Fictie is ook maar fictie. Soms je wil iets kijken waar je ook wat van opsteekt, of iets wat in ieder geval waargebeurd is. Gelukkig staat Netflix vol met interessante documentaires. Wij hebben een top 10 gemaakt van de beste documentaires op Netflix.
1. Wild Wild Country
Wil je zes afleveringen met open mond tv kijken, dan is Wild Wild Country kandidaat nummer 1. Daarom hebben we hem ook gekozen als de beste docu op Netflix. Deze docuserie gaat over de spirituele Bhagwan-beweging die in de jaren ’80 een stadje in de Amerikaanse staat Oregon volledig op zijn kop wist te zetten. Je valt al kijkende van de ene verbazing in de andere, terwijl je je maar moeilijk kunt voorstellen dat het allemaal echt gebeurd is. Maar is het wel zo.
2. Sunderland ‘til I Die
Deze voetbaldocuserie is wat ons betreft één van de beste Netflix documentaires. Oké, je moet wel echt van voetbal houden om het te kunnen te waarderen, maar als dat het geval is krijg je er heel veel voor terug. De documentaireserie volgt de Engelse club Sunderland vanaf hun degradatie uit de Premier League en is een seizoen lang echt overal bij. En er gebeurt nogal wat. Een fantastisch inkijkje in het reilen en zeilen van een profvoetbalclub. Bonuspunten voor het mooie, toepasselijke introliedje.
3. FYRE: The Greatest Party That Never Happened
Stel, je bent een over het paard getilde ondernemer en je denkt hét jetsetfeest van de eeuw te kunnen organiseren op de Bahamas. In deze documentaire voltrekt zich een compleet fiasco, waarvan onwetende jetsetters zich te laat realiseren dat het een fiasco is. Oké, het is ook wel een klein beetje leedvermaak.
4. Amanda Knox
Graag weten we aan het einde van een verhaal precies wat er zich allemaal voltrokken heeft. Deze docu op Netflix zoomt in op de zaak van de Amerikaanse uitwisselingsstudente Amanda Knox, die tijdens haar verblijf in Italië wordt verdacht van de moord op een huisgenote. Niet alleen hoor je de zijde van de politie, maar ook vertelt Amanda haar kant van het verhaal. En dat gaat met zo’n fascinerende emotieloosheid dat je aan het einde nog niet weet wie je moet geloven.
5. Who Killed Little Gregory?
Een jongetje uit een klein dorpje in Frankrijk verdwijnt in de jaren ‘80 en wordt al snel dood teruggevonden in het lokale riviertje, met een vreemd soort tevreden blik op zijn gezicht. Wie heeft dit op zijn geweten? Een serie opmerkelijke figuren trekt voorbij, met als dieptepunt een publiciteitsgeile maar volstrekt incapabele officier van justitie. Fascinerend.
6. Maradona en Sinaloa
Nog een interessante docuserie over voetbal. Gekke Diego Maradona wordt trainer van een sputterende Mexicaanse eerste divisieclub. Iedereen is in de ban van hem, maar Maradona blijft Maradona met zijn bijzondere gedragingen.
7. Get Me Roger Stone
Om een belangrijke speler te zijn in de Amerikaanse politiek, is sympathiek zijn niet nodig. Dat wisten we natuurlijk al, maar politiek adviseur Roger Stone is het summum van een rat die door sommigen geliefd en door velen gevreesd wordt. In deze documentaire leren we de man met al zijn streken kennen.
8. Team Foxcatcher
De steenrijke erfgenaam van een groot familievermogen John Du Pont richtte als fan van worstelen in de jaren ’90 zijn eigen Team Foxcatcher op. Hij nodigt sporters en hun familie uit om op zijn landgoed te wonen. Maar Du Pont heeft ze niet allemaal op een rijtje. Hij kan zelf niets van de sport, maar vindt wel dat hij kan coachen. Hij beeldt zich in dat hij net als één van zijn pupillen Bulgaars is. Uiteindelijk loopt het allemaal desastreus af. Let op: van dit verhaal is ook een speelfilm gemaakt die ‘Foxcatcher’ heet. Wij geven de voorkeur aan de documentaire.
9. Flint Town
Flint Town is de armste en meest criminele stad van de Verenigde Staten, die ook nog eens te maken heeft met een watercrisis. Het lokale politiecorps heeft te weinig budget en moet burgers smeken om het afstaan van een extra bijdrage om het handhaven van de openbare orde mogelijk te maken. In deze documentaireserie volg je verschillende leden van het corps, die te maken hebben met persoonlijke kwesties, rassenkwesties en onzekerheid over hun toekomst.
10. Rotten
Iedere aflevering van deze documentaireserie over voeding heeft zijn eigen thema, elk met garantie op bizarre feiten waar je geen weet van had. Eigenlijk zijn het stuk voor stuk kleine documentaires op zich, en daarom is Rotten fijn om casual af en toe te kijken.