Lifestyle

6 tips voor dingen om te doen op papadag

6 tips voor dingen om te doen op papadag
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Vroeger bestond zoiets als een papadag niet echt. De vrouw zorgde voor de kinderen en de man werkte ‘gewoon’ fulltime. Dat was een gemiste kans om van jongs of aan een band te schappen tussen vader en kind. Gelukkig komen we daar tegenwoordig van terug en vinden vaders het steeds belangrijker om ook een-op-een tijd door te brengen met hun kind(eren). Zodoende is de papadag ontstaan: een dagje minder werken in de week om thuis te kunnen zijn. Dat scheelt ook weer in oppas of kinderopvang. Maar kinderen vragen veel aandacht. Hoe krijg je die tijd dan toch telkens weer gevuld? We geven zes tips voor dingen om te doen op papadag.

Voorlezen

Vaak lezen we onze kinderen alleen voor voordat ze gaan slapen. Eigenlijk is dat zonde, want kinderen vinden het fijn om een verhaal voorgelezen en te krijgen en naar je stem te luisteren. Ook is het een waardevol moment van aandacht en rust dat je samen deelt. Voorgelezen worden maakt een kind ook rustig (we doen het niet voor niet voor het slapengaan), en is op die manier ook een handig instrument om voor rust in de tent te zorgen. Wellicht wil hij of zij daarna maar al te graag een dutje doen en heb jij even tijd voor om wat anders te doen.

Een fort bouwen

Natuurlijk, entertainment en spelen is tegenwoordig heel anders dan in ‘onze’ tijd. Het fysieke spelen heeft plaatsgemaakt voor de tv, tablet of smartphone. Dat wil niet zeggen dat je daaraan hoeft toe te geven. Wat jij vroeger leuk vond, kan jouw kind ook leuk vinden. Bouw samen een fort, of bouw er zelf een voor je kind, van bijvoorbeeld dekens, kussens en meubels. Daarin kun je samen spelen, of kan je kind lekker zelf spelen op een geborgen privéplekje.

Een kinderboerderij bezoeken

Het is natuurlijk ook leuk om activiteiten buitenshuis te doen met je kind op papadag. Het kan bijvoorbeeld leuk en leerzaam zijn om samen een kinderboerderij te bezorgen. Dat is doorgaans een goedkoop of gratis uitje waar je kind interactie kan hebben met dieren en er wat over kan opsteken. Het biedt een kans om je kind wat te leren over zaken zoals dierenverzorging, voeding en het belang van het hebben van respect voor de natuur.

6 tips voor dingen om te doen op papadag

Samen iets bakken

Duik samen met je kind de keuken in om iets lekker te bakken. Bijvoorbeeld koekjes, muffins of pepernoten. Je zoon of dochter kan meehelpen door ingrediënten te mengen of het deeg te kneden, of natuurlijk als er iets te versieren valt. Het is leerzaam voor je kind (en voor jou als je er nog niet goed in bent), maar het biedt hem of haar ook ruimte voor creativiteit én het werken aan de fijne motoriek. Ook is het een goede les in het volgen van instructies en afmeten van zaken. Uiteindelijk komt er een eindresultaat uit waar je kind hopelijk trots op kan zijn en van kan genieten. En misschien blijft er ook nog wel over om mama mee te verwennen.

Knutselen

Wil je graag handige kinderen? Begin dan op tijd met knutselen! Dat is ook een uitstekende uitlaatklep voor creativiteit. Zowel voor je kind als voor jouzelf, want papa moet natuurlijk ook zelf iets knutselen of in ieder geval meehelpen. Tijdens het knutselen kun je leuke gesprekken hebben met je kind en het gewoon gezellig hebben samen. De tijd vliegt vast voorbij!

Op bezoek bij opa en oma

Een andere activiteit om buitenshuis te doen, is het bezoeken van opa en oma met je zoon of dochter. Die willen hun kleinkind immers ook graag zien en verwennen. Je doet ze er zeker een plezier mee, en je kind ook. Bovendien geeft het je misschien de ruimte om in het weekend niet meer die sociale verplichting te hebben en iets anders te kunnen doen.

Uiteraard ligt de invulling van een papadag vaak ook aan hoe de pet staat bij je kind. En dat kan per minuut zo’n beetje veranderen. Je zult dus flexibel moeten blijven. Als je wilt dat je kind niet te snel afgeleid raakt, is het verstandig om activiteiten buiten de deur te ondernemen, waarbij de focus zoveel mogelijk op één ding kan liggen. Natuurlijk ben je dan wel weer meer energie kwijt aan het letten op dat je zoon of dochter er niet vandoor gaat en zichzelf in gevaar brengt. Het valt niet mee om papa te zijn, maar het blijft wel een van de mooiste dingen die je in je leven kunt meemaken!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like