Lifestyle

4 (soms onorthodoxe) tips om warm te blijven zonder de verwarming omhoog te zetten

4 (soms onorthodoxe) tips om warm te blijven zonder de verwarming omhoog te zetten
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De koude, donkere dagen van het jaar zijn weer aangebroken. We hebben al een herfststorm achter de kiezen en je kunt merken dat de temperatuur ook in huis aan het dalen is geslagen. Of het punt al bereikt is waarop je het eigenlijk te koud vindt, verschilt natuurlijk per persoon en per huis. Feit is dat het nog wel een half jaar duurt voordat de temperaturen op natuurlijke wijze weer aangenaam gaan worden, en ondertussen zitten we nog steeds met hoge gasprijzen. De verwarming omhoog zetten is dus niet zo vanzelfsprekend als het een aantal jaar geleden nog was. Je kunt immers aardig schrikken van je energierekening als je het wél doet, en de meesten van ons groeit het geld niet op de rug. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips om warm te blijven zonder de verwarming omhoog te zetten. Soms zijn het best normale tips, maar sommigen zijn ook een beetje onorthodox.

Benut de restwarmte van je oven

Gebruik jij thuis regelmatig de oven? Die doet zijn best om op te warmen naar een temperatuur ergens die vaak ergens tussen de 180 en 220 °C ligt om zijn werk te doen. Maar op het moment dat hetgeen je aan het bereiden bent klaar is, is je oven nog op die temperatuur. Het is eigenlijk zonde om die warmte niet te benutten. Zet daarom je oven uit als je klaar bent, maar zet de deur van de open oven, zodat de warmte je keuken in komt. Bij een open keuken profiteer je er dan ook van in de woonkamer. Dit is in feite gratis warmte, want het apparaat staat niet meer aan, het moet de opgebouwde warmte alleen nog kwijt. Ook koken kan overigens je huis en jou een beetje opwarmen. Kortom, je kunt beter zelf je eten maken tijdens de donkere dagen dan het afhalen of laten bezorgen!

4 (soms onorthodoxe) tips om warm te blijven zonder de verwarming omhoog te zetten

Kruip tegen je huisdier aan

Het kan nog zo koud zijn, een lichaam blijft altijd warmte afgeven. Het is altijd fijn om tegen een geliefde aan te kruipen, maar die is er misschien niet in alle gevallen of heeft daar geen zin in. Dan kun je altijd nog terugvallen op een huisdier, mits aanwezig. Heb je een hond of een kat, dan is natuurlijk altijd gezellig om daarmee te knuffelen. Maar als je het koud hebt, is het extra fijn, want dan kun je profiteren van de lichaamswarmte van je huisdier. Als die er tenminste zin in heeft om met je te knuffelen. In het geval van een hond is dat doorgaans niet zo’n probleem, maar katten zijn vaak wat minder toegeeflijk.

Neem een borrel

Ken je dat gevoel, dat je een slok sterke drank neemt en helemaal warm wordt vanbinnen? Ook dat is een optie als je het warm wilt krijgen zonder de verwarming omhoog te zetten. Neem een lekkere borrel om op te warmen. Dan slaap je nog gemakkelijker in ook. Uiteraard is het wel van belang om dit met mate te doen, want het is niet de bedoeling dat je de volgende dag je niet lekker voelt of na de winter opeens een alcoholverslaving hebt ontwikkeld. Maar soms kan het wel gewoon even lekker zijn om op te warme met een goede borrel. En ja, je kunt natuurlijk ook gewoon warme chocolademelk of thee nemen. Maar thee kan je slaap juist in de weg zitten, dus pas ook daarmee op ’s avonds.

Blijf actief

Het is begrijpelijk dat je ’s avonds wilt kunnen ontspannen. Tegelijkertijd is het ook zo dat je actiever blijft als het ’s avonds nog licht is buiten. Dit terwijl actief zijn je lichaam ook opwarmt. Als je inactief bent, is het dus ook niet zo gek dat je het koud hebt. Probeer ondanks dat het al donker is ’s avonds toch nog wat actiefs te doen waar je het warm van kunt krijgen. Heb je een sportapparaat in huis? Gebruik die eens wat vaker. Dat is nog goed voor je ook. Tijdens, maar ook nog een tijd na het sporten voel je je dan lekker warm vanbinnen.

Laat de herfst en de winter je dus geen astronomische energierekening bezorgen, maar zoek andere manieren om warm te blijven. Kleed je ook in huis warm, gebruik dekentjes op de bank om onder te zitten als je dan toch gaat stilzitten en gebruik desnoods een kruik. Maar blijf zoveel mogelijk van die thermostaatknop af, want je kunt er echt flink spijt van krijgen als je telkens maar weer denkt ‘een of twee graadjes meer kan wel’. Met dat geld ook kun je ook een hoop andere leuke dingen doen. Zoals op vakantie gaan naar een warm land!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like