Baarden

Stripboekfiguur met in de hoofdrol een baard – Baard en Kale

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Baard en Kale (originele Franse naam Tif et Tondu) is een Belgische stripreeks, oorspronkelijk gemaakt, geschreven en getekend door Fernand Dineur. Verschillende kunstenaars en schrijvers hebben meegewerkt aan de stripreeks; de meest populaire versie werd getekend door Will in een scenario van opeenvolgens Maurice Rosy, Maurice Tillieux en Stephen Desberg.

De strip begon in 1938 in het tijdschrift Robbedoes, de laatste strip kwam in 1997 uit. Enkel de strips getekend door Will, vanaf 1954, worden nog uitgegeven door Dupuis en te koop aangeboden in de striphandel.

De strip draait om twee detectives genaamd Baard en Kale. De Franse namen zijn ‘Tif et Tondu’ (letterlijk “Haar” en “Geschoren”) waarbij Tif naar de kale man verwijst en Tondu naar de man met baard. In Het Nederlands heeft men deze verwisseling niet gemaakt : Baard verwijst wel degelijk naar de man met Baard en Kale is kaal. De twee krijgen het geregeld aan de stok met een groot aantal criminelen, waaronder de altijd gemaskerde “Stomp”.

Op 21 april 1938 verschijnt het personage Kale, een kleine, mollige en kale man, voor het eerst in het tijdschrift Robbedoes. Enkele weken later verschijnt Baard, met een vergelijkbaar postuur maar met een baard en hoofdhaar. Vanaf 20 juni 1949 neemt Will het tekenen over, Dineur blijft scenarist. In 1951 stopt Dineur met het schrijven van scenario’s, eerst neemt Henri Gillain deze rol over, daarna Albert Desprechins. In 1954 wordt de rol van scenarist nogmaals overgedragen, ditmaal aan Maurice Rosy. Deze laatste bedenkt het personage “Stomp”, de vaste antagonist in de stripreeks.

In 1990 neemt schrijver en kunstenaar Denis Lapière Alain Sikorski de rol over van Will (tekenaar) en Desberg (scenario). Die maakt er een meer alledaagse detective-stripserie van, dit in tegenstelling tot vroegere albums waar de wereld menigmaal van de ondergang gered werd. In 1997 verschijnt de laatste strip.

BRON wikipedia

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like