Lifestyle

Klaar met binnen zitten? Maak een mooie stadswandeling!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De terrassen zijn vooralsnog niet open en winkelen kan alleen op afspraak en dat haalt de lol er ook wel een beetje uit. Wat kun je dan in het weekend doen qua uitje om de verveling te doorbreken? Je kunt net zoals de rest van Nederland de natuur in trekken om daar niet de rust te vinden die je gehoopt had te vinden. Maar je kunt ook wat gratis culturele verrijking gaan door een mooie stadswandeling te maken in een stad waar je nog niet bent geweest. Tijdens je wandeling kun je gebruikmaken van de take-away opties die veel horecagelegenheden momenteel hebben, dus ook een versnapering is mogelijk. We bespreken ter inspiratie een aantal mooie, minder voor de hand liggende steden in Nederland waar je een leuke stadswandeling kunt maken.

Harderwijk

Veel mensen kennen Harderwijk maar om één reden: het Dolfinarium. En dat is zonde, want Harderwijk heeft een van de mooiste oude binnensteden van Nederland. Het is een oude Hanzestad en vestingstad die gelegen is aan de rand van de Veluwe en aan het water. Het heeft zelfs een strandeiland vlak bij de oude stad waar het op een zonnige dag prima vertoeven is. Maar het mooist is toch wel de forse, deels ommuurde stadskern waar je een ruime stadswandeling langs mooie pleinen en door charmante straten en leuke steegjes kunt maken. Het zal je verbazen hoeveel historie er tastbaar is in Harderwijk en hoe omvangrijk die historische binnenstad is. Harderwijk is met recht een vergeten parel te noemen. Het voordeel daarvan is dat je er niet over de hoofden hoeft te lopen.

Dordrecht

Dordrecht is nu bij uitstek zo’n stad waar het niet zo veel uitmaakt dat je door de coronamaatregelen nergens echt naar binnen kunt. Je kunt jezelf er namelijk uitgebreid vermaken in de gevarieerde oude stadskern vol bruggetjes, waterrecreatie en historische panden. Het is de afwisseling tussen water en bebouwing die Dordrecht zo interessant maakt. Omdat het in de schaduw van Rotterdam ligt, wordt Dordrecht vaak over het hoofd gezien, maar als je voor historie en charme gaat kun je veel beter in Dordt zijn dan in Rotterdam. Voor mensen uit de regio Rotterdam is een uitstapje naar Dordrecht in het weekend dan ook een mooie afwisseling voor de drukke, moderne stad. Vlak in de buurt is ook het Nationaal Park De Biesbosch met al zijn water en vogels waar je helemaal kunt onthaasten. Een ideale combinatie van cultuur en natuur dus!

Hattem

Bezoek je liever een kleine plaats met veel historische charme, dan is Hattem een uitstekende bestemming voor een dagje uit. Deze oude Hanzenstad ligt vlak onder Zwolle en is nooit uitgegroeid tot een stad naar huidige standaarden. Maar het heeft een rijke en interessante geschiedenis die terug te zien is in de zeer charmante oude binnenstad, gelegen langs de IJssel. Een stadswandeling in Hattem hoeft niet lang te duren, maar voert je wel langs allerlei interessante, historische panden. De sfeer in Hattem is relaxed. Mensen zijn vriendelijk en hartelijk, en alles gaat rustig aan. Wil je dus onthaasten en een onbekende historische parel ontdekken, breng dan je zaterdag of zondag in het mooie Hattem door.

Kampen

Ten noordwesten van (het overigens zelf ook mooie) Zwolle vind je het stadje Kampen, ook al een oude Hanzestad. Net als Hattem en Harderwijk is Kampen een historische stad die niet al te veel bekendheid geniet. De schoonheid van de historische binnenstad is uitzonderlijk te noemen. Het is daarom ook echt een plek die je een keer bezocht moet hebben. De oude stad is gelegen aan de IJssel, wat alleen maar toevoegt aan de charme van Kampen. Ook in Kampen hoeft een stadswandeling geen uren te duren. Dat geeft niet, want je kunt natuurlijk ook wat tijd inruimen om met je take-away versnaperingen aan de waterkant te zitten om lekker uit te puffen en van het rustgevende uitzicht te genieten.

Je moet jezelf er wel even voor van de bank trekken en een autorit maken, maar dan kom je ook weer eens uit je eigen omgeving waar je het afgelopen jaar waarschijnlijk alleen meer dan genoeg in hebt gezeten. Nederland heeft allerlei leuke plekken te bieden die je vast nog niet allemaal ontdekt hebt, dus maakt het beste van je weekend in coronatijd en bezoek een stad die je nog niet kent!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like