De wereld kent een hoop mooie en interessante plekken. We kennen allemaal Machu Picchu wel, de piramides in Egypte en de Grand Canyon. Maar hiernaast bestaan er ook nog een aantal werkelijk bizarre plekken op aarde die eigenlijk bijna ongelooflijk zijn. We zetten vijf van de meest bijzondere plekken op een rijtje.
Poort naar de hel (Krater van Derweze), Turkmenistan
De Krater van Derweze wordt ook wel ‘Poort naar de hel’ genoemd, en dat prikkelt natuurlijk meteen de nieuwsgierigheid naar wat mogelijk een van de engste plekken op Aarde zou kunnen zijn. Waarom is het de poort naar de hel? Omdat het letterlijk een brandende kuil is van 60 meter breed en 20 meter diep. De krater ligt midden in de woestijn, die rijk is aan aardgas. Sterker nog: de gasreserves hier zijn een van de grootste in de wereld. Tijdens het boren naar dat aardgas in 1971 vonden geologen per ongeluk een ondergrondse grot gevuld met aardgas. Vervolgens stortte de grond onder de boortoren in, waardoor een groot gat ontstond. Omdat met ontlading van giftig gas wilde voorkomen, werd besloten het gas af te branden in de hoop dat het vuur na een paar dagen uit zou gaan. Het gat brandt echter nog steeds anno 2020. Het is fascinerende plek die je wel wat moeite kost om te kunnen bezoeken, want Turkmenistan is niet het makkelijkste land om binnen te komen.
Slangeneiland (Ilha da Queimada Grande), Brazilië
Dit is er een waar het vooral handig het bestaan van te weten, zodat je deze plek volledig kunt vermijden. Zo’n 35 kilometer uit de kust ten zuiden van de Braziliaanse wereldstad São Paulo ligt dit eiland wat op het eerste oog paradijselijk lijkt. Echter is het eiland al decennialang het domein van dodelijke slangen, die het eiland geheel overgenomen hebben. Per vierkante meter leven er vijf slangen op dit ‘Slangeneiland’. Onder die slangen is ook de lanspuntslang te vinden, die één van de meest giftige slangen ter wereld is. De Braziliaanse overheid heeft bezoeken aan het eiland dan ook expliciet uitgeroepen tot een van de verboden plekken op aarde. Is dat nou even jammer.
De laatste jagers en verzamelaar (Noord-Sentineleiland), India
De Andamanen zijn eilandengroep die bij India horen, maar dichter bij Myanmar liggen dan bij Indiase vasteland. Eén van die eilanden is een no-go zone, terwijl deze wel bewoond is. Dat is Noord-Sentineleiland, een klein eilandje dat niet ver van het grootste eiland van de Andamanen vandaan ligt. De bewoners van dit eiland zijn één van de laatste bevolkingsgroepen die nog nauwelijks contact hebben gehad met de ‘beschaafde’ wereld en nog jagers en verzamelaars lijken te zijn. Iedere toenadering stuit op veel agressie, waarbij al verschillende slachtoffers gevallen zijn. Hoewel het een van de bijzonderste plekken op aarde is en zeker ook een van de meest mysterieuze plekken op aarde, heeft de overheid in India daarom besloten dat niemand het eiland nog mag benaderen.
De kokende rivier (Shanay-timpishka), Brazilië
Stel je een kokende rivier voor midden in het Amazonegebied, waar vissen levend verbrand worden. Honderden jaren werd dit als een mythe gezien, totdat slechts een aantal jaar geleden iemand deze vijf kilometer lange rivier opeens ontdekte. De inheemse bevolkingsgroepen noemden de rivier Shanay-timpiska (‘gekookt met de warmte van de zon’) en dachten dat het een magische plek was. Onderzoekers doken er echter ook op en kwamen met een andere conclusie: het gaat hier om geowarmte die ontstaat door temperatuurverschillen in de aardkorst. Dit bijzondere fenomeen kan ook door toeristen bezocht worden en ligt op drie uur rijden van de stad Pucallpa.
Het eeuwige onweer (Catatumbo-rivier), Venezuela
Baal je ervan dat je altijd te laat bent om een mooie foto van bliksem te maken? Dan hebben we de bestemming voor jou gevonden. Boven de Catatumbo rivier in Venezuela onweert het zo’n 260 dagen per jaar een groot gedeelte van de dag. Dit gebeurt dan ook nog eens ’s avonds en ’s nachts voor een uur of tien achter elkaar vanaf zeven uur ’s avonds. Ideaal voor een mooie bliksemfoto dus. Wetenschapper gaan ervan uit dit opmerkelijke natuurfenomeen komt doordat hier warme en koude lucht elkaar continue kruisen. De warme lucht zorgt ervoor dat water uit de rivier verdampt, evenals methaan van een nabijgelegen olieveld. Dit zou het ‘eeuwigdurend’ onweer veroorzaken.