Lifestyle

Horen mannen beter dan vrouwen?

Gehoor mannen en vrouwen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Echte doofheid mag dan een redelijk zeldzame beperking zijn, gehoorproblemen zijn veelvoorkomend. Maar liefst 590 miljoen mensen over de hele wereld ervaren problemen met hun  gehoor. Anderhalf miljoen Nederlanders hebben gehoorproblemen, maar slechts 25 procent daarvan gaat over tot het aanschaffen van een gehooroplossing. Dat betekent dat er veel mensen met een beperking rondlopen waar ze mee proberen te functioneren. Nu zijn wij mannen natuurlijk vindingrijk en altijd scherp, vinden we, maar horen mannen eigenlijk ook beter dan vrouwen? We denken graag van wel, natuurlijk. Deze vraag proberen we hier te beantwoorden. Denk je dat het geen kwaad gaan om je eigen gehoor eens te testen, probeer dan eens een online gehoortest.

Wie worden er meer blootgesteld aan lawaai?

Blootstelling aan lawaai is een factor in hoe het gehoor zich ontwikkelt. Hoe meer lawaai je oren te verduren krijgen, hoe eerder er gehoorschade ontstaat. Wie zouden er gemiddeld meer blootgesteld worden aan lawaai, mannen of vrouwen? Het zijn helaas wij mannen dat. Hierbij kun je denken aan luidruchtige werkomgevingen, zoals fabrieken en bouwplaatsen. Maar ook onze klushonger betekent dat we met luidruchtig gereedschap in de weer zijn. Een aantal van ons houdt ook van motorrijden, waarbij je tevens midden in het lawaai zit. Maar het zit ook van kinds af aan ingebakken in ons eigen gedrag. Wij hebben het beeld dat vrouwen elkaar de oren van het hoofd kletsen, maar als je kijkt naar hoe kinderen spelen valt toch op dat jongens daarbij aanzienlijk meer geluid produceren dan meisje. Ook dat heeft een effect op ons gehoor.

Het speelveld is niet gelijk

Overigens is het geen eerlijke wedstrijd. In tegenstelling tot mannen hebben vrouwen bepaalde hormonen die hun gehoor, in het bijzonder tussen het dertigste en vijftigste jaar, beschermen. Het gevolg daarvan is niet alleen dat vrouwen beter in staat zijn om gesprekken te volgen, maar ook dat ze middelhoge frequenties (vanaf 1000 Hz) beter horen dan mannen. Daarmee kunnen ze het geluid van een huilende baby of fluitende vogels beter oppikken dan wij. Waar vrouwen dus vanaf hun dertigste hormonale bescherming van hun gehoor genieten, lopen mannen vanaf die leeftijd twee keer zo veel kans op om gehoorverlies op te lopen. Volgens bepaalde experts kan deze discrepantie ten dele het verschil verklaren tussen mannen en vrouwen in luister- en leervaardigheden en zijn vrouwen om deze redenen daarom betere praters. Nu is het natuurlijk wel de vraag wat een ‘betere prater’ precies inhoudt, maar dat is een vraag voor een ander moment.

Horen mannen beter dan vrouwen?

Verschil in gehoorbeperking

Je hebt vast ervaring met oudere mensen van beide geslachten die slechter horen en niet het idee dat hier erg veel verschil tussen bestaat. Hoewel het verschil in horen tussen mannen en vrouwen afneemt bij het ouder worden, is er wel een concreet verschil in de manier waarop het gehoor achteruit gaat. Bij mannen gaan de hogere tonen er het eerst aan, bij vrouwen juist de lagere tonen. Het gevolg hiervan is dat mannen medeklinkers slechter gaan verstaan en vrouwen juist klinkers slechter gaan verstaan. Dat is een interessante test om uit te voeren wanneer je de volgende keer bij je opa en oma of bij andere ouderen op bezoek gaat.

Vrouwen horen beter dan mannen

Samenvattend kunnen we dus tot de conclusie komen dat mannen niet beter horen dan vrouwen, integendeel: mannen hebben juist vaker met gehoorproblemen te maken. Vrouwen zijn in het voordeel qua frequenties die ze goed horen en hebben minder te maken met lawaai. Rond de 30 jaar begint de mannelijke gehoorgrens van nature af te nemen, terwijl dit bij de vrouw pas vanaf 50 jaar is omdat hun gehoor door hormonen beschermd wordt. Vrouwen zouden door deze voordelen zelfs ook betere luister-, spreek- en leervaardigheden hebben. Kortom, we delven als mannen het onderspit waar het op gehoor aankomt. En dat is niet eerlijk, zou Calimero zeggen, maar we moeten het er helaas mee doen. Maar mocht je vrouw of vriendin je er ooit van beschuldigen dat je niet goed naar haar luistert, dan hebben we je hier voldoende excuses aangeboden om jezelf mee vrij te pleiten. En als de baby begint te huilen, kun je dus ook gewoon doen alsof dat op een frequentie gebeurt die jij niet goed kunt horen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like