Lifestyle

5 fijne bieren om het rampjaar 2020 mee af te sluiten

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Nog een paar dagen en dan is ongekend rampzalige jaar 2020 ten einde. Donderdagavond nemen we – zonder vuurwerk en in zeer klein gezelschap – afscheid van een jaar waarin de wereld zo’n beetje implodeerde en de levens van veel mensen (en bedrijven) op hun kop kwamen te staan. We kunnen alleen maar hopen dat er aan de persoonlijk en economische ellende en de angst een einde komt in 2021 en dat het een beter jaar wordt. Maar hoe sluit je een jaar als 2020 nu toch nog op een positieve manier af? Met een fantastisch biertje natuurlijk, om alvast op te warmen voor het verplicht glas champagne om middernacht. We zetten vijf fijne bieren om het rampjaar 2020 mee af te sluiten op een rijtje.

Caramel Fudge Stout Buffalo Trace Edition van Brouwerij Kees

Deze nieuwe variatie op de toch al erg prettige Caramel Fudge Stout van Brouwerij Kees uit Zeeland is er een uit een serie van op verschillende vaten gerijpte edities. Iedereen was het er wel over eens dat deze er met kop en schouders bovenuit stak. Iets aan de bourbonvaten van Buffalo Trace voegt extra complexiteit aan dit gebakje in vloeibaar formaat. Een heerlijk vol en zoetig bier voor een hele redelijke prijs. Probeer hem niet te vinden. Vind je enkel een van de andere edities, dan zijn die zeker ook de moeite van het proberen waard als goede tweede.

Piime Öö XO van Põhjala

Deze sublieme knaller komt uit Tallinn in Estland en is de vatgerijpte editie van de toch al sublieme Piime Öö. Dat inktzwarte en stroperige bier is voor deze editie op Pedro Ximenez sherryvaten gelegd, waardoor het bier nog een extra stukje smaak en complexiteit heeft gekregen. Hij is niet erg goedkoop, maar zeer genietbaar. Een bier om de hele avond mee te doen. Tip: Põhjala heeft haar barrel aged bieren voorzien van een soort was over de dop van de flesjes, in dit geval een rode waslaag. Daardoor kan het moeilijk zijn om het flesje te openen. Kies een flesje waar zo min mogelijk was op zit. Lukt dat niet, houdt de waslaag voor het openen dan even onder de warme kraan. Daar wordt de was wat zachter van. Het bier hoort toch niet koud gedronken te worden.

Wanna Taste My Gingerbread Man van De Moersleutel

De Moersleutel is simpelweg een van de beste brouwerijen die Nederland rijk is. De Noord-Hollandse brouwerij brengt ieder jaar verschillende nieuwe bieren uit. Deze was er vorig jaar, maar is een uitstekend genietbiertje voor de feestdagen. In deze Russian Imperial Stout zijn ingrediënten verwerkt als nootmuskaat, gember en vanille om gingerbread (een soort taai taai) na te bootsen. Het is misschien niet het beste wat De Moersleutel ooit gemaakt heeft, maar voor de tijd van het jaar wel erg toepasselijk.

Barista Chocolate Quad van Kasteel

Zoek je een wat goedkoper bier dat bijzonder smaakvol is, maar niet zo zwaar op de maag ligt als de hierboven genoemde stouts? Dan raden we van harte de Barista Chocolate Quad van Kasteel aan. De voorwaarde is wel dat je van koffie en mokka houdt, want die smaken springen er gigantisch uit bij dit bier. Het is een quadrupel, dus donker en zoetig. Je vindt de Barista Chocolate Quad vaak wel bij slijterijen of bierwinkels met een uitgebreid assortiment, en soms zelfs ook in de supermarkt. Vaak is hij voor rond de twee euro te krijgen, dus ook nog eens lekker betaalbaar.

Winterbok van Grolsch

Hoe komen we nu van al die dure craft bieren bij Grolsch terecht? Dat is simpel: Grolsch heeft al enkele jaren geleden het recept voor het perfecte bokbier voor de feestdagen gevonden, en dat is hun Winterbok. Op het flesje staat ‘met honing’, maar dat dekt de lading niet geheel. De Winterbok is zeer kruidig. Het is een beetje als een vloeibaar speculaasje, maar dan met wat meer pit. We zouden zo ver willen gaan om de Winterbok van Grolsch zelfs een beetje verslavend te noemen, want hij is verraderlijk doordrinkbaar. En betaalbaar ook nog eens, een dodelijke combinatie dus. Houd je niet van de smaak van kruidnagel? Laat deze dan maar staan.

Vergeet hiernaast natuurlijk niet de oliebollen en de bitterballen in te slaan. En schroom niet om wat extra uit te geven aan deze lekkere en bijzonder biertjes, want je bespaart dit jaar al op vuurwerk. Alvast een fijn 2021 gewenst!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like