We rijden het hele jaar door auto, maar in de winter kunnen de omstandigheden dusdanig anders zijn, dat bepaalde voorzorgsmaatregelen of een bepaalde voorzichtigheid noodzakelijk is. We weten allemaal wel dat je het beste winterbanden onder je auto kunt hebben in de winter voor meer grip op het wegdek bij gladde omstandigheden. Maar waar kun je nog meer rekening mee houden? We geven zes tips.
Let op je accu
In de winter is je accu kwetsbaar. Het is niet voor niets dat auto’s vaak meer moeite met starten hebben bij lage temperaturen dan anders. Waar je vooral beducht op moet zijn, is dat je accu niet voldoende opgeladen is wanneer je je auto parkeert. Het is namelijk zo dat een lege accu aanzienlijk sneller bevriest dan een volle accu. Dat kan al bij enkele graden onder nul gebeuren, terwijl een volle accu pas bij 65 graden onder nul bevriest. Raakt je accu bevroren, dan kan dit schade veroorzaken. Om die reden moet je een bevroren accu ook niet proberen op te laten. Wacht tot hij ontdooit is, controleer op schade en laadt hem daarna pas op.
Noodpakket
De kans op grote ongelukken op de Nederlandse wegen is groter in de winter. Het is sneller donker, de wegen zijn gladder, het zicht is vaak slechter en het zonlicht is scherp. Zo kun je in een situatie raken dat je in koude omstandigheden in een lange file stil komt te staan of zelf bij zo’n ongeluk betrokken raakt. Het is verstandig om met dit in het achterhoofd een noodpakket in je auto te leggen met een warme deken om jezelf warm te houden en wat eten en drinken, omdat je bij kou sneller een hongerig gevoel kan krijgen. Ook een paar warme schoenen kunnen handig zijn als je je auto uit moet.
Ruitontdooier
Het kan je meerdere malen per winter gebeuren dat je met bevroren ruiten te maken krijgt, en als je niets kunt zien wordt het moeilijk rijden. Sterker nog, dat is zelfs strafbaar. Zorg daarom dat je in het bezit bent van een fles ruitontdooier. Spuit deze op je ruit en wacht een paar tellen totdat deze begint te ontdooien. Zijn je ruitenwissers vastgevroren? Tik ze voorzichtig los met een krabber. Probeer nooit je ruit te ontdooien met heet water, want dan loop je het risico dat je ruit barst door het grote temperatuurverschil.
Ruitenwisservloeistof
Het is geen geheim dat vloeistoffen bij lagere temperaturen kunnen bevriezen, al kan dit per vloeistof verschillen. Ook je ruitenwisservloeistof kan bevriezen, en dat is om meerdere reden niet wenselijk: je kunt geen vloeistof spuiten om je ruit mee schoon te maken, maar het kan ook nog eens schade aanrichten aan het compartiment waar de vloeistof in zit. Geconcentreerde antivries ruitenwisservloeistof is blauw van kleur en bevriest, afhankelijk van het product dat je gekocht hebt, pas vanaf tien tot twintig graden onder nul. Maar als je het aanlengt, ligt die bevriestemperatuur natuurlijk hoger. Let dus goed op wat voor ruitenwisservloeistof je in je auto hebt zitten.
Rubbers
De rubbers van de portieren van je auto kunnen makkelijk vastvriezen bij lage temperaturen, met als gevolg dat je je auto niet meer in komt. En dat is natuurlijk niet handig. Je kunt dit voorkomen door tijdig de rubbers in te vetten, hoewel talkpoeder ook schijnt te helpen. Er bestaan speciale sticks om de rubbers van je auto mee in te vetten.
Parkeren zonder handrem
Nog iets wat kan vastvriezen: de handrem. Ook heel vervelend als je weg moet. Kun je ergens parkeren waar je niet op een helling staat? Laat je auto dan in de eerste versnelling of in het geval van een automaat in P staan. Dank remt je auto af op de motor en rolt hij niet zomer weg, maar heb je er ook geen last van dat de handrem vastvriest. Sommige auto’s hebben een elektronische handrem. Daarbij zou vorst geen problemen mogen opleveren.
Bovenal is het devies bij autorijden in de winter om op je hoede te zijn en voorzichtig te rijden. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Stoer doen wordt zelden beloond bij gladde omstandigheden, dus probeer gewoon veilig van A naar B te komen.