Wheels

5 van de duurste reparaties aan je auto

5 van de duurste reparaties aan je auto
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Je auto is je lief. Dat kan zijn omdat je ervan afhankelijk bent, maar ook omdat het simpelweg een van de grote liefdes van je leven is. Goed onderhoud is cruciaal om je auto in de vaart te houden, maar ook om dure reparaties zo veel mogelijk te voorkomen. Toch kan het je gebeuren dat je voor een dure reparatie komt te staan, bijvoorbeeld een van de vijf reparaties aan je auto die we in dit artikel bespreken.

Versnellingsbak

Eén van de vervelendste defecten die je kunt hebben aan je auto, is een kapotte versnellingsbak. Dat kun je herkennen aan dat schakelen moeizaam gaat, maar let ook zeker op of er een raar geluid uit je versnellingsbak komt. Ook als het een automatische versnellingsbak is. Dan is het toch echt tijd om zo snel mogelijk naar een garage te gaan. Heb je geluk, dan hoeft de versnellingsbak enkel doorgespoeld te worden en ben je met een paar honderd euro klaar. Maar als dat niet helpt en de versnellingsbak moet gedemonteerd worden om onderdelen te vervangen, kun je rekenen op een prijskaartje van tussen de 2.000 en 7.500 euro. En dan kun je je afvragen of dat nog de moeite waard is, afhankelijk van de dagwaarde van je auto.

Motor reviseren

Reviseren is een mooi begrip, want het betekent dat een onderdeel een tweede leven krijgt nadat het opgeknapt wordt. Dat klinkt alsof het je veel geld kan besparen, maar het kan ook behoorlijk tegenvallen als het om de motor van je auto gaat die gereviseerd moet worden. Als er onderdelen versleten zijn, kan het echter wel nodig zijn. Zijn het enkels de rubbers die vervangen moeten worden, dan valt het bijzonder meer. Maar het kan ook veel complexer zijn, bijvoorbeeld als er een nieuwe cilinderkop in de motor moet. Dan kun uitkijken naar een rekening die tussen de 1.500 en 7.000 kan liggen. Auw!

5 van de duurste reparaties aan je auto

Brandstofpomp motorruimte vervangen

De brandstofpomp van je auto zorgt ervoor, zoals de naam ook al suggereert, dat de brandstof uit je tank naar de motor van je auto gepompt wordt. Deze pomp is aan slijtage onderhevig – zeker als je een keer de verkeerde brandstof tankt! De brandstofpomp gaat langer mee als je de tank nooit helemaal leegrijdt. Het vervangen van de brandstofpomp zelf is een reparatie die tussen de 300 en 660 kost, dus valt nog wel mee. Maar als het pompdeel in de motorruimte het begeeft en vervangen moet worden, kan je dat tussen de 1.000 en 7.500 kosten.

Koppakking vernieuwen

We blijven nog even in de hoek van de motor, want als centrum van je auto niet voor niets een onderdeel is waar de kosten kunnen oplopen. Hier bevindt zich ook de koppakking, wat als afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop een belangrijk deel van de motor vormt. Deze koppakking moet waterdicht zijn omdat te voorkomen dat de koelvloeistof en de olie zich mengen. Is de koppakking lek, dan loopt de motor slecht en dat kan tot schade aan de motor leiden. Het vervangen van de koppakking is een tamelijk arbeidsintensieve klus die je tussen de 500 tot 1.200 gaat kosten. Merk je dat er koelwater uit je auto ontsnapt? Ga dan meteen naar de garage om een hoge rekening te voorkomen.

Distributieriem vervangen

De motor van je auto is cruciaal, maar die kan zelf weer niet zonder een distributieriem. Dat dit een cruciaal onderdeel is, bewijst het feit dat de motor in feite uit elkaar valt als de distributieriem knapt. Dat moet je dus koste wat kost voor zijn. Een distributieriem kan zo’n 100.000 tot 150.000 kilometer mee voordat hij rijp is voor de prullenbak. Waarschijnlijk vind je in het instructieboekje of het onderhoudsschema van je auto wanneer dit voor jouw auto het geval is. Het vervangen van de distributieriem kost je zo’n 1.000 euro. Het vervangen van je motor omdat je te laat was kost aanzienlijk meer.

Een auto kost helaas meer dan enkel het aanschafbedrag. Hij heeft naast benzine ook nog verzorging nodig, en die verzorging kan aardig in de papieren lopen. Dat is nooit erg leuk, want het valt vaak duurder uit dan verwacht of gehopt, maar alles is natuurlijk beter dan géén auto!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like