Geen categorie

Hoe maak je zelf vegan sushi?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Eet jij veganistisch? Dan zijn je opties in een sushirestaurant flink beperkt. Vaak zit er vis in verwerkt, of visseneitjes en in een enkel geval kip. Ook wordt wel een mayonaise gebruikt. Dat is jammer, want sushi is juist zo lekker en je kunt er alle kanten mee op. Gelukkig hoef je niet al je hoop te vestigen op een restaurant, want je kunt zelf thuis zonder dat dit heel erg moeilijk is vegan sushi maken. Daarbij kun je eindeloos variëren met verschillende veganistische ingrediënten.

Sushirijst maken

Het deel van de bereiding dat eigenlijk de meeste aandacht vergt, is de bereiding van de sushi rijst. Deze moet namelijk lekker plakkerig worden, maar niet aanbranden of tot een soort rijstepap gemaakt worden. Volg daarom de instructies op de verpakking goed voor de dosering van rijst en water. De rijst hoeft maar een minuut of twee echt te koken. Daarna zet je hem nog eens vijftien minuten op een laag vuurtje. Na die vijftien minuten zet je het vuur uit en doe je een theedoek om de binnenkant van de deksel van de pan, zodat het stoom dat opstijgt niet als waterdruppels terug op de rijst valt. Als de rijst afgekoeld is, voeg je er een mengsel van een paar eetlepels rijstazijn met soort doorheen. Wanneer de rijst voldoende afgekoeld is, kun je de sushi gaan maken.

Experimenteren met ingrediënten

Dit is het punt waarop je kunt gaan variëren met vormen en ingrediënten voor je veganistische sushi. Snij blokjes komkommer, mango, tomaat, banaan of wat je allemaal nog meer lekker lijkt als vulling voor jouw vegan sushi maaltijd. Wil je zelf sushi gaan rollen, dan is het praktisch om een bamboematje te hebben. Deze zijn met de stijgende populariteit van sushi ook op steeds meer plekken te verkrijgen. Leg een zeewiervel of nori zoals het in het Japans heet op het bamboematje met de blinkende kant naar boven. Vervolgens leg je één centimeter van de bovenste rand een portie gekookte en afgekoelde sushirijst op het norivel. Daarna leg je er je favoriete vulling op, onderaan de rijst. Rol het geheel strak op met behulp van het bamboematje. Om het vel nori dicht je plakken maak je nat met je vinger. Vervolgens je je sushirol in stukjes snijden. Gebruik daar een scherp mes voor, anders druk je de rol weer plat.

Sushi met avocado en/of zonder zeewier

Wil je avocado gebruiken, dan is het leuk om deze in lange dunne plakjes te snijden met bijvoorbeeld een dunschiller. Deze kan om de buitenkant van je sushi heen in plaats van een zeewiervel. Om dit te bewerkstelligen, is het handig om gebruik te maken van een tray waarin je normaliter ijsklontjes zou maken. Leg hier een vel vershoudfolie op en druk deze voorzichtig in de vakjes. Leg daarna je avocadoplakje gelijk verdeeld in de vakjes. Hierna kun je het vakje verder vullen met de sushirijst en daarna de avocado verder eromheen vouwen. Zo kun je op een makkelijke manier veganistische sushi maken zonder zeewier. Niet iedereen vindt dat immers lekker, en het kan zo de smaak van je sushi verpesten. Wil je overigens je sushi vullen met een ander ingrediënt, maar geen zeewier gebruiken, dan kun je ook de ijsblokjesmaker hiervoor gebruiken. Vul je vakjes voor de helft met sushirijst. Leg er vervolgens één van je gekozen vullingen in en vul daarna af met nog wat sushirijst. Zo kun je door wat te experimenteren met ingrediënten je eigen vegan sushi recept creëren.

Veganistische mayonaise

We noemden eerder al dat er in sushirestaurants wel eens mayonaise gebruikt wordt in de sushi. Deze is dan niet vegan, maar veganistische mayonaise bestaat wel degelijk (bijvoorbeeld Remia Mayolijn of Hellman’s Vegan als je van zure mayonaise houdt). Een leuk idee hiermee is om de vakjes van ijsblokjesmaker te vullen met sushirijst, deze even goed aan te duwen, en de tray dan om te keren, zodat al je sushi’s staan. Dan kun je de bovenkant garneren met wat vegan mayonaise en wat gefrituurde uitjes of zwarte sesamzaadjes.

Sojasaus

Vergeet uiteraard niet een bakje met sojasaus en eventueel wasabi als je goed tegen pittig kan. Wil je niet dat je vegan sushi met rijst aan de buitenkant (zonder nori of avocado dus) niet uit elkaar valt in de sojasaus, dan kun je een vork gebruiken. Hier zet je dan de sushi op en dan leg je hem gewoon op de vork even in de sojasaus. Smakelijk!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like