Lifestyle

Zelf aan je trekken komen op vakantie met de kinderen, hoe pak je dat aan?

Zelf aan je trekken komen op vakantie met de kinderen, hoe pak je dat aan?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Als vader op vakantie gaat met kinderen kan het soms een uitdaging zijn om tijd voor jezelf te vinden en aan je eigen behoeften te voldoen. Veel staat immers in het teken van de kinderen, en ze behoeven ook veel aandacht. Daardoor kan de vakantie niet echt als vakantie aanvoelen. Dit terwijl het belangrijk is om ook zelf te ontspannen en je weer op te laden. Maar hoe kun je daarvoor zorgen? We geven enkele tips voor je als papa ook tijd voor jezelf kunt nemen tijdens een vakantie met kinderen.

Plan momenten voor jezelf

Het klinkt als een open deur intrappen, maar als je tijd voor jezelf wilt, moet je dat ook inplannen. Dat zullen misschien geen lange momenten zijn, maar alle beetjes kunnen helpen. Je kunt vroeg opstaan voordat de kinderen wakker worden om te gaan vissen of hardlopen, de middagrust van de kinderen proberen te benutten voor jezelf of ervoor zorgen dat de kinderen op tijd op bed liggen en dan je tijd voor jezelf pakken om te ontspannen op een voor jou aangename manier. Uiteraard moet je partner die kans ook krijgen!

Verdeel de verantwoordelijkheden

Dit punt sluit aan bij die laatste opmerking: jullie moeten beiden aan je trekken kunnen komen op vakantie. Als je daar ruimte voor wilt creëren, is het verstandig om de verantwoordlijkheden voor de kinderen te verdelen. Niet alles hoef je samen te doen. Neem afwisselend de zorg voor de kinderen op je, zodat je allebei af en toe tijd voor jezelf kunt nemen om bij te komen. Hiervoor is het belangrijk dat je openlijk communiceert met je partner over elkaars behoeften en verwachtingen.

Maak gebruik van kinderclubs of kinderopvang

Je hoeft de kinderen ook niet altijd zelf te entertainen. Afhankelijk van de vakantiebestemming die je kiest, kunnen er kinderclubs of animatie zijn, of zelfs kinderopvang. Dat zijn mogelijkheden die je moet benutten. Kinderen zijn immers vaak snel vermaakt, ook als jij daar zelf niet bij betrokken bent. Ook onder begeleiding van iemand anders kunnen ze genieten van activiteiten, en op dat moment kunnen jij en je partner mooi genieten van wat tijd samen of voor jezelf.

Zelf aan je trekken komen op vakantie met de kinderen, hoe pak je dat aan?

Betrek de kinderen bij activiteiten

Er zijn vast ook activiteiten die jij en/of je partner graag wilt doen op vakantie. Het feit dat je kinderen bij je hebt, hoeft niet te betekenen dat daar geen ruimte voor is. Het bezoeken van plekken of andere leuke activiteiten kunnen ook best samen met de kinderen gedaan worden. Natuurlijk moet je je dan daarop aanpassen, maar dat kun je ze wel doen, en doe je ze ook nog eens gezellig samen. Voor de kinderen is dat ook gewoon een daginvulling, en misschien zullen ze niet alles even leuk vinden, maar met een ijsje is veel op te lossen.

Gebruik technologie in je voordeel

Is het lui ouderschap om je kinderen voor de televisie of achter de tablet of computer te zetten? Het ligt eraan hoe vaak en hoe lang je dat doet. Feit is dat kinderen het leuk vinden om ergens naar te kunnen kijken of een spelletje te kunnen doen en daar lang zoet mee kunnen zijn. Bovendien kan dit nog educatief zijn ook. Zolang je ze niet de hele parkeert en voldoende ruimte biedt voor je kinderen om hun energie kwijt te kunnen, is er niets mis met een rustig momentje waarbij de kids onder de pannen zijn achter een scherm en er voor jou en je partner even rust in de tent is.

Houd ruimte voor spontaniteit

Een vakantie hoeft niet volgepland te worden met activiteiten, hoe verleidelijk dat misschien ook zijn. Natuurlijk kun je van alles gaan doen, maar het hoeft niet. Het is immers vakantie. Zorg dat je niet gaat overplannen, want dan houd je ruimte over voor spontaniteit en vrije tijd. Zo kun je optimaal genieten en profiteren van rustige momenten.

Vraag om hulp van anderen

Je verdeelt dus de taken met je partner wat betreft de zorg voor de kinderen op vakantie, maar dat wil niet zeggen dat niemand zou kunnen inspringen. Als je met anderen reist, kunnen die ook een momentje wat met jouw kinderen doen, vooral als ze zelf ook kinderen bij hebben. Dat kun je immers ook voor hen doen. Misschien ontmoet je met wel mensen op vakantie waar je het goed mee kunt vinden en waarmee je zo’n uitruil kunt doen. Maak gebruik van je mogelijkheden!

Onthoud bovenal dat het oké is om als vader tijd voor jezelf te willen en nemen. Ieder mens moet aan zijn of haar eigen behoeften denken om niet ongelukkig te worden en opgebrand te raken. Het zal je helpen om als ouder meer ontspannen en gelukkiger te zijn wanneer je ook tijd voor jezelf neemt, en dit zal ook positief doorwerken in de tijd die je met je kinderen doorbrengt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like