Lifestyle

Zaken om op te letten bij het uitkiezen van een trouwpak

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Een mooi pak dat je als gegoten zit is al een waar genot, maar voor je bruiloft wil je net dat stapje extra zetten om de best geklede man van de dag te zijn. Er zijn keuzes te over, en daarom ook veel kleine details die een verschil kunnen maken tussen een goed gekozen pak voor jou. Daar geven we je hier een aantal zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van een trouwpak. En daarna rechtstreeks door naar suitsatsea.nl!

Single-breasted en double-breasted trouwpak

Eenborstig en tweeborstig? Goed verhaal. Waar het om gaat, is de knopen. In dit geval betekent dat dat een single-breasted jasje één enkele rij knopen heeft, wat bij sommige modellen voor een diepe V-vorm kan zorgen. Een double-breasted colbertje heeft daarentegen een dubbele rij knopen, waardoor de V-vorm minder die uitvalt. Deze wordt altijd dicht gedragen.

De revers

Revers zijn de uitlopers van de kraag van het jasje. Hiervan bestaan drie verschillend gevormde varianten. De standaard vorm noemt men ‘notched’. Een puntigere variant is ‘peaked’ of ‘upright’. De hoeken van deze revers steken meer uit. In plaats van naar boven gericht, wijzen ze schuin naar beneden. Deze vorm is vooral geschikt wanneer je je lengte en eventuele brede schouders wilt accentueren. De derde en laatste optie is de ‘shawl’. Zoals de naam al suggereert, lijken de kraagflappen hierbij op een sjaal. In feite is het meer een soort brede band. Dit is een wat lossere variant die populair gemaakt is door Daniel Craig in zijn rol als James Bond.

Verschillende soorten trouwpakken

Er is niet één bepaalde vorm voor een trouwpak. Er zijn verschillende opties, waarvan we de meest populaire even uitlichten. Je kunt gaan voor een ouderwetse smoking als trouwpak, waarbij je kunt kiezen voor een taillesjerp om je broekriem te verbergen, aangezien single-breasted smokingjasjes doorgaans los gedragen worden. Een alternatief is een jacquet. Deze is nog iets formeler en heeft een lang jasje met rond weggesneden voorpanden. Dan is er het rokkostuum, waarbij het jasje een lang achterpand heeft met een korte voorkant met scherpe punten. Je kent het wel van concertpianisten! Dan heb je natuurlijk ook de moderne trouwpakken met een colbert, pantalon en in sommige gevallen ook een gilet.

Maten van het jasje

Jouw trouwpak moet je als gegoten zitten. Daarom moet er met aandacht naar de afmetingen gekeken worden. Je colbert moet je zonder al te veel moeite kunnen dichtknopen, zodat er geen plooien ontstaan bij de knoop. Maar je moet er zeker ook niet in verzuipen. De vuistregel – letterlijk – is dat je een vuist tussen je borst en het colbert moet kunnen doen om de juiste maat voor jou te hebben. Dan is ook de lengte van het jasje een aandachtspunt. Je moet de onderkant hiervan kunnen vastpakken wanneer je je armen laat hangen. Ga je voor een jasje met schoudervullingen? (Ja, het kan heus nog bij een pak!) Dan moeten deze vooral niet te groot zijn en uitsteken. Daar zitten namelijk twee mogelijke associaties aan: je hebt het pak van iemand geleend die groter is dan jij, of je bent rechtstreeks komen overvliegen uit de jaren ’80. Als laatste zijn de ook de mouwen van het jasje nog een punt van aandacht. Deze moeten comfortabel zitten met een overhemd eronder, maar niet te wijd zijn. Wanneer je je armen opheft, mag daardoor het colbert niet teveel omhoog getrokken worden. Wanneer je je armen voor je strekt, moeten de mouwen eindigen bij je polsen en niet halverwege je arm of over je handen hangen.

Maten van de broek

Je bruiloft is het niet het moment om je achterwerk te showen. Een strakke broek past niet bij een formele gelegenheid als een huwelijk. Dat gezegd hebbende moet het ook niet zo zijn dat de pantalon flodderig is bij je kruis, want dan is hij echt te groot. Wanneer je je handen in je zakken kunt doen zonder dat de stof gaat trekken, zit je goed. Dan is de lengte van de pijpen natuurlijk ook belangrijk. Je wilt geen hoogwater, maar je wilt er ook niet op lopen. De pijp moet tot op je schoen komen zonder aan de achterkant de grond te raken wanneer je rechtop staat.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like