Lifestyle

De voordelen en nadelen van verschillende soorten vloeren

De voordelen en nadelen van verschillende soorten vloeren
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Heb je een verhuizing in het vooruitzicht of een wil je je huidige woning een make-over geven? Dan moet je ook nadenken over wat voor vloeren je wilt. Daarvoor bestaat een breed assortiment aan keuzes, niet alleen qua kleuren en patronen, maar ook qua materiaal. Dit is een keuze die je weloverwogen moet maken. We bespreken de voordelen en nadelen van verschillende soorten vloeren.

Tapijt en vloerkleden

Voor de voeten is het natuurlijk het fijnst als er tapijt op de vloer ligt. Een ander voordeel van tapijt is dat het geluid absorbeert en daardoor voor een betere akoestiek zorgt. Een nadeel van tapijt is dat het niet geschikt is voor mensen met een stofallergie en dat het niet gemakkelijk schoon te houden is, met als gevolg dat het maar een beperkte levensduur heeft. Dat nadeel heb je aanzienlijk minder bij vloerkleden. Deze kun je veel beter schoonhouden, omdat ze verplaatsbaar zijn en uitgeklopt en uitgehangen kunnen worden. Vloerkleden zijn daarom een alternatief om te overwegen als je een zachte ondergrond onder de voeten wilt.

Hout

Houten vloeren zijn wellicht de mooiste en meest authentieke optie. Ze geven een landelijke, huiselijke uitstraling. Maar hout is wel duur en bewerkelijk in het onderhoud. Als gevolg van temperatuurschommelingen kan de vloer gaan ‘werken’ en gaan kraken. Als je erop knoeit, kan dit voor blijvende plekken zorgen. Licht kan voor verkleuring van de vloer zorgen en hoge hakken kunnen deukjes maken in een houten vloer. Schoenen uit bij de voordeur dus.

Laminaat

Laminaat is een handig en goedkoop alternatief voor een houten vloer, omdat je er toch een beetje dezelfde look mee kunt creëren. Een voordeel van laminaat is dat het dankzij het kliksysteem redelijk gemakkelijk zelf te leggen is. Laminaat kan daarnaast ook nog eens tegen een stootje. Een nadeel van laminaat is dat het een wat goedkope uitstraling kan hebben en het noodzakelijk is om er een ondervloer bij te leggen als om geluidsoverlast voor de benedenburen te voorkomen. Ook in de ruimte zelf doet laminaat weinig goeds voor de akoestiek, omdat geluid erop weerkaatst. Dit effect kan met gordijnen en vloerkleden verminderd worden. Laminaatvloeren zijn wel gemakkelijk schoon te houden.

PVC

PVC

PVC vloeren zijn in allerlei verschillende looks te verkrijgen, van een houtlook tot een industriële look. Wel is het vrij gemakkelijk om te zien dat het niet authentiek is. Net als bij laminaat werken PVC-vloeren met een kliksysteem, waardoor ze eenvoudig te leggen zijn, en ook PVC-vloeren zijn gemakkelijk schoon te houden. In tegenstelling tot laminaat heeft PVC wel wat meer geluiddempende eigenschappen. Een PVC vloer beschadigt niet snel, maar beschadigingen die hij wel oploopt zijn doorgaans niet meer te herstellen.

Gietvloer

Een type vloer waar minder vaak voor gekozen wordt, maar die wel aan populariteit aan het winnen is, is een gietvloer. Hoewel ze vooral bekend zijn van gymzalen, zijn gietvloeren in allerlei kleuren mogelijk en bieden ze een strakke uitstraling die vooral goed combineert met een moderne inrichting. Gietvloeren zijn echter niet goedkoop en trekken schoenvegen aan die bij lichte en effen kleuren zichtbaar kunnen blijven, hoewel ze wel verwijderd kunnen worden. Een gietvloer is sowieso makkelijk schoon te houden omdat hij egaal is. Geluid weerkaatst wel op een gietvloer, waardoor het aankleden van de ruimte met gordijnen en vloerkleden wenselijk is.

Hoewel het natuurlijk een kwestie van smaak is wat je wel of niet mooi vindt, zal je budget ook een rol gaan spelen in je keuze. Met een klein budget is een gietvloer of een houten vloer doorgaans niet mogelijk, bijvoorbeeld.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like