Zij die jong waren in de jaren ’80 en de vroege jaren ’90 kunnen misschien nog herinneren dat ze vroeger op weg naar een vakantiebestemming in de Ardennen, Luxemburg, Frankrijk of Spanje met de auto recht door de Belgische stad Luik moesten, en dat dat nooit iets was waar ook maar iemand naar uitkeek. Het was een vieze, arme, stinkende industriestad die je liever zo snel mogelijk achter je liet. Voor velen is dat nog steeds het beeld dat ze bij Luik, ofwel Liège, hebben. Maar de stad die ooit een florerende doch ernstig vervuilende ijzer- en staalindustrie had en met de ondergang daarvan in een flinke dip raakte, heeft zich herpakt en omgevormd tot een aantrekkelijke bestemming voor een citytrip. Daarom geven we je hier 8 redenen om tóch Luik te bezoeken.
Goed te bereiken
Vooral wanneer je in het zuiden van Nederland woont, is Luik niet ver reizen. De stad ligt slechts zo’n 30 kilometer van Maastricht vandaan en is zowel met de auto als met de trein prima te bereiken. Ga je met de trein, dan heb je het genoegen om het nieuwe, futuristische treinstation Liège-Guillemins te bewonderen. Het gebouw is ontworpen door de Catalaanse architect Santiago Calatrava en is opgetrokken uit glas, beton, staal en blauwe hardsteen.
Wandelen bij de citadel
Wil je echt Luik ervaren, dan moet je een goede conditie hebben. Je moet de flink klimmen langs tussen hofjes, parken en schitterende vakwerkhuizen door om bij de citadel van Luik te komen. Dan wordt je wel beloond met een indrukwekkend uitzicht over Luik en de Maas. In de groene heuvels waar de citadel zich ook bevindt, kun je prachtige wandelingen maken.
De hippe wijk Outremeuse
Voor het hipste deel van Luik moet je op Outremeuse zijn, een eiland in de Maas. Ooit werd in deze wat ondeugende wijk een vrijstaat uitgeroepen. Tegenwoordig vind je er mooie Art Nouveau-gevels, veel straatkunst en leuke restaurants.
De trappen op
Je kunt ze niet missen wanneer je het centrum bezoekt: de lange, steile trappen tussen een oude woonwijk door die je naar de top van de Montagne de Bueren brengen. De 373 treden zijn een flinke uitdaging, maar het uitzicht waar je mee beloond wordt is het helemaal waard. Wanneer je bovenaan de trappen nog even rechtsaf gaat, kom je bij een oorlogsmonument. Ook vanaf hier heb je een bijzonder panorama over Luik.
Een markt van 3 kilometer
Ben je op zondagochtend in Luik, bezoek dan La Batte voor de grootste markt van België. De markt strekt zich 3 kilometer lang uit langs de oevers van de Maas. Hier doen de locals hun boodschappen. Ga erheen voor kant-en-klare lekkernijen, zoals kaas, olijven en vleeswaren.
De echte Luikse wafels
Luik is natuurlijk de thuishaven van de Luikse wafel. Dat is voor de duidelijkheid níet de rechthoekige wafel, maar de wat rondere dikke wafel. Je kunt ze krijgen met chocolade erop, met slagroom, met aardbeien enzovoort. Wil je alleen de allerbeste wafels, dan moet je bakkerij Une Gaufrette Saperlipopette zijn. Hier staan vanaf ’s ochtends vroeg al de rijen tot buiten de winkel. Probeer hier ook eens de kaneelwafels. Overigens maken ze er nog veel meer lekkere dingen dan alleen wafels die ook het proberen waard zijn.
Rue Hors Chateu: antiekwinkels en hofjes
Sla zeker Rue Hors Chateau niet over, want hier vind je leuke antiekwinkeltjes en fijne restaurants. Maar als je goed zoekt, vind je ook leuke hofjes, die je herkent aan het blauwe plaatje boven de ingang. De leuktste is L’Impasse de l’Ange. Hier is het heerlijk rustig, te midden van prachtige klimplanten en bloembakken. De sfeer is bijna sprookjesachtig.
Eten in een scheikundelokaal
Denk je graag nog even terug aan de middelbare school, dan is een diner bij Le Labo 4 een leuk idee. Je zit er in de setting van een voormalig scheikundelokaal. Je moet er even naar zoeken, want het restaurant ligt verscholen achter het Aquarium museum. Het is een flink restaurant, gedecoreerd met gasbranders, erlenmeyers en spoelbakken. Door het formaat van het restaurant zit je er niet hutjemutje, en dat is altijd wel een prettig gevoel. De prijs-kwaliteit is prima, dus daar hoef je het ook niet voor te laten.