Baarden

Snor- of baardtransplantatie: is het wat voor jou?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Van een haartransplantatie voor mannen hebben we allemaal wel eens gehoord. Gerard Joling maakte er dankbaar gebruik van, maar veel mannen accepteren ook gewoon dat ze kaal worden. We krijgen allemaal haar op ons hoofd, en als het verdwijnt, hebben we er in ieder geval een tijdje van kunnen genieten. Maar waar een haardos op enig moment een gegeven is voor een mens, is het bij snor- en baardgroei minder eerlijk verdeeld. Sommigen van ons kunnen een prachtige, volle, mannelijke baard en snor laten staan, anderen hebben daar simpelweg niet genoeg haargroei voor. Geldt dit ook voor jou? Niet getreurd: tegenwoordig is een snortransplantatie of een baardtransplantatie ook mogelijk.

Goede redenen

Voel jij je onzeker als man omdat je geen volle baard of snor kunt laten staan? Of vind je een baard of snor nu juist zo mooi en goed bij jouw stijl passen, maar ben je niet tevreden over de natuurlijke groei van je gezichtshaar? Dat kun je baat hebben bij een haartransplantatie in je gezicht. Als je mét een volle baardgroei gelukkiger denkt te zijn, dan moet je daar zeker voor gaan. Maar doe het voor jezelf, en niet omdat je denkt dat een ander dat verwacht van je.

Zo gaat de procedure

Een voorwaarde voor een snor- of baardtransplantatie is dat je over voldoende donormateriaal beschikt. Het haar dat in je gezicht geplaatst wordt moet immer van elders op je lichaam komen. Een specialist beoordeelt daarom bij een intakegesprek of je geschikt bent voor een transplantatie. Bij een baard- of snortransplantatie worden vaak haren uit je haarkrans aan de achterzijde van je hoofd gebruikt. Om de haren in je gezicht te kunnen plaatsen, wordt in het transplantatiegebied een klein sneetje aangebracht. Het plaatsen komt nauw, want de haren moeten wel in de juiste groeirichting geplaatst worden. Je krijgt tijdens de ingreep plaatselijke verdoving voor zowel het donorgebied als het transplantatiegebied. Volledige narcose is niet mogelijk. De ingreep duurt vrij lang: tussen de vier en de acht uur.

Na gaat het ná de procedure

Na de ingreep hebben de aangedane plekken op je hoofd tijd nodig om te herstellen. Het is niet ongewoon om na de behandeling wat kleine blauwe plekjes en zwellingen te krijgen in het snor- of baardgebied. In de dagen en weken na de ingreep trekken zowel de blauwe plekken als zwellingen vanzelf weg. Dat gaat helaas nog niet meteen gepaard met zichtbare resultaten. Sterker nog, het is normaal dat de haren die getransplanteerd zijn na twee weken beginnen uit te vallen. Dat is geen reden tot paniek, want na drie tot zeven maanden beginnen er nieuwe haren te groeien op die plekken. Dan begint het resultaat pas echt zichtbaar te worden. Na een jaar kan er gesproken worden van een definitief resultaat. Je behandelt dan je nieuwe gezichtshaar hetzelfde als de overige haren.

Het resultaat van je snor- en baardtransplantatie

Er blijven geen zichtbare littekens over na de transplantatie, en je nieuwe baard- of snorharen blijven je leven lang groeien. Wel kunnen ze naarmate je ouder wordt wat dunner worden, net als de rest van je haren, maar dit is een natuurlijk verouderingsproces. Het verschil tussen je gezichtsbeharing voor en na de baardtransplantatie of snortransplantatie is doorgaans overtuigend: dankzij de behandeling kun jij na ongeveer een jaar alsnog een volle baard of snor laten staan.

Wat kost een gezichtshaartransplantatie?

De kosten voor een snor- of baardtransplantatie verschillen. Dit hangt ten dele af van de aanbieder, maar ook van het aantal haren dat getransplanteerd moet worden. Het kan uiteenlopen van 600 euro tot 5000 euro, dus het kan geen kwaad om op meerdere plekken een prijsopgave op te vragen. Je kunt ook in het buitenland kijken, want het is mogelijk dat je daar lagere prijzen vindt. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je te maken hebt met reis- en verblijfskosten wanneer je hiervoor kiest. Overweeg ook hoe comfortabel je bent met het feit dat je behandelende specialist geen Nederlands spreekt. Is dit alles geen bezwaar voor je, dan kun je bijvoorbeeld in Turkije goed terecht voor een goedkope behandeling. Dat klinkt misschien eng, maar de Turken hebben een goed aanbod aan allerhande klinieken. Tenzij je een medische oorzaak kunt vinden voor je snor- of baardtransplantatie, kun je de kosten niet vergoed krijgen van je zorgverzekeraar. Het gaat immers in vrijwel alle gevallen om een ingreep om cosmetische redenen. In termijnen betalen voor je behandeling is in sommige gevallen wel mogelijk, maar houdt er rekening mee dat dit als een krediet te boek gaat.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like