Sinds we allemaal een fatsoenlijke camera in onze broekzak hebben op de inmiddels behoorlijk ver ontwikkelde smartphone, filmen we wat af. Veel telefoons kunnen mooie beelden maken, in die mate zelfs dat de beelden niet meer hoeven te misstaan tussen die van uitgebreidere camera’s. Logisch dan ook dat je je dure smartphone ook actief als videocamera wilt gebruiken. Ondanks een eventuele optie op je telefoon om de beelden automatisch te stabiliseren, blijft de kans wel groot dat je wiebelende beelden krijgt omdat je de ‘camera’ in de hand houdt. Daar is echter een oplossing voor: een gimbal. Maar wat is dat, en moet je er een hebben?
Wat is een gimbal?
De gimbal is hip aan het worden en steeds meer Nederlanders filmen ermee. Het woord ‘gimbal’ doet denken aan een gymbal, maar het apparaat is een stuk geavanceerder en plezieriger dan dat object. Een gimbal voor de telefoon heeft een vorm die vergelijkbaar is met een verfroller. Wanneer je ermee gaat filmen, zal je zien dat de gimbal stabiel gehouden wordt door het apparaat. Dit gebeurt met behulp van drie motoren die hard werken om jouw bewegingen te compenseren. Dit kost natuurlijk veel energie. Daarom hebben de meeste gimbals een flinke accu, en bieden sommige ook de mogelijkheid van een powerbankfunctie. Zo kun je je telefoon opladen tijdens of rondom het filmen. Des te langer kun je je dus uitleven met het filmen. Wanneer je je beelden terugkijkt, zal je in het bijzonder bij die waarbij je beweegt (door bijvoorbeeld te lopen) zien hoe professioneel het eruit ziet. Jouw bewegingen komen er op het beeld vloeiend uit te zien. Je zult je bijna een cinematograaf voelen.
Hoe werkt een gimbal?
Om de gimbal te kunnen gebruiken, installeer je de app van de producent op je smartphone. Je plaatst je iPhone of andere smartphone in de klem van de gimbal. Dan stel je de beugel zo af dat de telefoon redelijk horizontaal blijft hangen. Vervolgens zet je de gimbal aan en zet je de Bluetooth op je telefoon aan, om de apparaten met elkaar te koppelen. In de app calibreer je de gimbal. Wanneer dit gelukt is, kun je gaan filmen met de app van de producent. Daarbij zijn er doorgaans twee bewegingsinstellingen waarop je de gimbal kunt instellen: of je laat hem fixeren op één bepaald punt zodat hij als je beweegt dat in beeld blijft houden, of je zet hem op de vrije modus waarin hij soepel met je bewegingen mee filmt. Je kunt op de bediening van de gimbal wisselen tussen deze instellingen. Deze geeft ook de mogelijkheid om te zoomen. Ook het starten en stoppen van het opnemen doe je op de bediening van het apparaat zelf.
Wat kost een gimbal?
Zo’n prachtig geavanceerd apparaat als de gimbal voor smartphones is natuurlijk niet voor een paar tientjes te krijgen, maar je bent er zeker geen honderden euro’s aan kwijt. De goedkoopste gimbals kosten rond de 85 euro. Wanneer je voor een kwaliteitsmerk als bijvoorbeeld DJI gaat, moet je rekenen op een investering in de richting van 140 euro. Wanneer je echter een fervent filmer bent, is dit een investering die te overzien is en zich zeker gaat uitbetalen in de kwaliteit van je beelden met smartphonecamera.
Gimbal voor action cam
Film jij liever met een action cam? Ook dan kun je gebruik maken van een gimbal om je beelden stabiel te maken. Een gimbal voor een action cam heeft de vorm van een rechte staaf en is daarmee een stukje handzamer dan de gimbal voor de smartphone. De functionaliteit is verder gewoon vergelijkbaar, en action cams kunnen tegenwoordig ook erg mooie beelden produceren, dus dit is een goed alternatief.
Gimbal voor drone
Als er natuurlijk één manier is van filmen waarbij je beelden schokkerig kunnen worden, dan is het wel het filmen met een drone. Je drone vecht met de wind wanneer hij in de lucht, en ook koerswijzigingen kunnen voor ongewenste effecten zorgen. Gelukkig is de gimbal er niet alleen voor de iPhone of andere smartphone en de action cam, maar ook voor camera’s in drones. Koop je een drone met gimbal, dan krijg je pas écht mooie beelden van je vlucht.