Geen categorie

Crashtest Ibsen II – Volksvijand op de planken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het Noord Nederlands Toneel brengt deze week het toneelstuk Crashtest Ibsen II – Volksvijand op de planken. Een opvallend leuk gegeven is dat de gehele cast bebaard is, inclusief de vrouwen. Als voorbereiding voor de première zijn alle acteurs onder handen genomen door De Barbershop Groningen.

Op zaterdag 29 maart 2014 om 20.30 uur bracht het Noord Nederlands Toneel (NNT) in Theater de Machinefabriek de pers première Crashtest Ibsen II – Volksvijand in regie van Sarah Moeremans. De voorstelling gaat vervolgens op tournee tot en met 17 mei.

In haar theaterserie Crashtest Ibsen rijdt regisseur Sarah Moeremans de klassiekers van de Noorse schrijver Henrik Ibsen met plankgas tegen de muur om zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen. Na Nora is Vijand van het Volk aan de beurt.

Waar mee is het volk het meest gebaat: de collectieve leugen of de verpletterende waarheid? Lang voordat het woord lokkenluider voor ons een begrip is geworden toonde Henrik Ibsen (1828 – 1906) in Vijand van het volk (1883) al hoe idealisme en opportunisme op elkaar kunnen botsen. In een Noors provinciestadje ontdekt dokter Stockmann dat het bronwater van een kuuroord vervuild is en gevaar oplevert voor de badgasten. Hij wil dat openbaar maken, maar zijn broer die burgemeester van het stadje is, wil dat koste wat kost vermijden. Hij wijst op de zware financiële gevolgen wanneer het kuuroord, de enige inkomstenbron van de stad, lange tijd zal moeten sluiten en het stadje in zijn welvaart wordt bedreigd. Hoewel dokter Stockmann met zijn publicatie iedereen wil beschermen, wordt hij uiteindelijk gebrandmerkt en verjaagd als ‘vijand van het volk’.

Vrijdag Baardendag: 2e toegangskaart gratis

Henrik Ibsen was uiteindelijk ook gewoon een man met een baard. Speciaal daarom is ‘Vrijdag Baardendag’ in het leven geroepen:

Elke bezoeker met een echte baard krijgt bij een voorstellingsbezoek aan Crashtest Ibsen II – Volksvijand op vrijdag in Theater de Machinefabriek de tweede toegangskaart helemaal gratis. 

De procedure is simpel: reserveer via demachinefabriek@nnt.nl / 050-3113388 o.v.v. ‘baardendag’. Laat vervolgens uw baard (goed)keuren aan de kassa en ontvang het tweede kaartje gratis!

Deze actie is geldig op  vrijdag 11 april in Theater de Machinefabriek te Groningen.

Winnen

Wij mogen 2 kaarten weggeven voor de show van 11 april. Like de Facebook post en dan kiezen wij een winnaar uit de likes. We maken maandag 7 april de winnaar bekend.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like