Lifestyle

8 tekenen dat je misschien glutenintolerantie hebt

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Glutenintolerantie komt relatief veel voor, waarbij coeliakie de meest ernstige vorm van glutenintolerantie is. Het is een lastige intolerantie om te hebben, want gluten zit in veel voedingsproducten waar granen in zitten. Er zijn wel speciale glutenvrije producten, maar die zijn prijzig en maar beperkt beschikbaar. Niemand zit er daarom op te wachten om te erkennen dat hij een glutenintolerantie heeft. Maar als dat wel het geval is, kan het ontlopen van gluten een hoop ellende voorkomen. We bespreken acht tekenen dat je misschien glutenintolerantie hebt.

Buikpijn en opgeblazen gevoel

Een typisch symptoom van glutenintolerantie is het gevoel dat je buik opgezet is of vol zit met gas, vooral nadat je gegeten hebt. Het kan allerlei oorzaken hebben, waaronder glutenintolerantie. Daarvan is het een van de vaakst voorkomende klachten, waardoor buikpijn en een opgeblazen zeker iets is om op te letten als je er vaak last van hebt.

Klachten rondom de stoelgang

Iedereen heeft zo nu en dan wel een keer last van diarree of obstipatie, maar als je vaak last van hebt is het reden tot zorg, omdat ook dit een veelvoorkomend symptoom van glutenintolerantie is. Zeker mensen met coeliakie hebben veel last van ontstekingen in de darmen die ontstaan na het eten van gluten. Door deze ontstekingen wordt de darmwand beschadigd, wat weer leidt tot een slechte opname van voedingsstoffen en aanzienlijke spijsverteringsklachten. Bijvoorbeeld dus frequente diarree of obstipatie, maar ook voor stinkende ontlasting. Die heeft dan vaak ook een bleke kleur. Dit komt door de slechte opname van voedingsstoffen.

Hoofdpijn of migraine

Ook hoofdpijn of migraine hebben velen van ons wel eens, zelfs op regelmatige basis. Toch blijkt uit onderzoek dat mensen met glutenintolerantie meer kans lopen op migraine dan anderen. Let daarom vooral op als je regelmatig hoofdpijn of migraine hebt of je de andere symptomen op dit lijstje ook herkend, want zou kunnen wijzen op glutenintolerantie.

(Extreme) vermoeidheid en bloedarmoede

Vermoeidheid is ook zo’n vage klacht die onder andere verband kan houden met glutenintolerantie. Ervaar je extreme, voor jou onverklaarbare vermoeidheid nadat je (gluten) hebt gegeten? Dan moet je mogelijk een verband leggen. Let op: glutenintolerantie kan leiden tot bloedarmoede door ijzergebrek. Dat leidt dan op zijn beurt weer tot nog meer vermoeidheid en gebrek aan energie, plus laag bloedvolume, kortademigheid, duizeligheid, bleekheid en zwakte.

Onverklaard gewichtsverlies

‘Gratis’ afvallen klinkt vaak niet als een ramp, maar het is wel degelijk reden tot zorg. Het kan allerlei ernstige oorzaken hebben, en glutenintolerantie is er daar één van. Dit kan verklaard worden door een rijks van spijsverteringssymptomen die gekoppeld zijn aan een slechte opname van voedingsstoffen.

Spier- en gewrichtspijn

Gewrichts- en spierpijn kan allerlei oorzaken hebben. Er wordt gesteld dat mensen met coeliakie een prikkelbaar zenuwstelsel hebben dat genetisch bepaald overgevoelig of enorm prikkelbaar is. Dat zou pijn in de spieren en gewrichten kunnen veroorzaken. Daar komt bij dat blootstelling aan gluten ontstekingen kan veroorzaken bij mensen met overgevoeligheid voor gluten, en die ontsteking kan zich uiten in wijdverbreide pijn, waaronder in de spieren en gewrichten.s

Doof gevoel in ledematen

Nog een verrassend en zorgwekkend symptoom van glutenintolerantie is neuropathie. Dat is een probleem met de zenuwen waarbij een doof of tintelend gevoel optreedt in de armen en benen. Dit komt veel voor bij mensen met diabetes en gebrek aan vitamine B12, maar ook mensen met coeliakie en glutenovergevoeligheid lijken een grotere kans te lopen op deze verschijnselen.

Niet helder kunnen denken

Ervaar jij vaak een zogenaamde ‘brain fog’, of met andere woorden: heb je het gevoel dat je niet helder kunt nadenken, watten in je hoofd hebt en vergeetachtig bent? Dan zou dat wel eens het gevolg van een glutenintolerantie kunnen zijn. Tot wel 40 procent van de mensen met glutenintolerantie ervaren dit symptoom, dat mogelijk wordt veroorzaakt door een reactie op bepaalde antilichamen in gluten.

Het is geen kattenpis, dus, zo’n overgevoeligheid voor gluten. Het is zaak om het verband te leggen als je meerdere tot al deze symptomen herkent uit je eigen leven. Het is erg vervelend om geen gluten meer te mogen consumeren, want het maakt je leven een stuk ingewikkelder. Maar het ontwijken van gluten kan een hoop vervelende gezondheidsklachten voorkomen, en dat is uiteindelijk het belangrijkste.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like