Lifestyle

5 aanpassingen aan je tuin om je kinderen aan het buitenspelen te krijgen

5 aanpassingen aan je tuin om je kinderen aan het buitenspelen te krijgen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Je kent dat wel, van die mensen van boven 55 die mopperen over dat de jeugd van tegenwoordig nooit meer ouderwets buiten speelt. Zelf ben je waarschijnlijk van de generatie die wel al met computers en volop tv-entertainment is opgevoed, dus je kunt je al wat meer verplaatsen in kinderen van nu. Dat neemt niet weg dat buiten spelen wél gezond is, op verschillende fronten, en dat jij je daar als ouder zelf ook wel bewust van bent. Daarom is het begrijpelijk dat ook jij eigenlijk wilt stimuleren dat je kinderen meer buiten gaan spelen in plaats van binnen zitten achter een beeldscherm. Als je in het bezit van een tuin, heb je daar een goed instrument voor in handen. Wat kun je toevoegen of aanpassen aan je tuin zodat je een stimulerende omgeving om buiten te spelen creëert voor je kinderen?

Trampoline

Een handige investering voor de achtertuin om je kinderen aan het bewegen te krijgen in de frisse buitenlucht, is een trampoline. Het is een laagdrempelige en speelse manier voor kinderen om aan beweging te komen. Dat kan dan ook nog eens op een plek waar je ze goed in de gaten kunt houden, namelijk je eigen achtertuin, en dat is extra prettig. Kies voor een trampoline met een veiligheidsnet, of als je te verstorend voor het aangezicht van je tuin vindt, een inground trampoline die je ingraaft, waardoor hij beter geïntegreerd is met de rest van je tuin. Het voordeel van dat laatste is dat je kinderen én huisdieren niet onder de trampoline kunnen komen.

Verstopplekjes

Hoezeer je je kinderen ook in de gaten wilt kunnen houden, soms moeten ze zich kunnen verstoppen. Om precies te zijn als ze verstoppertje spelen met vriendjes en vriendinnetjes, een aloude vorm van vermaak dat misschien niet voor veel beweging zorgt, maar zich wél buiten afspeelt en een sociaal element kent. Als je wilt dat je kinderen dat in jouw achtertuin kunnen doen, moet je er wel voor zorgen dat ze zich daar ook daadwerkelijk kunnen verstoppen. Zorg daarom voor beplanting en andere objecten waar ze zich achter kunnen verstoppen.

5 aanpassingen aan je tuin om je kinderen aan het buitenspelen te krijgen

Speeltoestel

Hoewel er niets mis is met delen met andere kinderen, heeft een speelplaatsje in de openbare ruimte vaak het minpunt dat teleurstelling op de loer ligt. Als andere kinderen de dingen bezet houden waar jouw kind op wil, dan kan dat erg vervelend zijn. Daarnaast weet je ook niet wat voor soort volk zo’n speelplaatsje aantrekt en of je je kind daar wel wilt laten spelen. Investeer daarom in een speeltoestel voor in de achtertuin, als je daar de ruimte voor hebt. Dan kan eventueel ook een playdate er samen met jouw kind op komen spelen, zodat er toch nog sprake is van een sociaal element en het moeten leren delen.

Parcours

Heb je de mogelijkheid om een leuk parcours te creëren in je tuin? Dat hoeft geen hele racebaan te zijn, maar een pad dat in een rondje kan lopen en waar niets in de weg staat. Dan bied je je kinderen namelijk de ruimte om lekker door te tuin de racen op het fietsje of de skeelers of gewoon lekker te rennen zonder dat je beplanting of je gazon eraan gaat. Op die manier kunnen ze een hoop energie kwijt en lekker bewegen onder jouw toeziend oog of dat van je partner.

(Kunst)gras en doel

Ook balspellen zijn natuurlijk leuk om te kunnen spelen in de achtertuin. Een stuk gazon is daarom handig. Kies je voor kunstgras, dan kan er het hele jaar door op gespeeld worden zonder dat je er veel onderhoud hebt of er heel voorzichtig mee gedaan hoeft te worden. Daarnaast zorgt een gazon voor een fijne zachte ondergrond voor kleine kinderen om op te spelen. Op het gazon kun je dan een doelplaatsen, zodat er gevoetbald of gehandbald kan worden. Of je zet een korf of basket neer. Zo hoeft er niet met buurtgenootjes om gebruik van een veldje gestreden te worden.

Denk er eens over na wat er mogelijk is bij jou in de tuin. In een kleine tuin is wellicht ruimte voor een klein speeltoestel of een trampoline, in een grotere tuin kan het parcours of het doel geplaatst worden. Met een beetje creativiteit kun je vast wat doen om je tuin een leukere speelplek te maken voor je kinderen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like