Movies

Ted Lasso: waarom je deze serie zou moeten zien

Ted Lasso: waarom je deze serie zou moeten zien
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De keuze aan streamingsdiensten met on-demand films en series is de laatste jaren aardig toegenomen. Waar we het in het begin enkel moesten doen met Netflix, kregen we daar vervolgens diensten zoals Videoland, Disney+, Amazon Prime Video en HBO Max bij. Minder bekend in Nederland is echter de eigen streamingsdienst van Apple, Apple TV+. Dit is inbegrepen bij Apple One, maar anders kun je er ook gewoon een abonnement op nemen. Eén goede reden daarvoor is het feit dat je op Apple TV+ hun eigen original Ted Lasso vindt. Deze serie is inmiddels afgelopen maar heeft hoge ogen gegooid, en dat is geheel terecht. We leggen uit waarom jij ook de serie Ted Lasso zou moeten zien.

Het verhaal

Laten we eerst eens vertellen waar de serie over gaat. Ted Lasso is een licht excentrieke American Football-coach uit het zuiden van de Verenigde Staten. In een verrassende move wordt hij aangesteld als manager van de fictionele Engelse voetbalclub Richmond F.C., dat in de Premier League speelt, maar onderaan bungelt. Lasso kiest ervoor om deze stap te maken omdat zijn huwelijk in zwaar weer verkeerd en wat afstand geen kwaad kan, hoewel hij er wel zijn zoontje voor moet missen. Wat hij niet weet, is dat hij door de nieuwe eigenaresse van de club niet is aangenomen voor zijn kwaliteiten, maar omdat ze de club – die voor de scheiding van haar ex-man was – kapot wil maken om hem op de ziel te trappen. Dat is geen gekke gedachte, want Lasso weet eigenlijk niets van ‘soccer’, en dat wordt hem door pers en supporters aardig aangewreven. Stukje bij beetje weet de nuchtere en übersympathieke Lasso echter de harten te veroveren.

Prachtige karakters

De serie zit vol met prachtige karakters die zonder meer je sympathie gaan krijgen. Jason Sudeikis speelt Ted Lasso als een goedzak die altijd positief blijft en het goede in de mens ziet, anderen altijd wil motiveren, maar wat minder goed voor zichzelf is. Hannah Waddingham speelt eigenaresse Rebecca, die graag een harde tante wil zijn maar vooral toch onzeker en zacht van binnen is. Brett Goldstein vertolkt de rol van de ruwe geroutineerde middenvelder Roy Kent, gebaseerd op de norse voetballer Roy Keane. Zijn gefrustreerde en onbeholpen gedrag is bijzonder onderhoudend. Ook de ijdele maar gekwetste aanvaller Jamie Tartt en de zachtaardige Nigeriaanse verdediger Sam Bakayoko zijn karakters om van te smullen.

Ted Lasso: waarom je deze serie zou moeten zien

Feel good

Ted Lasso is een serie met humor, maar vooral ook met een hart. Het is een feel good-serie in de beste zin van het woord. Niet omdat alles per se meteen goed komt in het verhaal, maar vooral door de medemenselijkheid en positiviteit die uiteindelijk in alles schuilgaat. Het is niet uit te leggen hoe de makers erin slagen om de serie niet te laten overlopen van sentimentaliteit, maar het is uniek hoe warm en positief het is zonder dat het gaat irriteren. Integendeel: aan het einde van de drie seizoenen, ben je eigenlijk vooral verdrietig dat het afgelopen is en dat je niet meer kunt meeleven met deze karakters.

Optimisme

We kunnen allemaal wel een beetje optimisme in ons leven gebruiken. Het is een dagelijkse strijd om optimistisch te blijven. Ted Lasso is daarin de ultieme strijder. Ondanks alle tegenslag en gebrek aan vertrouwen in hem, slaagt hij erin om telkens maar weer optimistisch te blijven. Hoewel het soms tegen beter weten in lijkt te zijn, werkt het op een de of andere manier ook aanstekelijk. Zeker als je dus even in de put zit, is Ted Lasso de serie die je nodig hebt om je weer een positieve inslag aan te reiken.

Emmy-records

De kwaliteit van de serie wordt tot op het hoogste niveau erkend. In 2021 brak de serie records als meest genomineerde nieuwe comedyserie in de geschiedenis van de beroemde Primetime Emmy Awards. Vier nominaties wist de serie te verzilveren: die voor beste comedyserie, beste acteur, beste mannelijke bijrol en beste vrouwelijke bijrol in een comedyserie. Daar kwamen ook nog een aantal Creative Arts Emmy Awards bij, waardoor de serie maar liefst zeven Emmy Awards mee naar huis mocht nemen. Als dat geen aanbeveling is, weten we het ook niet meer.

Je kijkt niet naar Ted Lasso voor een realistische weergave van het voetbal, want dat lijkt eerlijk gezegd nergens op. Het blijft immers, ondanks de enorme Engelse aanwezigheid, een Amerikaanse serie. Het gaat echt om het gevoel en het verhaal. Een leuke bonus voor de liefhebber van (Engels) voetbal zijn wel de cameo’s die in de loop van de serie voorbijkomen: houd je ogen open voor rolletjes van Gary Lineker, Thierry Henry, Pep Guardiola, Jeff Stelling en Chris Kamara.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like