Lifestyle

Afvallen als goed voornemen: hoe zorg je ervoor dat je daarin slaagt?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Is jouw goede voornemen voor 2023 om af te vallen? Dat is natuurlijk een klassieker, maar het is dan ook een uitstekend voornemen. Gezond leven is niet alleen belangrijk voor een lang leven, maar ook om goed in je te vel te zitten. Maar het is ook één van de moeilijkste goede voornemens om succesvol te volbrengen. Niet voor niets gooien velen al binnen enkele weken de handdoek in de ring. Wat kun jij doen om er wél een succes van te maken? We geven een aantal tips.

Word geen slachtoffer van Blue Monday

Veel goede voornemens sneuvelen al snel omdat het toch erg tegenvalt om ze uit te voeren. Traditioneel is Blue Monday de dag waarop de meesten al afgehaakt zijn. Deze ‘meest deprimerende dag van het jaar’ valt in 2023 op maandag 16 januari. Niet veel meer dan twee weken na de jaarwisseling dus. Dat is veel te kort om een nieuwe gewoonte te laten inslijten. Want als je doorzet, slijt dat sporten en opletten met eten en drinken namelijk wel degelijk in en gaat het veel meer vanzelf. Toon die wilskracht en dat doorzettingsvermogen en haak niet te snel af. Beloon je inzet door het vol te houden en uiteindelijk resultaat te zien.

Sport je niet kapot

Sporten is onvermijdelijk als je wilt afvallen. Je wilt immers die overbodige vetcellen verbranden, dan moet je er ook voor zorgen dat je lichaam bovengemiddeld veel verbruikt. Maar dat wil niet zeggen dat je elke dag van de week je in het zweet moet werken. Natuurlijk loont het om op dagelijkse basis bijvoorbeeld meer te voet te doen dan je gewend was, maar een echte sportsessie hoef je echt niet meer dan drie of vier keer per week te doen om succesvol te kunnen afvallen. Je lichaam heeft die rustpauzes ook nodig om te herstellen van het sporten.

Daag jezelf uit

Dat je je niet kapot moet sporten, wil niet zeggen dat het je makkelijk af moet gaan. Als je jezelf niet uitdaagt, kom je nergens. Probeer zeker de eerste weken elke keer weer opnieuw méér te doen dan de keer ervoor. Zo bouw je een betere conditie op en zal je het steeds gemakkelijker afgaan om lang en intensief te sporten. In het proces zul je moete afzien, maar het je zult zien dat je hierdoor snel stappen maakt.

Niet verslaafd worden aan de weegschaal

Afvallen is iets dat relatief geleidelijk plaatsvindt en met ups en downs. Wat de weegschaal zegt is niet heilig, het is slechts een momentopname die door verscheidene factoren beïnvloed kan worden. Het is onverstandig om tijdens het proberen af te vallen elke dag obsessief op de weegschaal te gaan staan. Als je dat maar één keer in de paar weken doet, is het vaak veel motiverender, want dan zie je daadwerkelijk iedere keer resultaat voor je werk. Dus hoe verleidelijk het ook is, doe gewoon lekker je ding en weeg jezelf bijvoorbeeld alleen aan het eind van de maand.

Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af

Jaren geleden had Slankie (van de smeerkaas) de reclameslogan ‘wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af’. Dat is een prachtig motto om zelf toe te passen als je probeert af te vallen. Bij alles wat je overweegt om in je mond te stoppen, kun je je afvragen of je het ook daadwerkelijk nodig hebt en of het het waard is om weer eraf te moeten werken. Dat wil niet zeggen dat je niets tot je mag nemen, want je hebt brandstof nodig om te leven. Maar je kunt wel letten op wát je tot je neemt en hoeveel. Des te minder hard hoef je te sporten om te kunnen afvallen.

Helaas ben je niet klaar als je streefgewicht bereikt hebt. De bedoeling is dat je je dan een nieuwe gezonde levensstijl aanmeet die je kunt vasthouden, zodat je ook op gewicht blijft. Dat betekent dat je niet opnieuw elke avond met een zak chips op de bank kunt gaan zitten. Probeer twee à drie keer per week te blijven sporten en ‘zondig’ qua eten en drinken met mate. Stap elke maand nog eens op de weegschaal om te monitoren of het niet tóch weer de verkeerde kant op gaat.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like