Lifestyle

Verwen jezelf met deze drankjes tijdens de feestdagen

Verwen jezelf met deze drankjes tijdens de feestdagen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het is bijna tijd voor het kerstdiner, en alhoewel daar nog een hoop tijd en stress in kan gaan zitten, zijn de feestdagen toch echt het moment om even tot stilstand te komen en te genieten. Dat doe je onder andere met een gezellig samenzijn met anderen, maar ook door jezelf (en anderen) een beetje te verwennen. Bijvoorbeeld met wat lekkere drankjes die je anders weinig tot nooit drinkt. We bespreken een aantal drankjes die zich uitstekend lenen voor tijdens de feestdagen.

Grolsch Winterbok

Bockbier was origineel een donker biertype dat voor de donkere dagen van het jaar gebrouwen werd, maar tegenwoordig hebben we ook al lentebockbieren en zelfs zomerbockbieren. De herstbo(c)k blijft echter toch de bekendste soort. Toch is er voor de échte donkere dagen ook nog de winterbok, en steeds meer brouwers wagen zich aan zo’n bier. Er kan er echter net zoals vroeg bij de Mini-Playbackshow maar één de beste zijn, en dat is de buitengewoon geslaagde Grolsch Winterbok. Dit kruidige bier met honing heeft boventonen die aan speculaas doen denken en het een waar genot maken om in de maand december aan de lippen te zetten. Het is ook moeilijk om er maar één van te namen, zo lekker is hij. En nog zeer betaalbaar ook!

Dessertwijn

Er zijn maar weinig geschikte gelegenheden gedurende het jaar om een fles dessertwijn open te trekken. Dessertwijn is een erg zoete, wat exclusieve wijn die je niet zomaar tussendoor even drinkt. Eigenlijk is dat maar goed ook, want zo blijft het ook een beetje bijzonder. Het kerstdiner is wellicht de beste gelegenheid van het jaar om te genieten van een glas dessertwijn als degustatief (oftewel: na de maaltijd). Dat voelt dan toch als een luxe verwennerij, ook al heb je vaak aan één glas ook wel weer genoeg. Eigenlijk net een beetje als champagne, hoewel dat weer een heel ander type wijn is.

Advocaat

Is advocaat iets voor bejaarden? Misschien. Maar als het niet lekker was, zouden ze het ook niet willen. Feit is dat een beetje advocaat op z’n tijd een waar genot kan zijn, ook als je nog niet achter de geraniums zit. Of je het nu echt als een drankje moet zien, is iets waar over te discussiëren valt, want daar is de gele substantie wel erg dik voor. Drank is het echter wel, want er zit wel degelijk alcohol in. Maar advocaat doet ook uitstekend dienst als saus voor over je ijs tijdens het dessert, of als een dessert op zich dat je uit een glaasje lepelt. Wellicht met een beetje slagroom erbij en eventueel ook nog een beetje hagelslag. Ouderwets genieten!

Verwen jezelf met deze drankjes tijdens de feestdagen

Glühwein

Warme wijn. Het klinkt eigenlijk niet lekker, totdat je er specerijen en dergelijken aan toevoegt en het glühwein noemt. Feit is dat glühwein een iconisch drank voor het kerstseizoen is. Op Duitse kerstmarkten (maar ook elders) zweert men erbij, en eerlijk is eerlijk: het is ook lekker om als het koud is op deze manier met zowel een hete drank als de alcohol daarin van binnen verwarmt te worden. Thuis bij de kerstboom is daar misschien wat minder nood voor, maar dat wil niet zeggen dat je niet ook daar kunt genieten van lekker warme glühwein. Het liefst wel in een kitscherige kerstmok natuurlijk.

Port

Wanneer drink jij port? Waarschijnlijk zelden tot nooit, en dat is toch een beetje zonde, want port is stiekem heel lekker. Maar je drinkt het niet zo casual als een wijntje en het heeft toch een beetje zo’n ouwelullerig sherry-imago, oftewel dat van mensen van minimaal middelbare leeftijd die iets te vroeg op de dag aan de drank gaan. Dat neemt niet weg dat een portje op z’n tijd echt genieten kan zijn. Wat is een betere gelegenheid om zo’n momentje voor jezelf te creëren dan tijdens de feestdagen? Neem na het diner lekker een ruby of tawny port, en als het even kan een die een tijdje heeft kunnen rijpen. Je krijgt er vast geen spijt van. Tenzij je er te veel van drinkt, natuurlijk.

Nu vraag je je misschien af waarom (naast de advocaat dan misschien) geen likeuren op dit lijstje staan. Simpel: er zijn te veel fijne likeuren die geschikt zijn als degustatief voor de feestdagen en ze verdienen het niet om op één hoop geveegd te worden. Maar je favoriete likeurtje hoort er zeker bij!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like