Geen categorie

Baarden zijn aantrekkelijk en gezonder

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Niet alleen dankzij de actie Movember zien we nu meer mannen met gezichtsbeharing, maar ook omdat de baard inmiddels meer dan alleen een trend is. Baarden zijn populairder dan ooit.

Komt dit omdat de baardragers op de hoogte zijn van het feit dat mannen met baarden aantrekkelijker zijn dan de gladgeschoren medemannen? Uit onderzoek van het Amerikaanse tijdschrift ‘Evolution & Human Behaviour’ blijkt dat mannen met baardgroei aantrekkelijk worden gevonden.

Onderzoekers lieten vrouwen een tiental foto’s zien van mannen met vier verschillende stadia van baardgroei: Gladgeschoren, een vijfdaagse lichte baardgroei, een tiendaagse stoppelbaard en een volle baard. 351 vrouwen en 177 heteroseksuele mannen bekeken deze foto’s en beoordeelden deze op vier verschillende factoren: aantrekkelijkheid, mannelijkheid, gezondheid en ouderschapvermogen. Het bleek dat de vrouwen de mannen met een volle baard een goede ouder vonden en mannen met een tiendaagse baardgroei het aantrekkelijkst.

Baarden zijn ook gezonder. Dit blijkt uit een ander onderzoek. Een studie van de University of Southern Queensland (Australië) wijst uit dat de baard een blokkering van 90 tot 95% op UV-straling heeft. Dit vertraagd het verouderingsproces en verminderd het risico op huidkanker. De baard wordt verondersteld allergenen, die astma-aanvallen veroorzaken, tegen te houden, alsook de ziektekiemen die verkoudheid veroorzaken. Daarnaast beschermt de baard tegen uitdrogen van de huid, aldus het rapport.

Om de studie uit te voeren, vertrokken de onderzoekers met bebaarde en onbebaarde mannen naar de zinderende hitte van de Australische binnenlanden en vergeleken vervolgens de hoeveelheid straling die door elke man werd opgevangen. Laten we hopen dat de mannen zonder baardgroei genoeg aftersun hebben gekregen.

bron:

https://academic.oup.com/rpd/article-abstract/150/3/278/1613642

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like