Baarden

Baal je van je krullende baard? Zo maak je hem recht!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Je haar groeit zoals het zelf wil. Dat is de natuur en daar moet je het – tot op zekere hoogte – mee doen. Maar dat wil niet zeggen dat je je baard niet kunt manipuleren. Bijvoorbeeld wanneer je baard krult, terwijl je dit eigenlijk niet wilt. Het is mogelijk om krullende baardharen in het gareel te krijgen, als je bereid bent er moeite in te steken. We leggen uit wat je kunt doen om van je krullende baard een rechte baard te maken.

De voorbereiding

Was je eerst je baard met een mild reinigingsmiddel dat speciaal gemaakt voor baarden is gemaakt. Dit houdt de natuurlijke oliën in je baard intact. Gebruik daarna een baardconditioner. Dit zorgt ervoor dat je gezichtshaar niet naar beneden gedrukt wordt of vettig gaat aanvoelen. Dep daarna je baard zachtjes droog met een zachte handdoek. Wrijf niet te stevig door je baard. Zo voorkom je dat je baardharen, die kwetsbaarder zijn als ze nat zijn, beschadigd raken. Dan worden ze immers helemaal onhandelbaar.

Uitborstelen en silicone crème gebruiken

Als je de voorbereidende stappen hebt doorlopen, kun je je baard recht maken door hem uit te borstelen. Hiervoor heb je een kwalitatief goede baardborstel nodig plus een föhn en een silicone crème. Die silicone crème, die gewoon bij de meeste drogisten te krijgen is, breng je voorzichtig aan op je baard door de richting van de haargroei te volgen en laat je even inwerken. Vervolgens borstel je je baard in de gewenste vorm en föhn je je baard op de koudste stand om de silicone crème te laten indrogen. Omdat de crème dan hard wordt, zorgt dit ervoor dat je baardharen de rest van de dag rechter blijven. Aanvullend kun je nog baardbalsem aanbrengen om je baard recht te houden.

Baardontspanner

Zoek je een meer permanente oplossing? Dan kun je met behulp van een ontspanningscrème voor je baard en een stijltang je baard blijvend recht maken. De baardontspanner beschadigt je baardharen niet. Het product beïnvloedt de ‘oude’ groei van je baard. De nieuwe uitgroei moet dus opnieuw behandeld worden met de ontspanningscrème. Wel is het de bedoeling dat deze crème niet op je huid komt. Gebruik daarom wegwerphandschoenen om je gezichtshaar te verdelen in kleine gedeeltes, waarna je de baardontspanner zonder de huid in te smeren op elk nog onbehandeld gedeelte van de baard aanbrengt. Spoel de crème er na een half uur weer uit en droog de baard met een föhn. Gebruik vervolgens een stijltang om de krullen uit je baard te krijgen. Hierna kun je met baardshampoo de baardontspanner verder uit je baard wassen. Waarschijnlijk moet je dit nog twee keer herhalen om alle crème eruit te krijgen. Breng hierna een baardconditioner aan en spoel deze er na 30 minuten weer uit.

Stijltang

Dat een hete föhn je baardharen kan beschadigen, wil niet zeggen dat er geen warmte gebruikt kan worden om je baard recht te maken. Koop een kleine stijltang, want een grote werkt niet handig bij een baard. Hiermee kun je relatief snel je baardharen recht maken, zodat ze niet te lang aan de warmte blootgesteld hoeven te worden. Wel is het zo dat het effect verdwijnt zo gauw je weer onder de douche gaat. Toch is dit wel de snelste manier om dagelijks je krullende baardharen recht te maken. Maak wel voordat je je baard begint te stijlen eerst je baard droog met zachte handdoek en vervolgens een föhn op de koudste stand. Laat je baardharen niet aan de lucht drogen, want dan gaan ze juist extra krullen.

Chemicaliën

Het is ook mogelijk om de krul uit je baardharen te halen met behulp van chemicaliën. Dit kun je echter beter aan een professional overlaten. Je moet het vooral niet zelf doen, omdat de chemicaliën kunnen branden op je huid. Een tweede persoon kan dat veel gecontroleerder doen jij kan bij je eigen baard voor elkaar kunt krijgen. Vraag bijvoorbeeld aan een kapper of barbier of hij of zij hier ervaring mee heeft en dit voor je zou kunnen doen.

Het blijft natuurlijk een uitdaging, zo’n ongewenst krullende baard. Maar met tijd en wilskracht is het dus wel degelijk mogelijk om hem in het gareel te krijgen, al dan niet met blijvend resultaat. En dat heb je er als trots baarddrager natuurlijk vast wel voor over.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like