Sports

Wat zijn essentiële onderdelen voor je eigen home gym?

Wat zijn essentiële onderdelen voor je eigen home gym?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Merk je dat je te weinig tijd hebt om telkens naar de sportschool te staan om je lichaam gezond en op peil te houden? Of erger je je eraan dat je wel flink betaalt voor een abonnement, maar alles moet delen met anderen en veel vaak bezet is? Als je er het geld voor over hebt en écht gemotiveerd bent, kun je – mits je daar natuurlijk de ruimte voor hebt – ook thuis je eigen home gym inrichten waar je zelf volledig vrij spel hebt, op je eigen tempo kunt trainen en je perfecte workout-omgeving kunt creëren. Maar wat zijn de essentiële elementen die niet mogen ontbreken in je home gym?

Sportapparatuur en -accessoires

Zorg voor een logische indeling waarbij je verschillende zones kunt creëren. Ten eerste is er ruimte nodig voor cardio-apparaten, want cardio is een belangrijk onderdeel van elke home gym. Denk daarbij aan apparaten zoals een loopband, hometrainer, crosstrainer of een roeimachine. Kies de apparaten die passen bij je fitnessdoelen en trainingsvoorkeuren. Daarnaast is voor krachttraining een set dumbbells, halters en een verstelbare trainingsbank onmisbaar. Dit stelt je in staat om verschillende oefeningen uit te voeren voor diverse spiergroepen. Als je wat meer ruimte hebt, kan een multifunctioneel apparaat zoals een home gym station ideaal zijn. Deze apparaten bieden een breed scala aan trainingsmogelijkheden in één machine. Verder zijn trainingsaccessoires zoals weerstandsbanden, stabiliteitsballen en yogamatten handig om variatie toe te voegen aan je workouts en kunnen ze je helpen je flexibiliteit en core-strength te verbeteren. Zorg uiteraard ook voor voldoende opslagruimte voor je trainingsapparatuur, zodat je je home gym opgeruimd kunt houden.

Rubberen vloermat

Vergeet niet om ook te investeren in een rubberen vloermat, in ieder geval voor het deel van je home gym waar je aan krachttraining doet. De vloermat beschermt je vloer en dempt het geluid van vallende gewichten. Daarnaast is het ook prettig voor de voeten, dus maakt het je home gym niet alleen veiliger en minder luidruchtig, maar ook comfortabeler.

Spiegels

Spiegels in een sportschool lijken ijdelheid aan te trekken. Mensen staan er hun eigen spieren in te bekijken en te bewonderen. Niets mis mee, en het kan zijn dat jij dat ook graag wilt kunnen doen in je eigen home gym zonder toeschouwers, maar dat is niet alleen waar deze spiegels voor bedoeld zijn. Ze helpen je namelijk ook om je houding en vorm tijdens het trainen te controleren. Dit is een belangrijk hulpmiddel om blessures te voorkomen én om je sportprestaties en de effectiviteit daarvan te verbeteren. Ben je dus niet zo ijdel, dan is het nog steeds verstandig om spiegels te installeren.

Wat zijn essentiële onderdelen voor je eigen home gym?

Muziek en entertainment

Veel mensen worden extra gemotiveerd door muziek bij het sporten. Geldt dat ook voor jou? In de sportschool kun je dan geneigd zijn om met je oordopjes in te sporten omdat je naar de muziek van je eigen voorkeur wilt luisteren, maar in je eigen home gym hoeft dat niet. Installeer er een geluidssysteem of plaats er een draagbare luidspreker zodat je tijdens het sporten naar motiverende muziek kunt luisteren. Overweeg ook om een televisie te plaatsen zodat je sport of entertainment kunt kijken tijdens het trainen, want zeker bij cardiotraining kan dat helpen om het gemakkelijker vol te houden.

Ventilatie en verlichting

Goede ventilatie en verlichting zijn eveneens belangrijk voor je home gym. Zorg voor goede luchtcirculatie om frisse lucht binnen te laten en de ruimte vrij te houden van zweetgeur en benauwdheid. Natuurlijk licht is het meest wenselijk, maar als dat niet mogelijk is, kies dan voor heldere, kunstmatige verlichting die daglicht simuleert om vermoeide ogen te voorkomen. Een goed geventileerde en goed verlichte ruimte zorgt niet alleen voor een comfortabele sfeer, maar ondersteunt ook je energie en prestaties tijdens het trainen.

Inspirerende decoratie

Als laatste kun je ook nog overwegen om je home gym te decoreren op een manier die je motiveert en inspireert. Hang bijvoorbeeld inspirerende citaten, foto’s of doelen aan de muur om jezelf te motiveren tijdens het trainen. Een visuele herinnering aan waar je naartoe werkt, kan je focus scherp houden terwijl je aan het sporten bent in je eigen home gym.

Het gaat in je perfecte home gym dus niet alleen om de fysieke uitrusting, maar ook om de juiste sfeer en het op orde hebben van de randzaken. Daarnaast is een home gym zonder een duidelijk trainingsplan natuurlijk als een auto zonder bestemming. Bouw daarom niet alleen een gave gym, maar stel jezelf ook specifieke doelen en ontwikkel een trainingsplan dat hierop is afgestemd. Dit motiveert je om consistent te blijven trainen in die home gym waar je zoveel geld en energie in gestoken hebt. Vind je het toch saai, zo in je eentje trainen? Nodig dan een vriend uit met je te komen trainen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like