Wheels

8 van de slechtste auto’s die ooit geproduceerd zijn

8 van de slechtste auto’s die ooit geproduceerd zijn
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Als je in je leven al meerdere auto’s bezeten hebt, dan heb je vast goede en slechte ervaringen. Sommige auto’s bevallen uitstekend, en andere hebben constant problemen die gerepareerd moeten worden. Dat kan een gevalletje van pech zijn, want soms kun je een exemplaar hebben dat wat minder goed gelukt is of waar in het verleden niet goed mee omgegaan is. Maar sommige auto’s zijn ook gewoon al slecht vanaf hun ontwerp. We bespreken acht van de slechtste auto’s die ooit geproduceerd zijn.

Yugo GV

De Yugo GV, die werd geproduceerd in voormalig Joegoslavië, is berucht geworden vanwege zijn buitengewoon slechte reputatie. Naast dat hij bekend kwam te staan om zijn gebrekkige bouwkwaliteit, kampte deze auto ook nog eens met ernstige roestproblemen en frequente mechanische storingen. Zijn betrouwbaarheid liet veel te wensen over, met motorproblemen en andere mechanische defecten die regelmatig opdoken. Het tekort aan kwaliteit en duurzaamheid heeft zijn impact gehad op zowel de perceptie van het merk als de tevredenheid van de eigenaren, waardoor het model de reputatie heeft gekregen van een van de slechtste auto’s in de geschiedenis.

Ford Pinto

De Ford Pinto is eveneens berucht, maar dan vanwege ernstige veiligheidsproblemen die een schaduw hebben geworpen over de reputatie van de auto. Het was namelijk zo dat het ontwerp van de brandstoftank ervoor zorgde dat bij een achterwaartse botsing de tank kon scheuren en vlam kon vatten. Deze kwestie heeft geleid tot meerdere incidenten en zelfs tot dodelijke slachtoffers. Ondanks het feit dat Ford op de hoogte was van het gevaar, besloot men om de nodige aanpassingen toch maar niet door te voeren vanwege kostenoverwegingen. Dit leidde tot talloze rechtszaken en schade aan het imago van zowel de auto als het bedrijf.

Chevrolet Vega

Nog een Amerikaanse auto: de Chevrolet Vega, die geïntroduceerd werd in de jaren 70, ondervond aanzienlijke kritiek vanwege een reeks problemen. Het meest opvallende van die problemen was het roestprobleem: de carrosserie werd snel aangetast, zelfs in milde klimaten. Bovendien kampte de Vega met zwakke motoren die vatbaar waren voor oververhitting en oliedrukproblemen. De algemene bouwkwaliteit van de auto werd als matig beschouwd, met interieurcomponenten die vatbaar bleken voor vroegtijdige slijtage. Deze opeenstapeling van tekortkomingen leidde tot teleurstelling onder de eigenaren. Het spreekt voor zich dat de Vega uiteindelijk niet zo populair werd als gehoopt.

8 van de slechtste auto’s die ooit geproduceerd zijn

Trabant

De Trabant, bekend uit de DDR, is natuurlijk een klassieker, maar niet per se op de goede manier. De auto verwierf bekendheid door zijn verouderde ontwerp en gebruik van goedkope materialen zoals duroplast, een soort kunststof. De auto werd dan ook vaak geassocieerd met de tekortkomingen van het communistische regime, aangezien de productie en technologie achterbleven bij westerse normen. Ook lage prestatievermogen droeg bij aan zijn slechte reputatie. Desalniettemin heeft de Trabant een iconische status verworven als een symbool van het leven in de voormalige Oost-Duitse samenleving.

AMC Gremlin

De AMC Gremlin beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren ’70, hoewel we het niet echt over hoogtijdagen kunnen hebben. De auto viel weliswaar op door zijn compacte formaat en karakteristieke vormgeving, maar het werd ookl snel duidelijk dat de auto met diverse problemen te kampen had. De matige bouwkwaliteit en betrouwbaarheidsproblemen zoals motorstoringen en transmissieproblemen zorgden voor teleurstelling bij eigenaren. Naast dat het ontwerp werd bekritiseerd vanwege zijn onconventionele achterkant, werd ook de algemene rijervaring mikpunt van kritiek.

Smart ForTwo (eerste generatie)

De eerste generatie Smart ForTwo bleek geen succes. De kleine auto kreeg kritiek vanwege zijn instabiele rijgedrag op de snelweg, beperkte veiligheidsfuncties en krappe passagiersruimte. Vanwege de trillende en nerveuze rijervaring bij hogere snelheden, werd de auto werd als ongeschikt beschouwd voor langere ritten. Als klap op de vuurpijl ontbraken geavanceerde veiligheidsvoorzieningen die in andere auto’s van die tijd wel aanwezig waren, waardoor de algehele veiligheid van de auto extra in twijfel getrokken werd.

Chrysler PT Cruiser

De Chrysler PT Cruiser uit 2000 was aanvankelijk best populair vanwege zijn retro-geïnspireerde ontwerp. De auto kwam echter al snel in de schijnwerpers te staan vanwege een reeks tekortkomingen. Naarmate de tijd vorderde, werden namelijk steeds meer betrouwbaarheidsproblemen zichtbaar. Daarnaast ontbrak het de PT Cruiser aan technologische vooruitgang en moderne veiligheidsfuncties, waardoor hij achterbleef bij zijn concurrenten. De teleurstellende ervaringen van eigenaren met betrekking tot onderhoudskosten en prestaties leidden tot een afname van de populariteit van de Chrysler PT Cruiser.

Pontiac Aztek

De Pontiac Aztek werd geïntroduceerd in het begin van de jaren 2000 en ontwikkelde een reputatie als een van de meest lelijke en slecht ontworpen auto’s ooit. Het exterieur zag er vreemd uit, met zijn hoekige vormen en onconventionele lijnen, en kon niet op veel positieve reacties rekenen. Daarnaast kampte de Aztek ook nog eens met kwaliteitsproblemen en mechanische tekortkomingen die resulteerden in betrouwbaarheidsproblemen. Ook was het interieur was chaotisch en niet erg functioneel, en de algemene rijervaring was verre van indrukwekkend. De Pontiac Aztek werd daardoor al snel een symbool van slecht autodesign en is dus met recht een van de slechtste auto’s ooit geproduceerd.

Als je je geld uitgeeft aan een lelijke auto is dat je eigen schuld. Maar als je er na de aankoop achter komt dat de auto in de kern niet deugt, dan voel je je aardig bekocht. Blijkbaar komen er toch modellen op de markt waarbij het in het ontwerp en de productie over de gehele linie al fout gegaan is. Toch maar niet meteen een nieuw model kopen en even op de gebruikerservaringen wachten!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like