Lifestyle

7 interessante variaties op de bitterbal

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De traditionele rundvleesbitterbal blijft onverminderd populair in Nederland. Maar er bestaan naast de welbekende Van Dobben bitterballen, Mora bitterballen en Kwekkeboom bitterballen ook nog allerlei andere soorten bitterballen en het is natuurlijk een sport om bitterballen die je nog niet kent een keer uit te proberen. We zetten 7 interessante variaties op de bitterbal op een rijtje waar je je eens aan zou kunnen wagen.

Kip bitterbal

Bitterballen zijn zoals bekend doorgaans gevuld met een ingedikte ragout. Nu kennen de meeste van ons vast ook wel kippenragout. Doorgaans eet je dat in zo’n bakje van bladerdeeg. Maar waarom zou dat niet ook in een bitterbal kunnen? Verschillende fabrikanten, zoals Anur en Oma Bobs hebben zich eraan gewaard om zulke bitterballen te produceren. Verras jezelf en je vrienden er eens mee!

Black Angus bitterballen

Je hebt rundvlees bitterballen en je hebt Black Angus bitterballen. Allebei rundvlees, maar bij de ‘gewone’ bitterbal heb je toch vaak het idee dat het rundvlees dat erin gebruikt is vleesresten zijn die niet per se van de hoogste kwaliteit zijn. Wil je wel kwaliteit in je bal, dan is de Black Angus bitterbal er voor de liefhebbers van een goed stukje vlees. Bitterballen op niveau dus!

Vegetarische bitterbal

De vega bitterbal maakt het ook mogelijk voor de medemens die geen vlees eet om te genieten van ’s Neerlands favoriete snack. Er zijn zelfs veganistische bitterballen te verkrijgen waar helemaal geen dierlijke producten in gebruikt zijn. Ideaal voor de vegetariërs en vegans. De vleesliefhebber is het eigenlijk aan zichzelf verplicht om ze op z’n minst eens te proberen en te oordelen of ze echt minder lekker zijn dan bitterballen mét vlees. Je zou er zomaar eens achter kunnen komen dat je het vlees prima kunt missen in een bitterbal. En met mayonaise of mosterd smaakt alles lekker.

Old Amsterdam bitterbal

Een kaas bitterbal, dat wordt geheid je mond branden natuurlijk. Maar het klinkt wel alsof het lekker zou kunnen zijn, toch? Zeker als er oude kaas in zit, zoals in de Old Amsterdam bitterbal. Zo heb je een snack en een kaasplankje in één. Natuurlijk vullen ze wel als een gek en is het één bom vet. Old Amsterdam is immers volvette kaas en zo’n kaasbitterbal gaat dan ook nog eens in de frituur. Geniet maar eet ze met mate (en met maten), zouden we dus willen zeggen.

Zeewier bitterballen

The world needs more wakame, is het motto van La Boule, dat zeewier bitterballen produceert. Of ‘wakame’ inderdaad meer gebruikt zou moeten worden, valt over te discussiëren, want het is wel een beetje een acquired taste. Feit is dus dat je bitterballen kunt krijgen met zeewier in de ragout. We houden het er maar op dat de zeewier bitterbal allicht een klein beetje gezonder is dan andere soorten bitterbal. Houd je niet van sushi en in het bijzonder de nori-vellen, dan kun je de wakame bitterbal wellicht beter overslaan.

Glutenvrije bitterballen

Bij de productie van bitterballen wordt in de regel granen gebruikt. Er zit bloem in de ragout en aan de buitenzijde van de bitterbal zit paneermeel. Dat maakt de meeste bitterballen ongeschikt voor mensen met een glutenallergie. En dat is toch wel een beetje triest, want als je je leven lang geen bitterballen kunt eten om deze reden, mis je toch een van de grootste pleziertjes van het leven. “Het leven is een bitterbal”, zong Toon Hermans immers ooit. Gelukkig zijn er inmiddels ook glutenvrije bitterballen op de markt. Hoe ze het doen? Nou, door ter vervanging glutenvrije alternatieven als rijstmeel, boekweitmeel, aardappelzetmeel en tapioca zetmeel te gebruiken.

Groenten bitterballen

Nee, dit is niet een andere term voor de vegetarische of vegan bitterballen. Fabrikant Mora stopt haar groenten bitterballen vol met champignon en broccoli. Daar moet je maar net van houden, maar als dat het geval is kun je doen alsof je gezonde bitterballen eet. Niet in de laatste plaats omdat ze in de oven bereid moeten worden, en daardoor natuurlijk ook een stuk minder vet zijn.

Wat de lekkerste bitterballen zijn, is natuurlijk een kwestie van smaak, evenals je favoriete bereidingswijze. Of je jouw gewone of bourgoundische bitterballen in de frituur wilt doen, van oven bitterballen houdt van je bitterballen in de airfryer stopt, één ding staat buiten kijf: van een beetje mosterd of mayonaise erbij worden ze zeker niet viezer!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like