Lifestyle

7 keer voeding die winderigheid veroorzaakt

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Als man alleen of mannen onder elkaar is het nog niet zo’n probleem als je darmen wat heftiger reageren op voeding en regelmatig om het netjes te zeggen wat ‘gas’ kwijt moet. Maar je lief of iemand waarvan je hoopt dat het je lief wordt wil je natuurlijk niet opzadelen met jouw winderigheid, want erg charmant is het natuurlijk niet als jij de hele tijd scheten loopt te laten. Inhouden is echter ook niet altijd de beste optie, want daar kun je aardig buikpijn van krijgen. Daarom kun je bepaald voedsel beter zo veel mogelijk vermijden. We geven een aantal notoire voorbeelden van voeding die winderigheid veroorzaakt en vertellen erbij waarom dat zo is.

Peulvruchten

Vind jij bonen en linzen lekker? Dit zijn notoire veroorzakers van winderigheid. Dat komt omdat er suikers in zitten die je darmen niet goed kunnen opnemen. In plaats daarvan breken bacteriën in je darmen deze suikers af. Dat resulteert in verschillende soorten gas, zoals waterstof, methaan en zwavel. Die laatste veroorzaakt de welbekende lucht van rotte eieren. Niet de beste keuze dus om daags voor een date te eten.

Broccoli en bloemkool

Zoek je een goede reden om geen broccoli en bloemkool meer te hoeven eten? Wij weten er wel een. Deze zogenaamde kruisbloemige groenten, waar spruitjes overigens ook toe behoren, zijn heel rijk aan vezels. Dit is een soort koolhydraten de je lichaam niet kan verteren, waardoor deze bestandsdelen je dikke darm intact bereiken. Daar woont het merendeel van de bacteriën in je darmen, die de vezels kunnen gebruiken voor energie. Het bijproduct van dat proces is echter gas. En dat kan er op één manier uit.

Fruit

Fruit is over het algemeen redelijk gezond. Maar je lichaam kan er wel een beetje moeite mee hebben. Dat komt door de vezels en de natuurlijke suikers, die dus door bacteriën in de dikke darm omgezet worden in energie met gas als bijproduct. Veel mensen ervaren daarom een opgeblazen gevoel van fruit. Dit is in het bijzonder het geval bij appels, perziken, rozijnen, bananen, abrikozen, pruimen en peren.

Zoetstoffen

Minderen met de inname van suiker is op zich een prima idee, maar het is een minder goed idee om suikervervangers tot je te nemen. Helaas zitten deze vaak ook in alledaagse producten. Zo vind je bijvoorbeeld in ontbijtkoek, frisdrank, sportdrankjes, jam, ketchup, pudding en vla glucose-fructosesiroop als suikervervanger en vind je in kauwgom xylitol. Je darmen hebben moeite met het opnemen van deze suikervervangers. Als je er veel van binnenkrijgt, gaat de stof gisten in je darmen, waardoor er gas gevormd wordt.

Bier

Slecht nieuws! Koolzuur is op zich al een veroorzaker van extra lucht in je buik, maar bier is al helemaal een veroorzaker van winderigheid. Naast koolzuur bevat bier namelijk ook gist. In de dikke darm wordt dat omgezet is gas. Daarnaast wordt daar ook een bepaald koolhydraat dat in bier zit door bacteriën omgezet in boterzuur. Dat zorgt voor een nare, zure lucht aan het gas dat aan je darmen ontsnapt wanneer je een scheet laat.

Zuivel

In zuivel zitten melksuikers, oftewel lactose. Ook als je niet echt lactose-intolerant bent, kan je lichaam moeite hebben met het verteren hiervan. Vooral naar mate je leeftijd vordert kun je problemen krijgen met het verteren van zuivelproducten. Dat komt door een vermindering van een bepaald enzym. Het gevolg van het consumeren van zuivelproducten is dan een opgeblazen gevoel, gas of zelfs constipatie.

Uien

Het is geen verrassing dat uien in dit lijstje voorkomen, maar wellicht vraag je je af waarom je darmen daar zo op reageren. Dat komt ten eerste door de vezels in uien. Die worden door bacteriën omgezet in energie en gas. Maar daarnaast zit er in ui ook nog een stofje genaamd inuline dat de chemische reactie in je darmen nog heftiger maakt, waardoor er extra veel gas ontstaat dat er natuurlijk uit moeten. Dit geldt overigens ook voor de rest van de look-familie, waaronder dus ook knoflook.

Tja, wat kun je dan nog wel eten? De clou zit hem vooral in het gematigde gebruik van bovenstaande voedingsmiddelen. Daarnaast is het verstandig om veel te drinken, minimaal twee liter per dag, om de effecten van vezelrijk voedsel te verminderen. Alleen mag dat dus geen bier zijn.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like