Baarden

4 uitdagingen van de hedendaagse baarddrager

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het leven van een baarddrager gaat niet over rozen. Iedereen heeft er een mening over, er zit veel tijd en toewijding in en soms is een baard ook gewoon ronduit onpraktisch. Je kiest er wel zelf voor, dus dat neem je dan maar voor lief. Maar wellicht herken je onderstaande uitdagingen van de hedendaagse baarddrager ook uit eigen ervaring.

Mondkapjes sluiten niet goed af

Had je al een baard of ander gezichtshaar vóór de coronacrisis, dan heb je mogelijk al ervaren hoe lastig dat combineert met het dragen van een mondkapje. Je gezichtshaar kan er namelijk voor zorgen dat het mondkapje de mond en de neus niet hermetisch afsluiten, waardoor het effect sterk verminderd wordt. Het verschilt per ‘model’ van gezichtsbeharing of dit een probleem is of niet. Zo zijn lange bakkebaarden niet direct een probleem, maar de zogenaamde mutton chops wel. Een soul patch is geen probleem, een sik wel. In feite is elk baardtype een probleem, omdat het mondkapje daarmee aan de onderzijde in ieder geval niet sluitend is. Heb je dus nog geen baard, maar heb je plannen om er een te laten staan, wacht daar dan liever nog even mee tot we de coronatijd achter ons hebben gelaten en mondkapjes niet meer nodig zijn. Hoe jammer het misschien ook is dat je moet wachten met je gave baard.

Hipster genoemd worden

Het is aan ieder voor zich om te bepalen of het woord ‘hipster’ een compliment of een belediging is. Feit is dat hedendaagse baarddragers daar wel volop mee geassocieerd worden, terwijl baarddragers in het verleden gewoon als stoere of wijze mannen gezien werden. Dan kan het nogal irritant zijn dat je als baarddrager nu vooral als erg modebewust gezien wordt, terwijl je misschien wel helemaal niet een baard hebt omdat dat hip is, maar omdat je het mooi en mannelijk vindt. Een zogenaamde hipsterbaard wordt namelijk niet specifiek geassocieerd met mannelijkheid, maar meer als ornament gezien. Ben je wel overtuigd hipster, dan haal je er natuurlijk gewoon de schouders bij op als je zo genoemd wordt, want dan heb je er bewust voor gekozen. En ook dat moet iedereen gewoon helemaal zelf weten.

Eindeloze baardproducten kopen en gebruiken

Het heeft er alle schijn van dat hedendaagse baarden aan andere standaarden gehouden worden dan in het verleden. Er zijn namelijk nog nooit zoveel specifieke baardproducten op de markt geweest als nu. Zou een baarddrager in het verleden ook baardolie en baardshampoo gebruikt hebben? Toen al die te kaap’ren wilden varen nog mannen met baarden waren, was een ruige en wat onverzorgde baard wellicht de standaard voor mannelijkheid. Dezer dagen moet een baard er verzorgd uitzien om bewonderd in plaats van verguisd te worden. Dat betekent dat je als hedendaagse baarddrager veel meer geld kwijt bent aan producten voor je baard en waarschijnlijk ook een stuk langer voor de spiegel staat dan men in het verleden deed. Heden ten dage vergt het dragen van een baard commitment en geld.

De associatie met fundamentalisme

In onze Westerse cultuur, waar ook de hipstercultuur uit ontstaan is, is de baard dus van een symbool van mannelijkheid naar een modieuze trend gegaan. Met de migratie van moslims naar de Westerse wereld en de vele conflicten in hun landen van oorsprong, worden baarden nu echter ook herkend als een symbool van de fundamentele islam. De term ‘terroristenbaard’ en ‘haatbaard’ hebben hun intrede gedaan in onze taal. Dat heeft het imago van de baard weinig goeds gedaan. In die mate zelfs dat je met een getinte huid met een baard al snel als potentiële terrorist gezien wordt. Op het vliegveld word je eruit gepikt en grondig onderzocht. Dat is voor verschillende goedbedoelende baarddragers een reden om hun baard af te scheren voordat ze op reis gaan, simpelweg om die verdenking te voorkomen. Het lijkt er niet op dat de associatie van een baard met fundamentalisme snel gaat verdwijnen, wat voor de ongevaarlijke baarddrager natuurlijk een hard gelag is.

Zijn dit dan allemaal redenen om geen baard meer te dragen? Nee, het zijn slechts factoren die je overweegt en accepteert wanneer je de keuze maakt om een baard te laten staan. Een baard blijft immers een uitdrukking van iemands persoonlijkheid, en waarom zou je je persoonlijkheid onderdrukken? Om op een veilige manier een mondkapjes te kunnen dragen, wellicht. Voor de rest mogen anderen denken wat ze willen denken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like