Geen categorie

De andere baard

de andere baard
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ik had nooit geweten dat het Engelse woord Beard niet alleen stond voor de begroeiing op de kin, maar in de Verenigde Staten wordt de term ook gebruikt voor de persoon die -bewust of onbewust- de partner is van een homoseksuele persoon. Dit om de ware seksuele geaardheid te verbergen. De Amerikaanse term verwees eerst naar iedereen die namens een ander handelde, om een ware identiteit te verhullen, maar later werd de term alleen nog gebruikt om een persoonlijk aspect te verbergen.

In de jaren dat homoseksualiteit minder geaccepteerd werd, was de term Beard gebruikelijk bij diegenen die niet voor de eigen geaardheid konden of wilden uitkomen. Dit gebeurde vooral in het oude Hollywood, waar menig acteur (of actrice) niet openlijk zichzelf mocht zijn. Deze schijnhuwelijken werden al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw in Hollywood meer dan eens gesloten. Inmiddels zijn de tijden veranderd en betekent de homoseksuele geaardheid van een persoon in de showbusiness niet meteen het einde van zijn (of haar) carrière.

Acteur Rock Hudson (Giant, Pillow Talk) trouwde halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw met Phyllis Gates, maar deed dit niet uit liefde. Op het ‘advies’ van de filmstudio trad Rock in het huwelijk om geruchten over zijn geaardheid tegen te gaan, zo kon enige schade aan zijn filmcarrière voorkomen worden. Het huwelijk hield drie jaar lang stand. In oktober 1985, nadat hij stierf aan AIDS, kwam zijn geaardheid alsnog naar buiten. Actrice Betty White (Golden Girls) verklaarde in 2011 tijdens een interview dat zij in het verleden vaak als Beard diende van pianist Liberace, om de geruchten over zijn homoseksualiteit tegen te gaan.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like