Baarden

Baarden en de zomer: tips en weetjes

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Met de zomer voor de deur rijst de vraag wat je moet doen met je baard. Ga je het niet ontzettend warm krijgen als je hem laat staan? Wat voor effect heeft zomerse omstandigheden überhaupt op een baard, en moet je je verzorging daarop aanpassen? We hebben een aantal tips en weetjes verzameld over baarden in de zomer.

Je baard groeit sneller in de zomer

In de zomer groeit je baard sneller dan in andere delen van het jaar. Dat klikt vreemd, maar het schijnt bewezen te zijn. De verklaring hiervoor is op zich ook wel logisch. De testosteronproductie in je lichaam stijgt tijdens de zomer door verhoogde activiteit ten opzichte van de winter en de hogere temperaturen. Deze zou volgens Britse studies pieken in juli. Daarnaast vang je door de zon meer vitamine D. Beide spelen een belangrijke rol in je baardgroei. De zomer is daarmee hét moment om je baard júist te laten groeien als je een volle baard probeert te kweken. Wil je je baard graag kort houden, dan zul je je baard dus in de zomer wat vaker moeten bijwerken dan de rest van het jaar het geval is.

Je baard houdt je gezicht koel in de zomer

Geloof het of niet, maar je baard houd je gezicht juist koel in de zomer. Hij vormt een schild om je gezicht dat je beschermt tegen hitte en zonnestralen. Er is een studie die aantoont dat de bescherming die baarden bieden tegen UV-straling zelfs tussen de 50 en 98 procent is. Waar jij zelf de schaduw opzoekt om aan de hitte te ontsnappen, zorgt je baard voor schaduw voor je gezicht. Dit alles neemt niet weg dat het onvermijdelijk is dat je wel meer gaat zweten in de zomer. Dit zweet koelt op zichzelf weer je huis af, wat extra voelbaar is wanneer je een beetje vangt. Maar het afscheren van je baard voor de zomer is dus niet per se een goede ingreep als je koel wilt blijven.

Verzorging is extra belangrijk in de zomer

Zomerse omstandigheden zijn tegelijkertijd wel een beproeving voor je baard. Het zoute zweet is uiteindelijk niet bevorderlijk voor de gezondheid van je baard en veel activiteiten die je in de zomer onderneemt zoals zwemmen, feesten en strandtrips ook niet. In feite krijgt je baard in een pak slaag te verduren. Dat betekent dat in de zomer een goede baardverzorging extra belangrijk is. Daarom is het raadzaam om als je op vakantie gaat een baardverzorgingsset mee te nemen. Met baardshampoo kun je het zweet en het vuil uit je baard wassen zonder dat je baardharen uitdrogen. Met baardolie kun je vervolgens de huid onder de baard en de baardharen zelf hydrateren. Gebruik ook baardboter om ervoor te zorgen dat je baard zo kunt stylen dat hij de hele dag lang mooi in model blijft. Ga je naar een land waar het extreem warm is? Dan is het verstandig om de baardolie minimaal één keer per dag te gebruiken om je baard gehydrateerd te houden.

Reden om je baard toch af te scheren

Is er dan echt geen reden om je baard af te scheren voor de zomer? Natuurlijk zijn die best te bedenken. Met in het achterhoofd dat je baard in de zomer extra verzorging nodig heeft om hem gezond en in toom te houden, is het natuurlijk best denkbaar dat je daar tijdens je vakantie helemaal niet op zit te wachten. Wil je tijdens de zomer geen omkijken hebben naar je baard, dan kun je hem beter afscheren. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je je gezicht dan wél egaal kunt bruinen in de zon. Stel je immers eens voor hoe het eruit zou zien als je je baard afscheert ná de zomer.

Uiteindelijk is de waarde die je hecht aan je baard natuurlijk ook een bepalende factor in of je hem laat staan tijdens de zomer of niet. Heb jij lang ‘gebouwd’ aan je baard, dan is het doodzonde om hem ondanks de mogelijke ongemakken tijdens de zomer af te scheren. Als je gaat voor je baard, dan heb je er de extra verzorging ook voor over. Is je baard echter meer iets casuals, dan kun je best een paar weken zonder.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like