Lifestyle

4 zaken om te checken voordat je met de auto op zomervakantie gaat

4 zaken om te checken voordat je met de auto op zomervakantie gaat
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De zomervakantie staat weer voor de deur, en dat is natuurlijk een mooi vooruitzicht. Menig Nederlander gaat met de eigen auto op vakantie, ook al ligt de bestemming vele kilometers hiervandaan. Zelfs in landen als Montenegro en Albanië kom je tegenwoordig Nederlandse toeristen tegen die met de eigen auto gekomen zijn. Zo’n lange reis maken met de auto is een beste onderneming, maar dat is op vakantie gaan natuurlijk sowieso al. Daarom is het wel zaak om je reis goed voorbereid te hebben voordat je in de auto stapt om op weg naar je bestemming te gaan. We bespreken vier zaken om te checken voordat je met de auto op zomervakantie gaat.

Check je voertuig

Je gaat een flinke reis aan met de auto, en je bent behoorlijk afhankelijk van dat voertuig. Daarom is het van groot belang dat je auto in orde is voordat je vertrekt. Controleer daarom de algehele staat van je voertuig. Check de bandenspanning, remmen, verlichting, ruitenwissers en vloeistofniveaus, zoals olie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof. Zorg ervoor dat je reserveband in goede conditie is en dat je de benodigde gereedschappen hebt om deze te vervangen indien nodig. Wanneer heeft je auto voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad? Overweeg een onderhoudsbeurt voordat je op reis gaat, vooral als het al een tijd geleden is sinds de laatste service. Een grondige controle van je voertuig kan mogelijke problemen opsporen en ervoor zorgen dat je auto optimaal presteert tijdens de reis.

Verzekering en pechhulp

Controleer je autoverzekering en zorg ervoor dat deze up-to-date is. Geldt je groene kaart in alle landen waar je doorheen reist? Is hij nog geldig? Zorg dat je je verzekeringspapieren en kentekenbewijs niet vergeet mee te nemen op reis! Ben je verzekerd voor pechhulp, check dan of deze ook van toepassing is in het buitenland en in het bijzonder de landen waar jij doorheen en naartoe reist. Zoek ook uit hoe je er in het buitenland gebruik van kunt maken. Heb je geen pechhulp voor je autovakantie? Overweeg dan om dit alsnog te regelen. Het laatste wat je wilt is in het buitenland langs de weg komen te staan en het dan maar zelf moeten uitzoeken in een vreemd land. Het kost wat extra, maar het kan je ook gemoedsrust geven, en dat is zeker op vakantie wel zo prettig.

4 zaken om te checken voordat je met de auto op zomervakantie gaat

Verkeersregels in andere landen

Ieder land is er tot op zekere hoogte vrij in om eigen regels te maken met betrekking tot verkeer. De verschillen zijn nooit groot met wat we hier gewend zijn, maar ook subtiele verschillen kunnen voor problemen zorgen. Check daarom voor alle landen die je passeert of er specifieke verkeersregels zijn waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld dat je bepaalde items verplicht aan boord moet hebben, of dat je verplicht altijd met de lichten aan moet rijden. Maar er zijn ook andere, meer opmerkelijke verschillen waar je ter plekke door verrast kunt worden en die je problemen met de lokale autoriteiten kunnen bezorgen. Zorg daarom dat je voor vertrek al helemaal op de hoogte bent!

Medicijnen

Er is van alles wat je niet moet vergeten mee te nemen op vakantie, maar veel dingen zijn op locatie ook nog wel gewoon te kopen. Dat geldt echter niet zomaar voor alles. Bij medicijnen ligt dat een stuk ingewikkelder. Heb jij of heeft een van je reisgenoten medicijnen die met vaste regelmaat ingenomen moeten worden? Controleer dan goed of hier voldoende van op voorraad is en ingepakt is voor de reis. Zitten er medicijnen bij die onder de Opiumwet vallen? Controleer dan ruim van tevoren of je deze zomaar mee mag nemen over de grens. Ander moet je hier een officiële verklaring voor aanvragen, en dat kan enkele weken duren. Voor andere medicijnen kan het wijs zijn om bij je apotheek een medicijnenpaspoort te laten afdrukken en mee te nemen op reis.

Natuurlijk ligt het voor de hand dat je reisdocumenten zeker niet moet vergeten, want ook die zijn niet zomaar vervangbaar. Ook papieren die je nodig hebt voor je accommodatie moet je natuurlijk niet vergeten, hoewel dat soort zaken tegenwoordig steeds minder met papieren gaan gelukkig. Check verder of je geen blokkade op je telefoonabonnement hebt voor bellen en internetten in het buitenland of specifiek je land van bestemming. Ook is het natuurlijk van belang dat je kunt pinnen in het land van bestemming en de landen die je passeert, dus check ook of daar geen onhandige blokkade op zit. Verder zijn cosmetica en kleding ook wel te vervangen door zaken die je ter plekke kunt aanschaffen, dus maak je verder niet te druk, hoewel je misschien je favoriete spullen voor het verzorgen van je baard níet wilt vergeten. Zo lang de zaken die écht belangrijk zijn maar goed geregeld zijn voordat je in de auto stapt, want als je woonplaats eenmaal in de achteruitkijkspiegel ligt, wordt het een stuk lastiger om sommige zaken nog te regelen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like