Baarden

Hoe beïnvloedt jouw vakantie je baard?

Hoe beïnvloedt jouw vakantie je baard?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De vakantie is het perfecte moment om te ontspannen, een moment waar je lang naar uit kunt kijken. Velen van ons gaan weg om te genieten van de zon en te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Maar terwijl je geniet van zonovergoten dagen op vakantie, kunnen de zon en de bijbehorende omstandigheden op vakantie een impact hebben op de gezondheid en het uiterlijk van je baard. Daarom is het belangrijk alles mee te nemen wat je nodig hebt om je baard ook op vakantie goed te kunnen verzorgen. We bespreken in dit artikel hoe jouw vakantie je baard kan beïnvloeden en geven een aantal praktische tips om je baard te beschermen en te verzorgen tijdens je vakantie.

Uitdroging en beschadiging van je baardharen door zon en warmte

Ga je op vakantie naar de zon? Zon en hete temperaturen kunnen je baard uitdrogen. Net zoals je huid vocht verliest door overmatige blootstelling aan de zon, kan je baard ook op dezelfde manier uitgedroogd raken. De uv-stralen van de zon kunnen je de eiwitstructuur van je baardhaar beschadigen, vooral als je baard lang en blootgesteld is aan direct zonlicht. Dat is vervelend, want het kan leiden tot broosheid, gespleten haarpunten en een doffe uitstraling van je baard. Daarom is het belangrijk om juist op vakantie je baard gehydrateerd te houden. Daarvoor kun je baardolie te gebruiken. Deze vochtinbrengende en verzorgende olie hydrateert en verzacht je baard en de onderliggende huid. Ook andere baardverzorgingsproducten met ingrediënten zoals vitamine E en antioxidanten kunnen je baard beschermen. Verder kan het dragen van een hoed of pet je baard beschermen tegen directe blootstelling aan de zon.

Verkleuring van je baard op vakantie door de zon

Vooral als je lichtgekleurd of grijzend gezichtshaar hebt, kan de zon het pigment in je baardhaar aantasten. Daardoor kan je baard een gele of oranje tint krijgt. Hetzelfde kan overigens gebeuren met je hoofdhaar. Deze verkleuring kan in het bijzonder voor je baard ongewenst zijn, omdat het ervoor kan zorgen dat je baard er onverzorgd uitziet. Nu is vakantie een tijd om te spannen en ook niet te druk bezig te zijn met je uiterlijk, maar toch: om de verkleuring te voorkomen, kun je een baardbalsem gebruiken met een ingebouwd zonnescherm of een baardolie met natuurlijke ingrediënten die bescherming bieden tegen schadelijke uv-stralen.

Hoe beïnvloedt jouw vakantie je baard?

Huidirritatie en zonnebrand

Niet alleen je baardharen zelf verdient aandacht, ook de huid onder je baard verdient zorg. Deze gevoelig voor zonnebrand, in het bijzonder als je een kortere baard hebt. Dit kan leiden tot jeuk, irritatie en roodheid. Dat geeft ongemak en noopt je om eraan te zitten, wat zowel voor de huid als voor de baard niet goed is. Om je huid te beschermen, kun je een zonnebrandcrème met een hoge SPF gebruiken die ook geschikt is voor de gevoelige gezichtshuid. Daarbij is de uitdaging om de crème ook zo goed en zorgvuldig mogelijk aan te brengen op de huid onder de baard.

Zwemmen in zout- en chloorwater

Ga je naar een zonnige bestemming aan het strand of bij het zwembad? Dan wil je vast ook zwemmen om lekker te kunnen afkoelen. Je baard komt dan mogelijk in contact met zout- of chloorwater. Wees je ervan bewust dat beide je baard kunnen uitdrogen en beschadigen. Om het effect hiervan te verminderen, is het belangrijk om na het zwemmen je baard goed uit te spoelen met schoon water. Breng vervolgens een beetje baardolie aan op je baard om de vochtbalans te herstellen.

De invloed van wind en zand

Vakantiebestemmingen aan zee, maar ook in de bergen, kunnen vaak winderig zijn. Dit kan als gevolg hebben dat er klitten en knopen in je baard ontstaan. Daarnaast kan wind ook zand en vuil in je baard blazen, wat irritatie kan veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je op vakantie een baardkam of baardborstel bij je hebt om je baard te verzorgen en het zand en vuil eruit te verwijderen. Gebruik na het kammen of borstelen baardolie om je baard te hydrateren en te beschermen tegen de elementen.

Terwijl je geniet van je vakantie, is het dus wel belangrijk om ook aandacht te besteden aan de gezondheid en het uiterlijk van je baard. De zon en de bijbehorende omstandigheden kunnen je baard uitdagen, vooral ook omdat hij de omstandigheden doorgaans niet gewend is. Met de juiste verzorging en bescherming kun je je baard echter ‘gewoon’ in topconditie houden. Baardolie, baardbalsem, een zonnebrandcrème met hoge SPF en een baardkam of borstel zijn daarom essentiële items om mee te nemen op vakantie. Daarnaast is het verstandig om gezond te eten en gehydrateerd te blijven, want ook dat draagt bij aan de gezondheid van je baard. Het is wat om rekening mee te moeten houden, maar als je waarde hecht aan je baard, ben je ook bereid om er goed voor te zorgen. Zelfs op vakantie!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like