Entrepreneurship

Zo maak je van jouw betaalde baan een eigen onderneming

Zo maak je van jouw betaalde baan een eigen onderneming
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Je kent het wel. Je hebt een fulltimebaan en je bent goed in wat je doet. Je hebt alleen niet het gevoel dat je baas je net zo waardeert als je klanten. Dat kan natuurlijk een stuk beter. Bovendien zou je dan alleen maar nog meer kunnen verdienen. Dat is natuurlijk ook een goede motivatie. Het is dan alleen nog de vraag waar je moet beginnen. Hoe maak je van je betaalde baan een eigen onderneming? Een aantal belangrijke tips kunnen je direct op weg helpen naar het eigen ondernemerschap waar je van droomt.

1 Maak een goed plan

Een businessplan is essentieel wanneer je in een markt stapt die al bestaat. Onder startups heerst tegenwoordig de gedachte dat een businessplan niets meer dan tijd- en papierverspilling is, maar deze bedrijven stappen dan ook in nieuwe markten. Wanneer jij rechtstreeks gaat concurreren met bijvoorbeeld je voormalig werkgever, dan moet je in ieder geval een plan hebben hoe je aan voldoende marktaandeel gaat komen. Welke dingen kan jij beter dan de bedrijven die er al zijn? Alleen wanneer je dit duidelijk hebt is er een kans dat je gaat slagen. Maak dus altijd een goed plan.

2 Handel alles netjes af

Let op, je gaat van medewerker naar concurrent. Daar zit je baas natuurlijk in het geheel niet op te wachten. Dat betekent dus ook dat je mag verwachten dat je baas er serieus tegenin zal gaan. Bijvoorbeeld door alle mogelijke wegen die er zijn te bewandelen. Eén van die wegen is het zoeken naar aanknopingspunten in je arbeidsovereenkomst. Denk aan concurrentiebeding en vergelijkbare bepalingen. Zorg dat je voordat je als eigen ondernemer bent alles goed hebt afgehandeld met de werkgever. Op die manier ben je niet eerst veel tijd en geld kwijt aan boetes en straffen die je opgelegd worden.

3 Zoek een partner

Als er ergens geldt dat twee meer weten dan één, dan is het wel in het opzetten van een bedrijf. Wanneer je een partner vindt om het samen mee te doen, dan kan je van alle middelen in tweevoud gebruikmaken. Je hebt direct een groter netwerk, meer financiële middelen en meer kennis om er een succes van te maken. Je moet je er niet in vergissen hoe belangrijk dit is. Zeker wanneer je niet zomaar klanten van je oude werkgever kunt afsnoepen is het fijn om elders wel wat kopers te kunnen vinden als je net gaat beginnen.

4 Neem het serieus

Ondernemen is hard werken. Wanneer je ervoor kiest, dan kies je er dus ook echt voor. Het is geen uit de hand gelopen hobby, het is de manier waarop je aan je inkomen komt. Alleen al om die reden moet je er dus ook goed over nadenken voor je aan de slag gaat. Weet je zeker wat de risico’s zijn en ben je bereid die te nemen? Weet je hoeveel tijd je kwijt zal zijn aan het opbouwen van je bedrijf? Weet je wat je allemaal aan nieuwe vaardigheden nodig zal hebben op andere vlakken dan je vakgebied?

5 Wees zeker van de mogelijkheden

Nu je alles op orde hebt gebracht, is er nog één hele belangrijke zaak die je op orde moet krijgen. Je moet op zoek gaan naar de daadwerkelijke potentie. Dat doe je door prototypes van je product te maken en te tonen. Dat doe je door klantinterviews te doen. Dat doe je door enquetes te doen. Aan de hand van alle kennis die je daaruit opdoet kan je zorgen dat je bedrijf precies zo wordt ingericht dat je er direct een vliegende start mee kunt maken. Dat is precies wat je nodig hebt om er ook echt mee te kunnen winnen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like