Wat draait het allemaal om tijdens Kerstmis? Voor sommigen is dat nog het religieuze aspect, voor anderen in dit hét moment van het jaar voor cadeaus en het draait uiteraard om de feestelijke sfeer en het gezellig samenzijn. Maar niemand kan echt ontkennen dat het met de kerst zeker ook om eten draait. Velen van ons hebben een of meerdere kerstdiners tijdens de feestdagen, en hoewel die hartstikke gezellig zijn, zit er wel altijd een hoop werk in. Niet alleen om alles op het juiste moment op tafel te krijgen, maar ook omdat te bedenk wát er überhaupt op tafel moet komen. Worstel jij met het menu voor het kerstdiner? Dan kun je altijd terugvallen op de volgende tijdloze klassiekers! We geven ook suggesties voor de vegans.
Ragout met bladerdeeg bakjes
Wat het voorgerecht betreft is er een tijdloze klassieker die een feest voor jong en oud, en dat is natuurlijk de ragout. Uiteraard geserveerd in zo’n bladerdeeg bakje met een dekseltje dat je er na het vullen nog op kunt zetten. Origineel is het allang niet meer, maar lekker is het zeker. Het hoeft ook geen ingewikkeld, tijdrovend voorgerecht te zijn. De bladerdeeg bakjes koop je kant en klaar in de supermarkt en warm je even op in de oven. De ragout kun je zelf maken, maar je kunt hem net zo goed in verschillende varianten in blik krijgen in de supermarkt. In een pannetje ermee en even opwarmen, en dat hoef je alleen nog maar die bladerdeeg dekseltjes los te peuteren en de bakjes te vullen om het te kunnen serveren. Smakelijk, simpel en klassiek. Voor de vegans kun je op zoek gaan naar een plantaardige carpaccio, want ook dat is een chic en feestelijk voorgerecht.
Konijn
Voor lang niet iedereen is vlees meer een onderdeel van het dieet, maar voor velen nog steeds wel. Die zijn vaak ook in de meerderheid, en verwachten toch een chique stukje vlees bij het kerstdiner. Konijn is zo’n type vlees dat je alleen bij bijzondere gelegenheden eet, maar waar dan wel vaak van genoten wordt door de vleesliefhebbers. Zoek er een lekker recept voor, want alleen het vlees is een beetje kaal. Een tip voor de vegetariërs en veganisten is overigens om een vegan beef wellington te maken met bladerdeeg en een vulling van plantaardig gehakt of een andere vleesvervanger met groente en kruiden. Niet vreselijk moeilijk om te maken, maar wel feestelijk!
Stroganoffsaus
Zowel bij het konijn als bij de vegan beef wellington is een luxe, feestelijke saus op z’n plek om het extra lekker te maken. Wat ons betreft is dé saus voor de feestdagen stroganoffsaus, die met wat kleine aanpassingen ook prima vegan gemaakt kan worden. Daar bestaan pakjes voor, maar daar moet je zelf nog een hoop vulling bij regelen, dus je kunt net zo goed een recept opzoeken en de saus in zijn geheel zelf maken. Als je het goed doet, kan het zomaar het hoogtepunt van het diner worden en wordt het de volgende jaren een verzoeknummer. Extra tip voor bij het vlees en de stroganoffsaus is overigens pomme duchesse, oftewel luxe aardappeltoefjes. Ook daar smaakt de strofanoffsaus prima bij.
Vienetta-ijs
Het nagerecht kun je heel ingewikkeld maken, maar je moet al genoeg doen voor met name het hoofdgerecht. Het belangrijkste is dat het lekker en er ook nog een beetje leuk uitziet. Enter het Vienetta-ijs uit de supermarkt. Je weet wel, zo’n staaf roomijs met van die dunne plakjes chocolade erin. Wie lust die nu niet? Koop er een fles slagroom en een flesje chocoladesaus bij, en je hebt gewoon een prima nagerecht om te serveren waar zonder meer van gesmuld gaat worden door jong en oud. En ja, er mag best een lekker dessertwijntje of likeurtje bij, of misschien beter nog: een scheut advocaat eroverheen.
Stoofperen
Voor de vegans is de Vienetta helaas geen optie. Er bestaat ook wel vegan ijs, maar dat valt niet onder de noemer ‘klassieker’. Wat wél een vegan klassieker is, zijn stoofperen, mits je er tenminste een vegan rode wijn bij gebruikt als je het zelf gaat maken. Dat is wel het lekkerste natuurlijk, hoewel je ze ook wel voorgemaakt kunt krijgen. Stoofperen maken is niet zo ingewikkeld, maar er zit wel wat bereidingstijd in. Gelukkig kun je ze al op een eerder moment maken en eventueel voor het serveren nog even opwarmen als dat gewenst is.
Hopelijk begint het water na het lezen hiervan al een beetje in de mond te lopen en zijn we erin geslaagd om wat gaten in je kerstdiner op te vullen. Het is immers al lastig zat om zo’n diner op de tafel te zetten. Geniet van de feestdagen, beperkt het werk qua kerstdiner zoveel mogelijk voor jezelf en alvast smakelijk eten gewenst voor jou en je tafelgenoten!