Wheels

5 tips om van condens in de auto af te komen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Als warme lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, kan er condens op het oppervlak ontstaan. Komt het je bekend voor? In dit jaargetijde is condens op de ruiten van je auto helaas schering en inslag. Het is behoorlijk irritant, want het belemmert je zicht en dat is natuurlijk ronduit gevaarlijk. De buitenzijde van de ruiten kun je met een trekken droogmaken, maar binnen in de auto kan condens blijven ontstaan omdat jij erin zit. Wat kun je doen om van de condens in je auto af te komen?

Airconditioning of blazers

De makkelijkste truc is om de airconditioning van de auto aan te zetten. Deze haalt het vocht uit de lucht, waardoor je ruiten vrij snel vrij worden van condens. Zeker als je hem hard aanzet, gaat het snel. Van deze truc kun je natuurlijk niet profiteren als je geen (werkende) airco hebt in je auto. In dat geval heb je in ieder geval nog de blazers om te gebruiken. Zet de verwarming op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Het duurt wat langer, maar ook dan zie je de condens langzaamaan wegtrekken. Voor de andere ruiten werkt dit helaas wat minder goed.

Doek of zeem

Wil je gewoon zo snel mogelijk kunnen gaan rijden? Dan kun je er ook voor kiezen om de binnenkant van de ruiten van je auto handmatig schoon te vegen. Dit kun je met een droge doek of zeem doen. Het risico is wel dat de doek redelijk snel een beetje verzadigd raakt en je het vocht niet meer geheel weg krijgt. Probeer zoveel mogelijk de hele ruit egaal droog te vegen, anders drogen de ophopingen van vocht op en krijg je irritante vlekken op de ruit die óók je zicht kunnen beperken. Navegen met een droge doek is daarom aan te raden.

Auto-ontvochtiger

Merk je dat je ook als je zelf niet in de auto zit vocht in de auto hebt? Dat is vervelend, want het is moeilijk om dit eruit te krijgen. Wat je dan zou kunnen doen, is een zogenaamde auto-ontvochtiger aanschaffen. Dat is een kussentje dat je in de auto kunt leggen en dat vocht uit de omgeving opneemt zonder het opnieuw af te geven. Als het kussentje geen nieuw vocht meer opneemt, is het verzadigd en kun je het thuis of op het werk op de verwarming leggen om hem weer te drogen, zodat je hem opnieuw kunt gebruiken. Je kunt een auto-ontvochtiger bestellen bij de ANWB, maar waarschijnlijk kun je er ook gewoon een vinden bij de Action voor minder geld.

Motorruimte controleren op bladeren

Een blijvend vochtprobleem in de auto kan duiden op een probleem met de luchttoevoer. Aangezien de afgelopen maanden de bladeren van de bomen zijn gevallen, bestaat de kans dat deze onder je motorkap terechtgekomen zijn door daar via de voorruit onder te schuiven. Daaronder kunnen ze de ventilatorroosters blokkeren. Haal de bladeren hier weg als ze er inderdaad liggen en kijk of dit een verschil maakt voor je condensprobleem in de auto.

Kachelradiateur controleren

Vormen bladeren ook geen aanwijsbare oorzaak van je vochtprobleem? Dan kan het nog zo zijn dat je een probleem hebt met je kachelradiateur. Daar kan door verschillende oorzaken een lek in zijn gekomen. Ga met je auto naar de garage om hem te laten controleren. Als dit inderdaad ten grondslag ligt aan het probleem, kan de garage een nieuwe kachelradiateur voor je bestellen en plaatsen. Hopelijk is het vochtprobleem in je auto dan opgelost. Ook als je een airco hebt in de auto en dus gemakkelijk van de condens af kunt komen, is het verstandig om scherp te zijn op een structureel vochtprobleem en een mogelijk gebrek als dit te laten oplossen.

Vergeet ook niet dat het hoog tijd is om ervoor te zorgen dat je banden onder je auto hebt liggen die bestand zijn tegen winterse omstandigheden. Als je al all-seasonbanden hebt die nog in goede staat zijn, hoef je natuurlijk niets te doen. Heb je echter nog zomerbanden onder je auto, dan is het tijd om ze te wisselen voor winterbanden of te vervangen voor all-seasonbanden, zodat je er voorlopig geen omkijken meer naar hebt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like