Lifestyle

4 zaken om in overweging te nemen als je een sloep wilt gaan kopen

4 zaken om in overweging te nemen als je een sloep wilt gaan kopen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Wat is er lekkerder dan op een mooie vakantiedag met een boot het water op te gaan en lekker te genieten van het briesje terwijl de oever aan je voorbijtrekt? Daar komt nog eens bij dat wij mannen natuurlijk graag kapitein willen zijn, en dan is een eigen schip wel een ultieme vorm van genot. Heb je besloten dat je je eigen sloep wilt gaan kopen? Dan moet je deze aankoop echter wel met zorg doen natuurlijk. Daarom zetten we vier zaken op een rijtje om in overweging te nemen als je een sloep wilt gaan kopen.

Vaargebied: weet je zeker dat je een sloep zoekt?

Voordat je een sloep gaat aanschaffen, is het belangrijk dat je goed nagedacht hebt over waar je wilt gaan varen met je boot. Wil je gaan varen of grachten of kleinere of aangesloten plassen? Dan is een sloep inderdaad het juiste type boot voor jou. Maar als je eigenlijk wilt gaan varen op open meren, dan is dit in een sloep eigenlijk niet zo heel interessant. Hiervoor komt een zeilboot veel beter van pas.

Gewenste snelheid

Heb je besloten dat het inderdaad een sloep is wat je zoekt, dan is het ook van belang om te bepalen hoe hard je kunt varen op de plekken waar je wilt gaan varen. Op grote rivieren kun je namelijk aanzienlijk sneller varen dan in grachten of op plassen. Verschillende sloepen hebben verschillende maximale snelheden, en het is zonde als je een te langzame sloep koopt als je eigenlijk van plan bent om veel op rivieren te gaan varen.

Wat krijg je voor je budget?

Sloep kopen

Wat ben je bereid om te investeren in je vaarhobby? Kun je daarvoor krijgen wat je wilt? Het bepalen van een budget dat zowel realistisch is wat betreft beschikbare opties als wat betreft je eigen financiële draagkracht. Als je dat voor jezelf op een rijtje hebt, is het ook noodzakelijk om je te verzekeren wat je exact krijgt voor de aankoopprijs. Let vooral op de term ‘standaard uitvoering’. Het kan zijn dat dit een ‘casco’ sloep inhoudt, dat wil zeggen: een kale sloep zonder motor, kussens en kap en mogelijk ook nog andere zaken. Let ook op af zaken als navigatie, verlichting en een zwemtrap meegeleverd worden.

Belangrijke ‘details’

Er bestaan honderden verschillende sloepen van verschillende producenten, zoals de Maril sloep, Anataris sloep of Maxima sloep. De keuze is deels een kwestie van smaak, maar er zijn zeker ook andere aspecten die je moet overwegen. Wat is de diepgang van de sloep? Hoe hoog is de sloep inclusief kap? Stel dat je onder bruggetjes door wilt varen, dan moet je sloep er wel onderdoor passen natuurlijk. Kijk ook of op de plek waar je wilt gaan varen alleen elektrisch varen is toegestaan. In dit geval moet je natuurlijk een elektrisch aangedreven sloep hebben.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like