laat de kinderen hun eigen ontwerpen maken en snijd ze uit voor een mooie herfstdecoratie die je in de voortuin kunt zetten. Extra mooi is het als er ’s avonds een kaarsje in brandt, want dat geeft een prachtig effect dat voor de kinderen ook erg leuk is.

Halloweenkostuums maken

Als je kinderen zich graag willen verkleden met Halloween en misschien zelfs langs de deuren willen gaan voor snoep, moeten ze natuurlijk wel een leuk Halloweenkostuum hebben om aan te trekken. Die kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar dan mis je een groot deel van de lol. Je kunt je kinderen immers ook hun eigen kostuums laten ontwerpen. Vervolgens kun je ze samen in elkaar gaan knutselen tot ze een eigen Halloweenkostuum hebben dat ze (bijna) helemaal zelf bedacht en in elkaar gezet hebben.

Herfstlekkernijen bakken

De herfst is traditioneel natuurlijk ook een tijd waarin veel regen valt en je niet altijd naar buiten kunt om iets leuks te gaan doen. In plaats daarvan kun je samen met de kinderen de keuken in duiken en herfstlekkernijen gaan bakken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lekker pompoenbrood, appeltaart, pepernoten of koekjes met herfstvormen. Extra leuk voor de kinderen is dat ze het resultaat kunnen opeten!

Je hoeft dus zeker niet verlegen te zitten om activiteiten die je kunt doen om je kinderen bezig te houden. Mocht je veroordeeld zijn tot binnen zitten vanwege het weer en heb je geen spullen in huis om te bakken? Dan kun je altijd nog samen een leuk spelletje of een leuke puzzel gaan doen. Of je neemt de gelegenheid om de kinderen voor te lezen, want dat zijn altijd fijne momenten om samen te delen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like