Tech

Wat is een VPN en wat heb je er aan?

Wat is een VPN
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

VPN een begrip dat je steeds meer tegenkomt in de wereld van het internet en het uitwisselen van data. Voor velen roept het echter nog steeds vraagtekens op, terwijl de techniek al een aantal jaren bestaat. Dus wat is eigenlijk een VPN, hoe kom je eraan en wat heb je eraan?

Wat is een VPN?

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Het betreft een virtueel privénetwerk dat de gebruiker in staat stelt om op een veilige manier data uit te wisselen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een versleuteling tussen het apparaat van de gebruiker en de VPN-server. Dit soort verbindingen is ontwikkeld om externe computers van buiten op een veilige manier verbinding te kunnen laten maken met een lokaal netwerk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een medewerker van een organisatie die vanuit ergens anders werkt. Niet alleen biedt een VPN verbinding dan de kans om veilig data uit te wisselen, maar ook om op een veilige manier de informatie die op een server staat in te zien.

Abonnement

Tegenwoordig worden VPN’s voor meer gebruikt dan dit. Daar gaan we hieronder op in. Eerst de vraag: hoe kom je aan zo’n privénetwerk? Je kunt dit natuurlijk laten aanleggen met je eigen server, zoals bedrijven en instellingen doen in het bovengenoemde voorbeeld. Maar als particulier is dat een wat al te grote investering. Daarom kun je tegenwoordig een abonnement afsluiten bij een VPN provider, en daarmee veilig en anoniem gebruik maken van het internet, inclusief streamingdiensten zoals Kodi.

VPN

Online privacy

Privacy is een groot goed dat door het internet steeds een stukje minder lijkt te worden. Google weet te allen tijde waar je bent, om maar een voorbeeld te noemen. Je krijgt advertenties te zien die op een opvallende manier aansluiten bij jou en je internetgedrag. Je laat sporen na zonder dat je het merkt, en vaak komt het erop neer dat niets van wat je doet op het internet echt privé is. Dit terwijl je sommige zaken wel graag voor jezelf zou houden. Wil jij graag gebruik maken van sekssites, bijvoorbeeld, dan is dat je goed recht. Maar dan zou het wel fijn zijn als je dat geheel voor jezelf zou kunnen houden zonder dat het als een boemerang bij je terug kan komen. Internetten met een VPN geeft deze privacy.

Geografische blokkades omzeilen

Stel, je kijkt graag naar voetbal en hebt daarom een abonnement op bijvoorbeeld een dienst als Fox Sports. Of je kijkt graag uitzendingen terug via NPO Start. Dit werkt allemaal prima wanneer je thuis bent, maar wanneer je op vakantie gaat in het buitenland en je wilt gebruik maken van deze diensten, kun je van een koude kermis thuiskomen. De content is geografisch begrensd, waardoor je buiten Nederland niet kunt kijken. Dit kun je omzeilen met een VPN, omdat je daar een gefingeerde geografische locatie bij kunt instellen. Zo kun je dus doen alsof je in Nederland bent, en dan kun je wel gewoon in het buitenland naar live Nederlands voetbal kijken, of Heel Holland Bakt terugkijken. Je neemt immers niet voor niets je tablet mee op vakantie!

Censuur vermijden

Het omgekeerde van een begrenzing van Nederlandse content in het buitenland is ook mogelijk. Wanneer jij naar een land gaat waar bepaald zaken op het internet begrensd zijn, bijvoorbeeld Google of Twitter, heb jij daar evengoed last van. Het feit dat jij niet uit dat land komt maakt niet uit, want je maakt dáár gebruik van het internet. Tenzij je kunt doen alsof je wél in Nederland bent. En dat kan, zoals we hiervoor al beschreven, met een VPN. Het gaat hierbij om landen als China, Myanmar, Cuba en Iran.

Publieke netwerken

Net als vele anderen, maak jij vast ook geregeld gebruik van publieke wifi-netwerken. Denk aan wifi in de trein of bus, op een vliegveld of in de bibliotheek. Log je hierop in, dan is het in principe voor derden relatief eenvoudig om jou af te luisteren. Een VPN verbinding kan dit probleem voorkomen. De data die jij verstuurt en ontvangt via een VPN verbinding wordt versleuteld. Hierdoor zien kwaadwillende mensen die proberen jouw data onderscheppen alleen maar versleutelde gegevens waar ze niets aan hebben. Dit is vooral wenselijk wanneer je gevoelige data via een publiek wifi-netwerk wilt verzenden.

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like