Baarden

Top 10 De allercoolste baarden uit de rockgeschiedenis

Top 10 De allercoolste baarden uit de rockgeschiedenis - Morrison - de baard
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het blijft een giller: uitgerekend Frank Beard is het enige bandlid van ZZ Top zonder baard. Vandaag wordt de drummer 64 jaar en dat bracht ons op het idee om de allercoolste baarden uit de rockgeschiedenis eens op een rij te zetten. Wie waren de tien rockers die hun mannelijke fans het meest jaloers maakten met hun iconische gezichtsbeharing? En wie heeft juist de meest weerzinwekkende baard? 

10. Phil Collins

De meeste mensen zullen Phil Collins waarschijnlijk kennen met het uiterlijk van ideale schoonzoon, maar eind jaren 70/begin jaren 80 wist de toen kersverse Genesis-frontman enkele malen een stevige baard te kweken. Vooral rond de periode van het album Duke (1980) was de beharing volop aanwezig, maar jammer genoeg zag hij er daardoor enigszins psycho uit.

Phil Collins - Classic Rock Mag

9. Dennis Wilson

Vrijwel alle Beach Boys hebben in een bepaalde periode wel een baard laten staan, maar de meest indrukwekkende was toch wel die van Dennis Wilson ten tijde van zijn solomeesterwerk Pacific Ocean Blue (1977). De enige surfer van The Beach Boys had inmiddels een flinke bos haar gekweekt die goed bij zijn lange haar paste.

Dennis WIlson - Classic Rock Mag

8. Jim Morrison

De ‘baardjaren’ van Jim Morrison begonnen in 1969 en duurden tot aan zijn dood op 3 juli 1971. Er waren wel tussenpozen dat de zanger van The Doors baardloos was, maar met de baardjaren wordt op meer gedoeld dan het baardhaar zelf. Volgens sommigen kun je zijn carrière namelijk heel zwart-wit in twee stukken hakken: voor 1969 had je de frisse, levendige Morrison, daarna de getroebleerde, meer gezette zanger met wie het duidelijk bergafwaarts ging.

Jim Morrison - Classic Rock Mag

7. George Harrison

George Harrison droeg baarden in alle soorten en maten: kort en keurig, lang met een norse snor, enkel besnord. Soms deed Harrison met zijn baarddracht zelfs denken aan de Japanse sensei Morihei Ueshiba, grondlegger van de vechtsport aikido. De overeenkomst tussen de verschillende stijlen die Harrison adopteerde, was dat ze hem steevast niet misstonden.

George Harrison - Classic Rock Mag

6. John Lennon

Anno 2013 houdt de iconische baard van John Lennon de gemoederen nog altijd bezig. Het was een mooie en daarom kun je je afvragen waarom hij hem niet altijd liet staan. Zelf gaf de Beatle daar tegenover muziekmagazine Rolling Stone ooit de volgende verklaring voor: ‘It was making it difficult to eat’.

John Lennon - Classic Rock Mag

5. Tom Petty

Tom Petty groeide zijn baard pas op latere leeftijd, maar wist daarmee wel behoorlijk wat stof te doen opwaaien. Complete discussies laaiden al snel op, over of het de beste man nou wel of niet goed stond, en een eenduidig antwoord in dat essentiële vraagstuk is er nog steeds niet. Wat er wel is: een eigen Facebook-paginavoor de baard.

Tom Petty - Classic Rock Mag

4. Bob ‘The Bear’ Hite

Bob Hite, de helaas te vroeg overleden zanger van Canned Heat, had zijn bijnaam ‘The Bear’ vooral te danken aan zijn omvang. Toch zal ongetwijfeld ook die beestachtige baard van invloed zijn geweest op deze toepasselijke benaming. Logisch dus dat niemand binnen Canned Heat zo in het oog springt als The Bear!

Bob Hite - Classic Rock Mag

3. Jerry Garcia

Een van de beroemdste baarden uit de rockgeschiedenis is die van Grateful Dead-voorman Jerry Garcia. De gezichtsbeharing van de zanger/gitarist is een van zijn belangrijkste kenmerken en velen kennen het hippie-icoon niet anders dan met die volle bos rondom zijn mond. Ook toen Garcia in latere jaren grijzer werd, bleef de baard een van de meest imponerende en kenmerkende in de rockwereld.

Jerry Garcia - Classic Rock Mag

2. Dusty Hill

Toen ZZ Top eind jaren 70 een pauze van ruim twee jaar nam, lieten Billy Gibbons en Dusty Hill zonder het van elkaar te weten hun inmiddels zo kenmerkende lange baarden groeien. Daarmee was in één klap het ultieme visuele kenmerk van de band geboren. De styling van de gezichtsbeharing wisselde door de jaren heen nog wel eens, maar imposant zijn de baarden van ZZ Top altijd gebleven!

Dusty Hill - Classic Rock Mag

1. Billy Gibbons

Als je aan rockers met baarden denkt, denk je aan ZZ Top (ook al heeft uitgerekend Frank Beard er geen). Frontman Billy Gibbons in de jaren zeventig al flink wat rood haar onder zijn kin hangen, maar pas in de decennia erna zagen we hem met de supercoole lange en onderscheidende baard die ZZ Top deels aan zijn iconische status hielp.

Billy Gibbons

BRON Classisrockmag

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like