Tech

Meer over 5 minder bekende cryptovaluta’s

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Van Bitcoin hebben we inmiddels allemaal wel eens gehoord. Sinds het begin van dit jaar is de gehele markt voor cryptovaluta echter weer volop in beweging gekomen en trekt het veel nieuwe interesse. Veel mensen komen er dan pas achter hoeveel verschillende cryptovaluta er eigenlijk zijn waarin gehandeld kan worden. Het gaat om honderden verschillende crypto’s die de meeste mensen helemaal niets zeggen. Precies daarom lichten we daar nu een aantal van uit, ook om een beter beeld te creëren van waar een cryptovaluta allemaal kan vertegenwoordigen.

Dogecoin

Wellicht de meest bekende cryptovaluta in ons lijstje is Dogecoin, en dat komt vooral omdat deze eerder dit jaar enorm aan populariteit won door de steun van Tesla-baas Elon Musk, die sowieso een flinke en wat ongezonde invloed heeft op de cryptomarkt. Dogecoin begon als parodie op Bitcoin om aan te tonen dat iedereen een eigen blockchain kan starten. Naar mate de tijd vorderde, werd er echter steeds meer geïnvesteerd in deze cryptomunt. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een betaalmiddel voor microtransacties en streeft het ernaar om de crypto voor de ‘normale’ mens te worden. Dat kan door de lage transactiekosten en het feit dat er geen plafond zit aan hoeveel coins er uiteindelijk van in omloop komen, waardoor de prijs laag blijft.

Waves

Waves is een aanzienlijk omvangrijker project dan Dogecoin. Het is meer dan een cryptovaluta: Waves biedt namelijk ook een platform voor mensen die zelf tokens en cryptovaluta willen creëren. Daarnaast heeft Waves ook har eigen exchange voor het handelen in cryptovaluta, waarmee het de concurrentie aan wil gaan met grote exchanges als Binance. De belangrijkste focus ligt echter op het zo gemakkelijk mogelijk maken voor ondernemers om een token te creëren die op het Waves-platform gebruik kunnen worden voor zaken als een loyaliteitsprogramma of een crowdfunding campagne. Ondernemers kunnen ze ook als alternatieve optie inzetten voor pasjes of zegeltjes.

Chiliz

Chiliz is gebaseerd is op de blockchain van het bekendere Ethereum en richt zich in het bijzonder op sportclubs en hun supporters. Het is de meest toonaangevende leverancier van blockchains voor sport en het entertainment wat daaraan gebonden is. Het platform maakt het mogelijk om supporters meer te betrekken bij hun club. Sportclubs kunnen hun eigen tokens aanmaken op de blockchain en deze verkopen als fantokens aan supporters op het platform Socios.com. Hiermee kopen fans een klein beetje stemrecht in de club. Dit is inmiddels al gedaan door clubs als FC Barcelona en Juventus. De clubs bepalen zelf over welke zaken supporters die in het bezit van fantokens zijn mogen meestemmen.

Augur

De wijsheid ligt op straat, is zo’n beetje de gedachte achter Augur. Op deze gedecentraliseerde markt kunnen mensen de uitkomsten van evenementen voorspellen. Door een groot volume aan verspellingen, denkt Augur tot accuratere voorspellingen komen dan experts kunnen doen. Om dit ‘wisdom of the crowd’ principe te faciliteren, is er een reputatietoken in het leven geroepen. Hiermee kunnen gebruikers een betrouwbaarheidsscore opbouwen en daarmee dus belangrijker worden. Net als Chiliz is deze token gebouwd op de Ethereum blockchain.

NXT

NXT is een van de alternatieven voor Bitcoin die al lang in omloop is en is meer een tweede generatie cryptovaluta dan een altcoin. Het doel van NXT is altijd geweest om de beperkingen en nadelen van de Bitcoin blockchain te proberen te overwinnen. Het NXT-platform voorziet in een compleet monetair systeem dat blijft groeien. In dat systeem is er een eigen cryptovaluta voor het verrichten van betalingen. Het platform biedt iedereen de mogelijkheid om zelf applicaties te ontwikkelen op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier. Momenteel is het al mogelijk om zelf tokens te creëren op de blockchain die van alles kunnen vertegenwoordigen. Daarbij wordt ook de brug geslagen tussen de digitale wereld en de echte wereld, om op deze manier ook aandelen, obligaties en vastgoed verhandeld kan worden.

Dit is natuurlijk nog meer een kleine greep uit het enorme aanbod aan cryptovaluta waar je in zou kunnen investeren. Maar zoals je kunt lezen, zit er achter elke crypto een interessant verhaal die het bestaansrecht geeft en de ene coin wellicht interessanter maakt dan de andere. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal profiteren van positiviteit op de cryptomarkt als geheel.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like